Κοσμος

Ευρωεκλογές 2024: Τι σημαίνουν τα exit polls για το πολιτικό τοπίο της Γερμανίας;

Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν μόλις 12%, μια τεράστια πτώση 8,5% σε σχέση με το 2021

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Τι σημαίνουν τα exit polls για το πολιτικό τοπίο της Γερμανίας;

Η συντριβή τους Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας έρχεται σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης του Βερολίνου από τον καγκελάριο και επικεφαλής του SPD, Όλαφ Σολτς.

Όμως, η επίδοση του κόμματος στις σημερινές ευρωεκλογές, σύμφωνα με τα exit polls, δείχνει ότι οι ψηφοφόροι εκδήλωσαν την δυσαρέσκειά τους για το κόμμα, ουσιαστικά «κρεμώντας το στα μανταλάκια».

Το SPD πήρε 14%, που σημαίνει ότι έλαβε μόνο κάθε τρίτη ψήφο, σε σύγκριση με πάνω από τις μισές γερμανικές ψήφους - 52% ή 12 μονάδες περισσότερες - στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021.

Το αποτέλεσμα τοποθετεί το κόμμα πίσω από το ακροδεξιό AfD και αποφασιστικά πίσω από τη συντηρητική συμμαχία CDU/CSU, η οποία εξασφάλισε υπερδιπλάσιες ψήφους από το SPD, με 29,5%, καθιστώντας το ξεκάθαρο νικητή της βραδιάς. Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν μόλις 12%, μια τεράστια πτώση 8,5% σε σχέση με το 2021.

Το FDP, μαζί με το SPD και τους Πράσινους, μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Σόλτς, έλαβε ένα ταπεινωτικό αποτέλεσμα, της τάξης του 5%, λιγότερο από το μισό του αποτελέσματος των ομοσπονδιακών εκλογών, αλλά περίπου στο ίδιο επίπεδο με το τελευταίο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019.

Η επιτυχία του AfD θα αποτελέσει πλήγμα για όσους πίστευαν ότι έχοντας φορτωθεί το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο τους τελευταίους μήνες -για τη στενή σχέση του με τη Ρωσία, την εμπλοκή του σε περιστατικά κινεζικής κατασκοπείας, τις κατηγορίες για δωροδοκία και την απαγόρευση του Μαξιμίλιαν Κραχ να είναι υποψήφιος.

Η τρίτη ξεκάθαρη νικήτρια της βραδιάς είναι η Σάχρα Βάγκενκνεχτ, η οποία, με τη νέα της συμμαχία BSW, πέτυχε 5,5%, σύμφωνα με τα exit polls, πράγμα που σημαίνει ότι το κόμμα θα εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, το ακροαριστερό Die Linke, στο οποίο ανήκε προηγουμένως, αλλά το οποίο παραλίγο να βυθίσει με την αποχώρησή της, παίρνοντας μαζί της αρκετούς βουλευτές του, εξασφάλισε λιγότερο από 3%, ένα ταπεινωτικό πλήγμα.

Σε γερμανικές βουλευτικές εκλογές, λιγότερο από 5% θα σήμαινε ότι το κόμμα δεν θα εκπροσωπούνταν πλέον. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτό το όριο δεν υπάρχει. Αλλά το αποτέλεσμα δεν αποτελεί καλό οιωνό για το μέλλον του κόμματος.

Πηγή: Guardian