Κοσμος

Σαν σήμερα η εκτέλεση του βομβιστή της Οκλαχόμα Timothy McVeigh

Ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση σε έδαφος των ΗΠΑ

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα η εκτέλεση του βομβιστή της Οκλαχόμα Timothy McVeigh
Ο Timothy McVeigh κατά την μεταφορά του στη φυλακή, 21 Απριλίου 1995 © Ralf-Finn Hestoft/Getty Images

Σαν σήμερα εκτελείται ο βομβιστής της Οκλαχόμα Timothy McVeigh. Η βομβιστική επίθεση του 1995 στο Ομοσπονδιακό Κτήριο Alfred P. Murrah στην Οκλαχόμα Σίτι σκότωσε 168 άτομα

Σαν σήμερα στις 11 Ιουνίου 2001, μια βελόνα στο δεξί πόδι του Timothy McVeigh διοχετεύει δηλητήριο στις φλέβες του. Ο βομβιστής της Οκλαχόμα πεθαίνει αφού είχε καταδικαστεί με την εσχάτη των ποινών, καθώς είχε κριθεί ένοχος για τον θάνατο 168 ανθρώπων. Είχαν περάσει έξι χρόνια, ένας μήνας και 23 ημέρες αφότου ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό ανατίναξε το Ομοσπονδιακό Κτήριο Alfred P. Murrah στην Οκλαχόμα Σίτι των ΗΠΑ.

Oklahoma City Bombing: Why Did It Occur & Who Was Behind It? | History

Ο 33χρονος McVeigh δεν έκανε καμία προφορική δήλωση πριν εκτελεστεί σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Terre Haute της Ιντιάνα. Αλλά, ένα χειρόγραφο σημείωμα, παρέθεσε ένα τμήμα του ποιήματος «Invictus» του William Ernest Henley, το οποίο εν μέρει λέει: «Είμαι ο κύριος της μοίρας μου: είμαι ο καπετάνιος της ψυχής μου».

Ο καταδικασμένος βομβιστής εκτελέστηκε για την επίθεση της 19ης Απριλίου 1995 που σκότωσε 168 άτομα - 19 εκ των οποίων παιδιά - και τραυμάτισε περισσότερους από 500. Ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε ποτέ σε αμερικανικό έδαφος.

Η βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα Σίτι

Το πρωί της 19ης Απριλίου 1995, ένας πρώην στρατιώτης και υπάλληλος ασφαλείας ονόματι Timothy McVeigh πάρκαρε ένα νοικιασμένο φορτηγό Ryder μπροστά από το Ομοσπονδιακό Κτήριο Alfred P. Murrah στο κέντρο της Οκλαχόμα Σίτι. Ήταν έτοιμος να διαπράξει μαζική δολοφονία.

Μέσα στο όχημα υπήρχε μια βόμβα φτιαγμένη από ένα θανατηφόρο κοκτέιλ γεωργικών λιπασμάτων, καυσίμου ντίζελ και άλλων χημικών. Ο McVeigh βγήκε έξω, κλείδωσε την πόρτα και κατευθύνθηκε προς το αυτοκίνητό του. Άναψε ένα χρονομετρημένο φυτίλι και μετά ένα άλλο. Ακριβώς στις 9:02 π.μ., η βόμβα εξερράγη.

Μέσα σε λίγα λεπτά η γύρω περιοχή μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη. Το ένα τρίτο του κτιρίου είχε γίνει ερείπια, με πολλούς ορόφους ισοπεδωμένους. Δεκάδες αυτοκίνητα αποτεφρώθηκαν και περισσότερα από 300 κοντινά κτίρια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.

Ο Timothy McVeigh
Ο Timothy McVeigh την ημέρα της σύλληψής του, 19 April 1995 © Wikimedia Commons/US Federal Government

To FBI αναλαμβάνει την έρευνα

Ο ανθρώπινος απολογισμός ήταν δραματικός: 168 ψυχές χάθηκαν, μεταξύ των οποίων 19 παιδιά, με αρκετές εκατοντάδες ακόμη τραυματίες. Ήταν η χειρότερη πράξη εγχώριας τρομοκρατίας στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το FBI, εν τω μεταξύ, έφτασε γρήγορα στο σημείο και άρχισε να ερευνά τα γεγονότα. Κάτω από το σωρό του σκυροδέματος και του λειωμένου χάλυβα υπήρχαν τα στοιχεία. Και το FBI ήταν αποφασισμένο να τα βρει.

Στις 20 Απριλίου, εντοπίστηκε ο πίσω άξονας του φορτηγού Ryder, το οποίο «έδωσε» την πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος και συνδέθηκε με ένα γκαράζ στη Junction City του Κάνσας.

Οι υπάλληλοι του καταστήματος βοήθησαν το FBI να συντάξει γρήγορα ένα σκίτσο του άνδρα που είχε νοικιάσει το βαν. Οι πράκτορες δημοσίευσαν το σκίτσο και κάποιοι τοπικοί υπάλληλοι ξενοδοχείου έδωσαν ένα όνομα: Tim McVeigh.

Μια γρήγορη κλήση στο Τμήμα Ποινικής Δικαιοσύνης στη Δυτική Βιρτζίνια στις 21 Απριλίου οδήγησε σε μια εκπληκτική ανακάλυψη: ο McVeigh ήταν ήδη στη φυλακή.

