Κοσμος

Πότε αναμένεται η πρώτη εκτίμηση για τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οι ώρες ανακοίνωσης exit polls και επίσημων αποτελεσμάτων - Η ειδική μεθοδολογία

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ευρωεκλογές 2024 - Πότε αναμένεται η πρώτη εκτίμηση για τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επίπεδο πολιτικών ομάδων.

Σε αίθουσα Τύπου μετατρέπεται σήμερα Κυριακή, ημέρα κορύφωσης των ευρωεκλογών και στα 27 κράτη μέλη, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και στις θέσεις των ευρωβουλευτών κάθονται από το πρωί δημοσιογράφοι, προκειμένου να μεταδώσουν τις διαθέσιμες πληροφορίες για την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τις εκτιμήσεις για τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επίπεδο πολιτικών ομάδων.

Ευρωεκλογές 2024: Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης

Οι εκλογές έχουν ήδη γίνει στην Ολλανδία (Πέμπτη), στην Ιρλανδία, στην Τσεχία (Παρασκευή), στη Λετονία, Μάλτα, Σλοβακία (Σάββατο) σήμερα γίνονται για δεύτερη ημέρα στην Ιταλία καθώς και σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι κάλπες ανοίγουν πρώτα στην Αυστρία, η οποία εκλέγει 20 μέλη. Φαβορί, το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας.

Το Βέλγιο ψηφίζει από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ δίνεται το δικαίωμα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μέχρι τις 4 μ.μ. Είναι τριπλές εκλογές - σε ευρωπαϊκό, ομοσπονδιακό και περιφερειακό επίπεδο - και η ψηφοφορία μπορεί να αλλάξει δραματικά το μέλλον της χώρας, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη άνοδο στα ποσοστά των Φλαμανδών-εθνικιστών στη βόρεια περιοχή της Φλάνδρας. Το Βέλγιο εκλέγει 22 ευρωβουλευτές, ενώ οι νέοι 16 και 17 ετών ψηφίζουν για πρώτη φορά σε Ευρωεκλογές.

Η Βουλγαρία ψηφίζει από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και εκλέγει 17 ευρωβουλευτές. Ταυτόχρονα, διεξάγονται και οι εθνικές εκλογές.

Η Κροατία ψηφίζει με τα εκλογικά τμήματα ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Η χώρα εκλέγει 12 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Κύπρος ψηφίζει από τις 7 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και εκλέγει 6 ευρωβουλευτές -μεταξύ των υποψηφίων και ο Φειδίας Παναγιώτου, ένας 24χρονος διαδικτυακός influencer.

Η Δανία ψηφίζει από τις 9 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Εκλέγει 15 μέλη. Η ψηφοφορία θα αποτελέσει κρας τεστ για τους Σοσιαλδημοκράτες της πρωθυπουργού Mέτε Φρεντέρικσεν και για τους Φιλελεύθερους, καθώς τα δύο κόμματα συνυπάρχουν για πρώτη φορά, σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

Η Κυριακή επίσημη ημέρα εκλογών και στην Εσθονία, παρόλο που η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου. Εκλέγει 7 ευρωβουλευτές και τα εκλογικά τμήματα κλείνουν στις 8 το βράδυ. Η Εσθονία, μία χώρα – πρότυπο στις ψηφιακές υπηρεσίες, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ψηφίσουν από τον υπολογιστή τους.

Η Φινλανδία ψηφίζει από τις 9 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Εκλέγει 15 μέλη. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ως φαβορί για την πρώτη θέση το δεξιό κόμμα Εθνικού Συνασπισμού (NCP) του πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο.

Η Γαλλία ψηφίζει από τις 8 το πρωί και οι κάλπες είναι ανοιχτές μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η χώρα εκλέγει 81 μέλη. Το ενδιαφέρον όλης της Ευρώπης θα είναι στραμμένο στα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν, με επικεφαλής τον 27χρονο «εκλεκτό της» Ζορντάν Μπαρντελά.

Η Γερμανία ψηφίζει από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Ως η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, εκλέγει 96 μέλη. Η προεκλογική εκστρατεία, σημαδεύτηκε από τις επιθέσεις κατά ακροδεξιών υποψηφίων, σε μία από τις οποίες, έχασε την ζωή του ένας αστυνομικός. Στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το AFD εμφανίζεται να χάνει τη δεύτερη θέση.

Η Λιθουανία ψηφίζει από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. και εκλέγει 11 μέλη.

Στο Λουξεμβούργο, οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Η χώρα εκλέγει μόνο 6 ευρωβουλευτές.

Στην Πολωνία, τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η χώρα εκλέγει 53 μέλη και για μία ακόμη φορά θα αναμετρηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ντόναλντ Τουσκ με το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Η Πορτογαλία ψηφίζει από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ., εκλέγοντας 21 μέλη. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι ψηφοφόροι, στρέφονται προς τα δεξιά.

