Κοσμος

Ευρωεκλογές 2024: Θρίαμβος στη Γερμανία για το ακροδεξιό AfD, παρά τα σκάνδαλα και τις συλλήψεις

Συντριπτική ήττα για τους σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωεκλογές 2024: Θρίαμβος στη Γερμανία για το ακροδεξιό AfD, παρά τα σκάνδαλα και τις συλλήψεις
Η αντιπρόεδρος του AfD, Alice Weidel και ο πρόεδρος Tino Chrupalla © ΕΡΑ/FILIP SINGER

Το ακροδεξιό AfD κατάφερε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την απογοήτευση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Σολτς

Ο ακροδεξιός σχηματισμός «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), αφού χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μια σειρά από σκάνδαλα και συλλήψεις, κατόρθωσε να βρεθεί στη δεύτερη θέση στη χθεσινή αναμέτρηση, πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου έτους, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς υπέστησαν συντριπτική ήττα.

Despite scandals far-right Alternative for Germany come second in EU vote | DW News

Το AfD στη δίνη διαφόρων σκανδάλων

Τα αποτελέσματα της εκλογών αποδεικνύουν ότι το κομματικό τοπίο της Γερμανίας υφίσταται τη μεγαλύτερη αναταραχή των τελευταίων δεκαετιών, με νέα λαϊκιστικά κόμματα να ανταγωνίζονται για να καταλάβουν το χώρο που έχουν αφήσει κενό τα συρρικνωμένα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα, τα οποία κυριαρχούσαν στο πολιτικό σκηνικό από την επανένωση της χώρας το 1990.

Στο δυσχερές πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται, αναλυτές συμφωνούν ότι θα είναι όλο και πιο δύσκολο για τα καθιερωμένα κόμματα να σχηματίσουν λειτουργικούς συνασπισμούς.

Τους τελευταίους μήνες, το AfD βρέθηκε στη δίνη διαφόρων σκανδάλων, με τον επικεφαλής υποψήφιο του για τις ευρωεκλογές Μαξιμίλιαν Κράχ να πρέπει να αποσυρθεί τον Μάιο, όταν δήλωσε ότι στα ναζιστικά Ες-Ες δεν ήταν όλοι εγκληματίες.

Η αντιπρόεδρος του AfD, Alice Weidel και ο πρόεδρος Tino Chrupalla
© FILIP SINGER

Κατηγορίες για κατασκοπεία και δωροδοκία

Λίγες ημέρες νωρίτερα, τον Απρίλιο, ένας από τους βοηθούς του είχε κατηγορηθεί για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας και ένας άλλος υποψήφιος είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες για δωροδοκία από φιλορωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο.

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα σύμφωνα με το exit poll του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ARD θα συγκεντρώσει το 16,5% των ψήφων, δηλαδή 5,5 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από τι ποσοστό που συγκέντρωση στις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές του 2019. «Τα πήγαμε καλά γιατί οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο αντιευρωπαϊκοί», δήλωσε η συν-αρχηγός του AfD, Άλις Βάιντελ.

Απογοητευμένοι οι ψηφοφόροι από τον καγκελάριος Σολτς

Το AfD κατάφερε να εισπράξει την απογοήτευση του κόσμου από τον κυβερνητικό συνασπισμό που σχημάτισε ο καγκελάριος Σολτς, η υποστήριξη στον οποίο μειώθηκε ραγδαία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη του 2021, καθώς έπρεπε να αντιμετωπίσει άμεσα πολλαπλές προκλήσεις, από τον πόλεμο της Ουκρανίας και την αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης, έως την κρίση του κόστους ζωής.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.