Κοσμος

Ευρωεκλογές 2024: Ποιος είναι ο γάλλος Ζορντάν Μπαρντελά, το δεξί χέρι της Λεπέν

Ο 28χρονος που άλλαξε τον εκλογικό χάρτη στη Γαλλία

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Ποιος είναι ο γάλλος Ζορντάν Μπαρντέλα, το δεξί χέρι της Λεπέν

Το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), με επικεφαλής το δεξί χέρι της Μαρίν Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντέλα, ανακηρύχτηκε νικητής, λαμβάνοντας πάνω από το 32% των ψήφων στις φετινές ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές (όχι προεδρικές) εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Ζορντάν Μπαρντέλα: Επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού από το 2022

«Είμαστε έτοιμοι να συγκροτήσουμε μια νέα πλειοψηφία για τη Γαλλία. Καλώ τους Γάλλους να μας ακολουθήσουν και να συμμετάσχουν», δήλωσε ο Μπαρντελά μετά την ανακοίνωση του Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες εκλογές.

Στα 28, ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος αντικατέστησε τη Μαρίν Λεπέν ως επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός το 2022, κατάφερε να πείσει αρκετούς νέους, παρά τον πολιτικό σκεπτικισμό τους. Σύμφωνα με την έρευνα της Ipsos που διεξήχθη για την εφημερίδα Le Monde από τις 19 έως τις 24 Απριλίου, περίπου το 1/3 των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών (32%) που σκόπευαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές δήλωσαν πως θα ψήφιζαν τον Μπαρντελά.

«Η μετριοπαθής συντηρητική δεξιά είναι νεκρή στη Γαλλία και, για πρώτη φορά, είναι πιθανό ο Εθνικός Συναγερμός να έρθει στην εξουσία», δήλωσε στους New York Times ο Ζαν-Ιβ Καμύ, πολιτικός επιστήμονας που μελετά τα εθνικιστικά κινήματα στην Ευρώπη.

Ο 28χρονος πολιτικός, γιός Ιταλίδας μετανάστριας, μεγάλωσε σε ένα διαμέρισμα στο Σεν Σεντ Ντενί, μια περιοχή με υψηλή εγκληματικότητα στο βορειανατολικό Παρίσι και διαφέρει από πολλούς πολιτικούς που έχουν σπουδάσει σε ελίτ σχολεία. Επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία το οργισμένο μήνυμα της ακροδεξιάς τόσο αποτελεσματικά που ο κόσμος μιλάει πλέον για «Μπαρντελαμανία».

Ο πολιτισμός μας μπορεί να πεθάνει, προειδοποιεί ο Ζορντάν Μπαρντελά

«Ο πολιτισμός μας μπορεί να πεθάνει. Μπορεί να πεθάνει γιατί θα εξαφανιστεί από τους μετανάστες που θα έχουν αλλάξει αμετάκλητα τα ήθη, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής μας» είπε ο Μπαρντελά στο πλήθος των υποστηρικτών του την περασμένη εβδομάδα.

«Όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ο Αλάν Φουά, ένας θυρωρός που παρακολούθησε τη συγκέντρωση του Μπαρντελά στο Παρίσι. «Μερικές φορές δεν μπορώ να πιστέψω τι συμβαίνει, είτε πρόκειται για τη μετανάστευση, την αγοραστική δύναμη, την ανασφάλεια, τα πάντα».

Ο Φουά είπε ότι στο παρελθόν, όποιος διαφωνούσε με την Εθνική Συσπείρωση, χαρακτήριζε την Μαρίν Λεπέν ρατσίστρια ή φασίστρια. «Αλλά με τον Μπαρντελά, το καλό είναι ότι μπορεί μεν να σκέφτονται το ίδιο, αλλά δεν μπορούν να τον αποκαλέσουν ρατσιστή επειδή είναι παιδί μεταναστών από Ιταλούς γονείς».

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντέλα ανακηρύχτηκε νικητής στις φετινές ευρωεκλογές © ΕΡΑ/ANDRE PAIN

Ο ιδανικός εκπρόσωπος μιας νέας ακροδεξιάς

Ο Μπαρντελά φοίτησε σε ένα ιδιωτικό σχολείο, το Lycée Saint-Jean-Baptiste-de-la-Salle. Ήταν καλός μαθητής με ισχυρές πολιτικές πεποιθήσεις και το 2012, σε ηλικία 16 ετών, γράφτηκε στο κόμμα του οποίου ηγείται σήμερα. Αν και αποφοίτησε με άριστα από το λύκειο, ο Μπαρντελά αποφάσισε να μη συνεχίσει τις σπουδές του και να επικεντρωθεί στην πολιτική, ουσιαστικά τη μοναδική δουλειά που έχει κάνει.

Χάρη στην προσεγμένη του εμφάνιση, γρήγορα αναγνωρίστηκε ως ο ιδανικός εκπρόσωπος μιας νέας ακροδεξιάς. Ένας πρώην δημοσιογράφος, ο οποίος ανέλαβε να τον εκπαιδεύσει, δήλωσε πως ο Μπαρντελά «γνώριζε ελάχιστα για το τι συνέβαινε στη Γαλλία ή στον κόσμο». Ωστόσο, αποδείχθηκε καλός μαθητής. Έμαθε να χαμογελά και να εμφανίζεται πιο χαλαρός, διατηρώντας έναν αέρα «συναινετικής ταπεινότητας».

«Είχε έναν στόχο από την ηλικία των 17 ετών – να γίνει πρωθυπουργός και πρόεδρος και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να τον βγάλει από την πορεία του» είπε ο πρώην δημοσιογράφος.

«Ανησυχώ ότι ο κόσμος δεν θα ψηφίσει την Λεπέν λόγω του ονόματός της, του πατέρα της και λοιπά. Ο Μπαρντελά ενσαρκώνει το μέλλον της Γαλλίας», δήλωσε ο Ζακί Λακέ, ένας συνταξιούχος εργάτης που παρακολούθησε πρόσφατα μια συγκέντρωση του Μπαρντελά στη βόρεια Γαλλία.