Κοσμος

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το ΕΛΚ προπύργιο έναντι των άκρων

Πρώτες δηλώσεις μετά την εκτίμηση του ευρωαποτελέσματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
H πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ©MICHAL MEISSNER/ EPA

Eυρωεκλογές 2024: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε για την ανάγκη να οικοδομηθεί ένα «προπύργιο έναντι των άκρων»

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα οικοδομήσει ένα προπύργιο ενάντια στα άκρα από αριστερά και δεξιά, δήλωσε την Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος του ΕΛΚ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η φον ντερ Λάιεν έκανε τα σχόλια αυτά σε μια πρώτη αντίδραση στα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών που έδειξαν το ΕΛΚ ως το μεγαλύτερο κόμμα, αν και τα ακροδεξιά, ευρωσκεπτικιστικά εθνικιστικά κόμματα προβλέπεται να έχουν σημειώσει τα μεγαλύτερα κέρδη.

«Καμία πλειοψηφία δεν μπορεί να σχηματιστεί χωρίς το ΕΛΚ και μαζί ... θα οικοδομήσουμε ένα προπύργιο ενάντια στα άκρα από τα αριστερά και από τα δεξιά», δήλωσε η ίδια.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Γερμανός ευρωβουλευτής και εκ των ηγετών του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι η ομάδα του είναι πλέον η «σταθεροποιητική» δύναμη στην Ευρώπη, μετά την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία.

Το ΕΛΚ αριθμεί 13 πρωθυπουργούς στην ομάδα του, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της Πολωνίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, και επί του παρόντος προβλέπεται να λάβει 181 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Βέμπερ δήλωσε ότι «οι ψηφοφόροι δεν επιλέγουν αυτή την ακροδεξιά τοποθέτηση. Στη Γαλλία και τη Γερμανία αυτή είναι μια εσωτερική κατάσταση, αλλά εμείς αυξάνουμε τις έδρες μας και αυτό μας βοηθά να σταθεροποιήσουμε το κέντρο". «Η αριστερά δεν έχει πλέον καμία νομιμοποίηση, οι άνθρωποι ψήφισαν την κεντροδεξιά και αυτό είναι καλό νέο για την Ευρώπη», είπε.

Πηγή: Guardian, Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.