Κοσμος

Eυρωεκλογές 2024: Προκήρυξε βουλευτικές εκλογές ο Μακρόν

Μετά την μεγάλη ήττα από την Λεπέν

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Eυρωεκλογές 2024: Προκήρυξε βουλευτικές εκλογές ο Μακρόν

Η συντριπτική ήττα του Εμανουέλ Μακρόν από το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν φέρνει βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και προκήρυξε βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου αφού αναφέρθηκε στην επίδοση της ακροδεξιάς. 

Συγκεκριμένα ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: «Επομένως, δεν θα μπορέσω, στο τέλος αυτής της ημέρας, να ενεργήσω σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Σε αυτή την κατάσταση προστίθεται ένα θέμα που έχει καταλάβει τον δημόσιο και κοινοβουλευτικό διάλογο στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αφού πραγματοποίησα τις διαβουλεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο δώδεκα του Συντάγματός μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την επιλογή για νέα εθνοσυνέλευση» πρόσθεσε.

«Θα υπογράψω σε λίγα λεπτά το διάταγμα για τη σύγκληση των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου για τον πρώτο γύρο και στις 7 Ιουλίου για τον δεύτερο» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Το ψηφοδέλτιο του Μακρόν προβλέπεται να συγκεντρώσει μεταξύ 14,8% και 15,2% των ψήφων, λιγότερο από το μισό του RN που ανήλθε στο 31,5-33% - το υψηλότερο ποσοστό που έχει επιτύχει ποτέ το κόμμα σε εθνικές εκλογές - και μόλις λίγο μπροστά από αυτό των Σοσιαλιστών που έφτασε το 14%.

Ο επικεφαλής τoυ ψηφοδελτίου του RN, ο 28χρονος Τζορντάν Μπαρντέλα, δήλωσε ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι «εξέφρασαν την επιθυμία για αλλαγή» και ζήτησαν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ο Μακρόν είναι «ένας αποδυναμωμένος πρόεδρος απόψε», δήλωσε ο Μπαρντέλα στους υποστηρικτές του, λέγοντας ότι η «πρωτοφανής διαφορά» στα δύο σκορ αντανακλά «μια έντονη αποκήρυξη και απόρριψη του προέδρου και της κυβέρνησής του».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μακρόν, η κεντρώα συμμαχία του οποίου δεν έχει πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολύ περίπλοκα δυόμισι χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2027.

Λεπέν: Όταν ο λαός ψηφίζει, ο λαός κερδίζει

Την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές χαιρέτησε η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν μετά τη συντριπτική νίκη του κόμματός της στις ευρωεκλογές 2024. «Αυτή η ιστορική ψηφοφορία δείχνει ότι όταν ο λαός ψηφίζει, ο λαός κερδίζει», δήλωσε σε ένα πλήθος υποστηρικτών που ζητωκραύγαζε σε συγκέντρωση στο Παρίσι.

«Είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε την εξουσία, να τερματίσουμε τη μαζική μετανάστευση, να δώσουμε προτεραιότητα στην αγοραστική δύναμη, έτοιμοι να κάνουμε τη Γαλλία να ξαναζήσει», είπε.

Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Σοσιαλιστικού κόμματος Ραφαέλ Γκλικσμάν που αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στο χώρο της γαλλικής Αριστεράς ανέφερε ότι ο Μακρόν υπέκυψε στις απαιτήσεις της ακροδεξιάς και ότι το παιχνίδι που παίζει είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Δήλωσε επίσης ότι οι δυνάμεις της φιλοευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και της Οικολογίας θα δώσουν τη μάχη τους, διευκρινίζοντας ωστόσο πως εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μακρόν καλώς διέλυσε την Εθνοσυνέλευση στο βαθμό που δεν είχε πλέον καμία νομιμοποίηση να συνεχίζει να εφαρμόζει τις πολιτικές του επιλογές. Τέλος από κυβερνητικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ ανακοίνωσε πως η παράταξη Μακρόν δεν θα κατεβάσει υποψήφιους στις εκλογικές περιφέρειες που θα κατέλθουν εκ νέου υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Πηγή: Guardian