βομβαρδισμενο κτηριο
Το Ομοσπονδιακό Κτήριο Alfred P. Murrah μετά την επίθεση © Wikimedia Commons/usacetulsa

H σύλληψη του McVeigh

Είχε συλληφθεί περίπου 80 μίλια βόρεια της Οκλαχόμα Σίτι από έναν αστυνομικό της πόλης που παρατήρησε ότι έλειπε η πινακίδα κυκλοφορίας από το αυτοκίνητό του. Ο McVeigh είχε συλληφθεί για παράνομη οπλοκατοχή. Είχαν περάσει μόλις 90 λεπτά από τον βομβαρδισμό. Από εκείνο το σημείο και μετά η δουλειά έγινε πολύ εύκολη για το FBI.

Οι πράκτορες βρήκαν ίχνη των χημικών που χρησιμοποιήθηκαν στην έκρηξη στα ρούχα του McVeigh και μια επαγγελματική κάρτα στην οποία ο McVeigh είχε γράψει: «TNT @ $5/stick, χρειάζονται περισσότερα». Έμαθαν για τις εξτρεμιστικές ιδεολογίες του McVeigh και την οργή του για τα γεγονότα στο Waco δύο χρόνια νωρίτερα. Ανακάλυψαν ότι ένας φίλος του McVeigh ονόματι Terry Nichols βοήθησε στην κατασκευή της βόμβας και ότι ένας άλλος άνδρας - ο Michael Fortier - γνώριζε το σχέδιο της επίθεσης.

Η υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης επιλύθηκε, αλλά η έρευνα αποδείχθηκε ότι ήταν μια από τις πιο εξαντλητικές στην ιστορία του FBI. Μέχρι να τελειώσει, το FBI είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 28.000 συνεντεύξεις, είχε ακολουθήσει περίπου 43.000 στοιχεία, είχε συγκεντρώσει τρεισήμισι τόνους αποδεικτικών και είχε εξετάσει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο πληροφορίες.

Στο τέλος, η κυβέρνηση που μισούσε ο McVeigh και ήλπιζε να ανατρέψει, τον συνέλαβε ταχύτατα και τον καταδίκασε, τόσο τον ίδιο όσο και τους συν-συνωμότες του.

Σαν σήμερα η εκτέλεση του βομβιστή της Οκλαχόμα Timothy McVeigh
Ο Timothy McVeigh δύο μέρες μετά την βομβιστική επίθεση © Wikimedia Commons/Olaf Growald

Τα κίνητρα για τον βομβαρδισμό

Οι βασικοί συνωμότες, Timothy McVeigh και Terry Nichols, συναντήθηκαν το 1988 στο Fort Benning κατά τη διάρκεια της βασικής στρατιωτικής τους εκπαίδευσης. Ο McVeigh ήταν συγκάτοικος στο στρατό με τον Michael Fortier. Και οι τρεις τους είχαν κοινό ενδιαφέρον την επιβίωση στην άγρια φύση και τα όπλα. Ο McVeigh και ο Nichols ριζοσπαστικοποιήθηκαν από αντικυβερνητική προπαγάνδα και θεωρίες λευκής ανωτερότητας.

Ήταν οργισμένοι από τον τρόπο που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χειρίστηκε την πολιορκία του Waco στο Τέξας, μια αντιπαράθεση 51 ημερών το 1993 μεταξύ του FBI και μελών της αίρεσης «Branch Davidian», καθώς και ένα περιστατικό το 1992 όταν ομοσπονδιακοί πράκτορες προσπάθησαν να συλλάβουν τον Randy Weaver. Ο Weaver αντιστάθηκε στη σύλληψη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν από πυρά αστυνομικών η σύζυγος και το παιδί τους.

Στην περίπτωση του Waco, η πολιορκία των εγκαταστάσεων της αίρεσης κατέληξε σε ανταλλαγή πυροβολισμών και από τις δύο πλευρές με αποτέλεσμα τον θάνατο του αρχηγού της αίρεσης David Kores και 75 ακόμη ανθρώπων.

Τον Μάρτιο του 1993, ο McVeigh επισκέφτηκε το Waco κατά τη διάρκεια της πολιορκίας και μια ακόμη φορά μετά τα μοιραία γεγονότα. Αποφάσισε να βομβαρδίσει ένα ομοσπονδιακό κτήριο ως απάντηση στα «εγκλήματα» του FBI και να διαμαρτυρηθεί για τις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να περιορίσει τα δικαιώματα των πολιτών, ιδιαίτερα εκείνων που υπάγονται στη Δεύτερη Τροποποίηση του Συντάγματος για οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

Ο McVeigh πίστευε ότι οι ομοσπονδιακοί πράκτορες ενεργούσαν σαν στρατιώτες, αποφασίζοντας έτσι την επίθεση σε ένα ομοσπονδιακό κτίριο επίθεση στα κέντρα διοίκησης τους.

Πριν εκτελεστεί στις 11 Ιουνίου το 2001, ο McVeigh ξεκαθάρισε ότι σκοπός της βομβιστικής επίθεσης ήταν η εκδίκηση για τους θανάτους στο Waco και του Randy Weaver και είχε σκόπιμα πυροδοτήσει τη βόμβα την δεύτερη επέτειο της καταστροφής του Waco.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.