Η Ρουμανία ψηφίζει από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και εκλέγει 33 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Σλοβενία ​​ψηφίζει από τις 7 το πρωί έως τις 7 μ.μ., εκλέγοντας 9 μέλη. Η κυβέρνηση, προκειμένου να αποτρέψει ρεκόρ αποχής, διενεργεί παράλληλα τριπλό δημοψήφισμα για κοινωνικά ζητήματα, όπως η ευθανασία και η χρήση κάνναβης.

Η Ισπανία ψηφίζει από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Ως η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, εκλέγει 61 μέλη. Τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αρχαιρεσιών για τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε. Η σοσιαλίστρια αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τερέζα Ριμπέρα έχει επικρίνει την φον ντερ Λάιεν για το άνοιγμα της στην Τζόρτζια Μελόνι.

Η Σουηδία ψηφίζει από τις 9 π.μ. έως τις 8 μ.μ., εκλέγοντας 21 μέλη.

Ο τετραήμερος εκλογικός μαραθώνιος κορυφώνεται απόψε, όταν ανακοινώνονται τα αποτελέσματα.

Ευρωεκλογές 2024 - Μεταξύ 21:15-21:45 η πρώτη εκτίμηση για τη νέα σύνθεση 

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δημοσιεύσει την πρώτη εκτίμηση για τη σύνθεση σε επίπεδο πολιτικών ομάδων στις 21:15 - 21:45 ώρα Ελλάδος, βάσει του προγραμματισμού που έχει ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους παρακολούθησης των αποτελεσμάτων στην έδρα της Ευρωβουλής.

Όπως σημειώνεται, η εκτίμηση θα βασίζεται σε ειδική μεθοδολογία, προεκλογικές δημοσκοπήσεις και στις διαθέσιμες εκείνη την ώρα εκτιμήσεις εθνικών αποτελεσμάτων (exit polls). Η παρουσίαση της εκτίμησης θα γίνει στις οθόνες που θα έχουν εγκατασταθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά θα κοινοποιηθεί και διαδικτυακά. Και θα επικαιροποιείται συνεχώς.

Υπογραμμίζεται, επίσης, η πρόβλεψη θα βασίζεται στη διάρθρωση του απερχόμενου ΕΚ, καθώς η μελλοντική σύνθεση του εκλεγμένου ΕΚ και των πολιτικών του ομάδων του δεν μπορεί να προβλεφθεί πριν από τη σύνοδο για τη συγκρότησή του σε σώμα (16-19 Ιουλίου).

Έτσι, τα εθνικά κόμματα που ήδη εκπροσωπούνται στο ΕΚ θα τοποθετηθούν στην ίδια πολιτική ομάδα στην οποία είχαν ενταχθεί στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, ενώ τα εθνικά κόμματα που δεν εκπροσωπούνται επί του παρόντος στο ΕΚ θα ενταχθούν σε μια πολιτική ομάδα εάν συνδέονται επίσημα με αυτή την ομάδα ή συμμετέχουν πλήρως ως μέλη σε ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα (εγγεγραμμένο στην Αρχή για τα Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα και τα Ευρωπαϊκά Πολιτικά Ιδρύματα).

Τα υπόλοιπα εθνικά κόμματα (που επί του παρόντος δεν εκπροσωπούνται στο ΕΚ ούτε έχουν κάποια επίσημη σύνδεση με ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα ή πολιτική ομάδα) θα κατατάσσονται στην κατηγορία «άλλα», χωρίς να προδικάζεται ο πολιτικός τους προσανατολισμός και το με ποιες πολιτικές ομάδες θα συνεργαστούν.

Exit polls και επίσημα αποτελέσματα

Στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες θα συγκεντρώνονται, επίσης, οι εκτιμήσεις αποτελεσμάτων (exit polls) και η κοινοποίησή τους από το ΕΚ εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μετά τις 19:15 ώρα Ελλάδος, ανάλογα με το σε ποια κράτη μέλη θα πραγματοποιηθούν ή όχι και, βεβαίως, σε ποια κράτη μέλη θα έχουν κλείσει οι κάλπες.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τη διευκρίνιση, τα επίσημα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών μπορούν να δημοσιευθούν από το ΕΚ μόνο μετά τις 23:00 (θερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης), δηλαδή, τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, όταν δηλαδή θα έχουν κλείσει και οι τελευταίες κάλπες στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, η δημοσιοποίησή των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων αναμένεται στις 00:15-00:45 ώρα Ελλάδος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δημοσιεύει δεδομένα και εκτιμήσεις και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ στον ιστότοπο: https://results.elections.europa.eu/el/

Τέλος, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ (του απερχόμενου) και κορυφαίοι υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της βραδιάς, στη γέφυρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και στην οδό Wiertz όπου θα έχουν τοποθετηθεί επίσης θέσεις ζωντανού ρεπορτάζ «stand-up».