Κοσμος

Eυρωεκλογές 2024: Προβάδισμα 17 μονάδων της Λεπέν έναντι του Μακρόν

Σε απόσταση αναπνοής οι Σοσιαλιστές από το κόμμα Μακρόν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Eυρωεκλογές 2024: Προβάδισμα 17 μονάδων της Λεπέν έναντι του Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να υφίσταται βαριά ήττα στις ευρωεκλογές της Κυριακής, με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν να σφραγίζει μια νίκη που υπογραμμίζει ότι βρίσκεται σε pole position για την προεδρική εκλογή στη Γαλλία το 2027.

Το κόμμα της Λεπέν κερδίζει περίπου το 32% των ψήφων, μια αύξηση 10 μονάδων σε σχέση με τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019 και περίπου 17 μονάδες μπροστά από το κόμμα του Μακρόν, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls. Οι Σοσιαλιστές έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από το κόμμα του Μακρόν, με 14%.

Τα αποτελέσματα μεταφράζονται σε 31 έδρες στο κοινοβούλιο της ΕΕ για τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν, 14 έδρες για την Αναγέννηση του Μακρόν και 13 έδρες για τους Σοσιαλιστές υπό τον Ραφαέλ Γκλουκσμάν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του IFOP.

Η Λεπέν και ο 28χρονος επικεφαλής υποψήφιός της, ο ολοένα και πιο δημοφιλής Τζόρνταν Μπαρντέλα, είχαν επιδιώξει να αναδείξουν τις ευρωεκλογές ως ένα ενδιάμεσο δημοψήφισμα για την εντολή του Μακρόν, αξιοποιώντας τη δυσαρέσκεια για τη μετανάστευση, την εγκληματικότητα και τη διετή κρίση πληθωρισμού.

Η εκλογική επίδοση της Λεπέν ίσως αποδυναμώσει την εξουσία του Μακρόν τρία χρόνια πριν από το τέλος της τελευταίας θητείας του, θα μπορούσε να προκαλέσει εκκλήσεις για πρόωρες γαλλικές εκλογές, αλλά και να πυροδοτήσει το εναρκτήριο λάκτισμα στο δικό του στρατόπεδο για την κούρσα διαδοχής του.

Ο Μπαρδέλα ζητά νέες βουλευτικές εκλογές μετά την ψηφοφορία για την ΕΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, αφού το στρατόπεδό του ήρθε μακράν δεύτερο πίσω από τον Εθνικό Συναγερμό στις ευρωεκλογές, υποστήριξε την Κυριακή ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Τζόρνταν Μπαρντέλα.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ένας αποδυναμωμένος πρόεδρος απόψε», δήλωσε στους υποστηρικτές του, προσθέτοντας: «Η πρωτοφανής διαφορά μεταξύ της προεδρικής πλειοψηφίας και του κορυφαίου κόμματος της αντιπολίτευσης απόψε αντανακλά μια έντονη αποκήρυξη και απόρριψη του προέδρου και της κυβέρνησής του».

Πηγή: Reuters