Κοσμος

H Ευρώπη ετοιμάζεται για μετατόπιση προς τα δεξιά - Τι θα δούμε απόψε

Στα χαμένους αναμένεται να είναι ο Μακρόν και οι Πράσινοι

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωεκλογές 2024: Προς δεξιά μετατόπιση το Ευρωκοινοβούλιο
© EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Ευρωεκλογές 2024: H Ευρώπη ετοιμάζεται για μετατόπιση προς τα δεξιά - Τι αναμένουμε να δούμε απόψε

Οι ψηφοφόροι σε 21 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, ψήφισαν την Κυριακή στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες αναμένεται να μετατοπίσουν τη συνέλευση προς τα δεξιά και να ενισχύσουν τα ποσοστά των ευρωσκεπτικιστών εθνικιστών.

Οι εκλογές θα διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μπλοκ 450 εκατομμυρίων πολιτών, θα αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως μια εχθρική Ρωσία, αυξημένη βιομηχανική αντιπαλότητα από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε την Πέμπτη στις Κάτω Χώρες και σε άλλες χώρες την Παρασκευή και το Σάββατο, αλλά ο κύριος όγκος των ψήφων στην ΕΕ θα διεξαχθεί την Κυριακή, με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ισπανία να ανοίγουν τις κάλπες και την Ιταλία να διοργανώνει μια δεύτερη ημέρα ψηφοφορίας.

Κατά την ψηφοφορία, η επικεφαλής υποψήφια του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Ντολόρς Μονσεράτ, δήλωσε ότι οι εκλογές «θα κρίνουν το μέλλον της Ισπανίας και το μέλλον της Ευρώπης».

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) πρόκειται να παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέτοντας την υποψήφιά του για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την εν ενεργεία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τη Γερμανία, σε πλεονεκτική θέση για μια δεύτερη θητεία.

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί την υποστήριξη ορισμένων δεξιών εθνικιστών, όπως οι Αδελφοί της Ιταλίας της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, για να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δίνοντας στην Μελόνι και τους συμμάχους του μεγαλύτερη επιρροή.

Το Κοινοβούλιο στο σύνολό του θα ψηφίσει επίσης και συχνά θα τροποποιήσει ένα πλήθος νομοθετημάτων που αναμένονται τα επόμενα πέντε χρόνια. Η μετατόπιση προς τα δεξιά σημαίνει ότι μπορεί να είναι λιγότερο ενθουσιώδες όσον αφορά τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διεύρυνση της ΕΕ, ενώ είναι πρόθυμο για τα μέτρα περιορισμού της μετανάστευσης.

Ευρωεκλογές 2024: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Μια πρόβλεψη της εταιρείας δημοσκοπήσεων Europe Elects την Κυριακή έδειξε ότι το ΕΛΚ θα μπορούσε να κερδίσει πέντε έδρες επιπλέον σε σχέση με το προηγούμενο κοινοβούλιο και να κερδίσει συνολικά 183 έδρες. Οι Σοσιαλιστές, στους οποίους περιλαμβάνεται το κόμμα του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, φαίνεται να χάνουν τέσσερις έδρες φθάνοντας τις 136.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την αντίδραση των σκληρά δοκιμαζόμενων νοικοκυριών, των αγροτών και της βιομηχανίας για τις δαπανηρές πολιτικές της ΕΕ που περιορίζουν τις εκπομπές CO2, φαίνεται ότι θα είναι μεταξύ των μεγάλων χαμένων, καθώς η δημοσκόπηση της Κυριακής τους δίνει μόνο 56 βουλευτές, απώλεια 16.

Οι προβλέψεις για τη φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe είναι επίσης ζοφερές, δεδομένης της προσδοκίας ότι η ακροδεξιά Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν θα νικήσει την κεντρώα Αναγέννηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

Η δημοσκόπηση της Κυριακής τοποθετεί τις απώλειες της ομάδας Renew σε 13 έδρες, προβλέποντας ότι θα καταλήξει με 89 έδρες.

Αντίθετα, η δημοσκόπηση ανέφερε ότι το εθνικοσυντηρητικό ECR είναι πιθανό να πάρει πέντε βουλευτές περισσότερους για να φτάσει συνολικά τους 73 και η ακροδεξιά ομάδα ID θα μπορούσε να πάρει οκτώ έδρες περισσότερες για να φτάσει συνολικά τις 67.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκδώσει ένα exit poll σε όλη την ΕΕ γύρω στις 2030 CET (1830 GMT) και στη συνέχεια ένα πρώτο προσωρινό αποτέλεσμα μετά τις 2300 CET, όταν θα έχουν δοθεί οι τελικές ψήφοι, στην Ιταλία.

Μετατόπιση στα δεξιά

Οι αναμενόμενες απώλειες των φιλοευρωπαϊκών φιλελευθέρων και των Πρασίνων, θα μειώσουν την πλειοψηφία της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς και θα περιπλέξουν τις προσπάθειες να προωθηθούν νέοι νόμοι της ΕΕ ή να ενταθεί η προσπάθεια για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Πολλοί ψηφοφόροι έχουν πληγεί από το κόστος ζωής, έχουν ανησυχίες για τη μετανάστευση και το κόστος της πράσινης μετάβασης και ενοχλούνται από τις γεωπολιτικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα σκληρά και ακροδεξιά κόμματα έχουν εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός και προσφέρουν στο εκλογικό σώμα μια εναλλακτική λύση.

«Όποιος πιστεύει ότι χρειαζόμαστε μια αλλαγή πορείας και ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ καλύτερα στις Βρυξέλλες έχει μόνο μια εναλλακτική λύση, που είναι το Vox», δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος του ακροδεξιού ισπανικού κόμματος, Χόρχε Μπουξάντε, μετά την ψηφοφορία στη Μαδρίτη.

Στην Ολλανδία, τα exit polls την Πέμπτη έδειξαν ότι το αντιμεταναστευτικό κόμμα του εθνικιστή Γκέερτ Βίλντερς θα κερδίσει επτά από τις 29 ολλανδικές έδρες στη συνέλευση της ΕΕ, από μηδέν το 2019, μετά τη μεγάλη νίκη του στις περσινές εθνικές εκλογές. Το Κόμμα Ελευθερίας θα υπολείπεται μόλις κατά μία έδρα από τις συνδυασμένες έδρες μιας συμμαχίας Σοσιαλιστών Δημοκρατών-Πράσινων.

Στο Βέλγιο, οι ψηφοφόροι εκλέγουν επίσης ομοσπονδιακά και περιφερειακά επιμελητήρια την Κυριακή και προβλέπεται ότι θα υποστηρίξουν το ακροδεξιό φλαμανδικό αυτονομιστικό κόμμα Vlaams Belang σε αριθμό ρεκόρ, αν και θα μπορούσε ακόμη να κρατηθεί μακριά από άλλα κόμματα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρου θα παραμείνει πιθανότατα στην εξουσία με υπηρεσιακή ιδιότητα για πολλούς μήνες έως ότου σχηματιστεί ένας νέος πολυκομματικός συνασπισμός.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.