Κοσμος

Ευρωεκλογές 2024: Οι Φιλελεύθεροι ελπίζουν να κρατηθούν στην τρίτη θέση

Στόχος οι 80 έδρες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ευρωεκλογές 2024: Οι Φιλελεύθεροι ελπίζουν να κρατηθούν στην τρίτη θέση

Οι φιλελεύθεροι της ΕΕ ελπίζουν να διατηρήσουν την θέση τους ως τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές. Την προηγούμενη φορά συγκέντρωσαν 102 έδρες, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο τότε πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ένωσαν τις δυνάμεις τους στις Βρυξέλλες.

Αυτή τη φορά, οι φιλελεύθεροι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συγκεντρώσουν λιγότερες έδρες, αν και ελπίζουν να περιορίσουν τη ζημιά σε περίπου 80 έδρες. Το ερώτημα είναι πόσες, και αν σκληροδεξιοί ή ακροδεξιοί σχηματισμοί θα μπορούσαν να τους κλέψουν την πολυπόθητη τρίτη θέση.

«Όλα τα μηνύματα που πήραμε ήταν λίγο καλύτερα από τα αναμενόμενα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ALDE Didrik de Schaetzen, δείχνοντας τις Κάτω Χώρες και τη Σλοβακία, όπου το φιλελεύθερο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία θα μπορούσε να συγκεντρώσει έξι έδρες, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία.

Το κλίμα στα κεντρικά γραφεία του ALDE είναι «συγκρατημένης αισιοδοξίας» και τα μάτια του de Schaetzen είναι σταθερά στραμμένα στην Ιταλία, όπου μια κοινή λίστα κεντρώων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Azione, ελπίζει να περάσει το κατώφλι και να έχει πέντε έδρες.

Στη Γαλλία, αν ούτε οι Πράσινοι ούτε το κόμμα Reconquest της Marion Maréchal πιάσουν το όριο για να έχουν ευρωβουλευτές, τότε η κοινή λίστα των κομμάτων του Μακρόν θα μπορούσε να είναι στη σειρά για περισσότερες έδρες.