Κοσμος

Η Νότια Κορέα ετοιμάζει ψυχολογικό πόλεμο με K-Pοp στην Βόρεια Κορέα

Σε απάντηση για τα μπαλόνια με σκουπίδια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Nότια Κορέα: Ψυχολογικό πόλεμο με K-Pοp στην Βόρεια Κορέα
© EPA/PARK ING HO

Nότια Κορέα: Ψυχολογικό πόλεμο με K-Pοp στην Βόρεια Κορέα 

Η Νότια Κορέα δήλωσε την Κυριακή ότι θα τοποθετήσει ηχεία στα σύνορα με την Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια ως απάντηση στις εκτοξεύσεις μπαλονιών με σκουπίδια προς τον Νότο.

Στη μέγιστη ισχύ, τα ηχεία εκπέμπουν φωνή και μουσική σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων (12,4 μίλια) στη Βόρεια Κορέα, αρκετά μακριά για να φτάσουν σε πολλούς στρατιώτες και πολίτες.

Η πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας Park Geun-hye δήλωσε το 2016 ότι οι εκπομπές  ήταν «η πιο αποτελεσματική μορφή ψυχολογικού πολέμου» και ότι είχαν ενθαρρύνει τους Βορειοκορεάτες να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους και να αυτομολήσουν για την ελευθερία στο Νότο.

Nότια Κορέα: «Φωνές Ελευθερίας»

Ο στρατός της Νότιας Κορέας έχει ονομάσει τις εκπομπές «Φωνή της Ελευθερίας», με τέσσερα κύρια θέματα: την ανωτερότητα της φιλελεύθερης δημοκρατίας, την ιστορία της οικονομικής επιτυχίας της Νότιας Κορέας, τη δικαιολόγηση της επανένωσης και την πραγματικότητα της βορειοκορεατικής κοινωνίας.

Παγκόσμιες ειδήσεις, σχόλια για το πολιτικό σύστημα του Βορρά και τον ηγέτη του, καθώς και δελτία καιρού που αναμειγνύονται με επιτυχίες K-pop, περιλαμβάνονται στα μηνύματα ψυχολογικού πολέμου

Οι εκπομπές αυτές είχαν εξέχουσα θέση στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο τότε πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν σε ειρηνευτική σύνοδο κορυφής το 2018. Στη δήλωση, αναφερόταν ως «εχθρική πράξη» και η Νότια Κορέα δεσμεύτηκε να σταματήσει την επιχείρηση και να διαλύσει τα ηχεία.

Ο στρατός της Βόρειας Κορέας πιστεύεται ότι διεξήγαγε μια πρόχειρη επιχείρηση για να παρεμποδίσει τις εκπομπές που έφταναν στους στρατιώτες και τους κατοίκους της, παίζοντας τα δικά του μεγάφωνα. Δεν είχαν επαρκή ισχύ για να μεταδώσουν μηνύματα που ήταν κατανοητά από τον Νότο.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.