Κοσμος

Γιατί οι βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας είναι ίσως οι κρισιμότερες στην πρόσφατη ιστορία της;

To σενάριο ενός «μετέωρου» κοινοβουλίου

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ευρωεκλογές 2024: Το ρίσκο του Μακρόν με τις βουλευτικές εκλογές 

Οι πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συντριπτική ήττα της Κυριακής από την ακροδεξιά στις ευρωεκλογές θα είναι η πιο κρίσιμη ψηφοφορία στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της.

Η απόφαση - σοκ του Μακρόν είναι ριψοκίνδυνη για το πολιτικό του μέλλον και το μέλλον της Γαλλίας. Εξάλλου, αμέσως το ευρώ πήρε την κατιούσα, πλήττοντας επίσης τις γαλλικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα. Οι κάλπες της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου θα μπορούσαν, για πρώτη φορά, να δώσουν μεγάλη δύναμη στο ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν. Εάν το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό RN πάρει πλειοψηφία, ο Μακρόν θα παραμείνει πρόεδρος για τρία ακόμη χρόνια και θα συνεχίσει να είναι υπεύθυνος για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, θα χάσει κάθε πρωτοβουλία ως προς τον καθορισμό της εσωτερικής ατζέντας, που κυμαίνεται από την οικονομική πολιτική έως την ασφάλεια και τη μετανάστευση.

Οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν επίσης λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού στις 26 Ιουλίου, όταν όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Γαλλία. «Αυτές θα είναι οι πιο σημαντικές κοινοβουλευτικές εκλογές για τη Γαλλία και τους Γάλλους στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στο ραδιόφωνο RTL, αναφερόμενος στο σύνταγμα του Σαρλ ντε Γκωλ του 1958, που θεωρείται η αφετηρία της σύγχρονης γαλλικής πολιτικής.

Μια πηγή προσκείμενη στον Μακρόν δήλωσε ότι ο πρόεδρος ελπίζει να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους που απείχαν από την ψηφοφορία την Κυριακή. «Πάμε για τη νίκη», δήλωσε η πηγή. «Υπάρχει τόλμη σε αυτή την απόφαση, ανάληψη ρίσκου, η οποία ήταν πάντα μέρος του πολιτικού μας DNA». Αλλά μια άλλη πηγή κοντά στον Μακρόν δήλωσε: «Ήξερα ότι αυτή η επιλογή ήταν στο τραπέζι, αλλά όταν γίνεται πραγματικότητα είναι κάτι άλλο ... Δεν κοιμήθηκα χθες το βράδυ».

Με επικεφαλής τον 28χρονο Τζόρνταν Μπαρντέλα, το RN κέρδισε περίπου το 32% των ευρωεκλογών της Κυριακής, υπερδιπλάσιο του 15% του Μακρόν. Οι Σοσιαλιστές έφτασαν σε απόσταση αναπνοής με 14%.

Γαλλία: Τι μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Είναι πιθανό να εξαρτηθεί από το πόσο αφοσιωμένοι είναι οι αριστεροί και κεντροδεξιοί ψηφοφόροι στην ιδέα του αποκλεισμού της ακροδεξιάς από την εξουσία. Η συμμετοχή την Κυριακή ήταν περίπου 52%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Μια ευρέως διαρρεύσασα ανεπίσημη δημοσκόπηση από τα τέλη του περασμένου έτους, η μόνη πρόσφατη σχετικά με τις πρόωρες εκλογές, έδειχνε ότι το RN βρίσκεται σε καλό δρόμο για να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει τα ποσοστά του και ενδεχομένως να αποκτήσει πλειοψηφία.

Το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν διαθέτει σήμερα 169 βουλευτές σε σύνολο 577. Το RN έχει 88. Το Eurasia Group εκτιμά ότι το RN είναι δύσκολο να αποκτήσει πλειοψηφία, προβλέποντας ως πιθανότερο σενάριο ένα «μετέωρο» κοινοβούλιο. «Αντιμέτωπος με ένα μετέωρο κοινοβούλιο, (ο Μακρόν) θα προσπαθήσει να σχηματίσει μια ευρύτερη συμμαχία με την κεντροδεξιά ή την κεντροαριστερά, ενδεχομένως διορίζοντας έναν πρωθυπουργό από ένα από αυτά τα στρατόπεδα», ανέφερε η δεξαμενή σκέψης σε σημείωμά της. Η επίδοση του Renew έπληξε επίσης σκληρά τους φιλελεύθερους σε επίπεδο ΕΕ, με την ομάδα να πέφτει από 102 ευρωβουλευτές σε 80.

Όλα αυτά θα αποδυναμώσουν τον λόγο του Μακρόν στην ευρύτερη, χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσαν αρκετοί διπλωμάτες στο Reuters. «Αποδυναμώνεται στη Γαλλία και στην Ευρώπη ακόμη περισσότερο», δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Πηγή: Reuters