Κοσμος

Σαν σήμερα, η τραγωδία στο τρενάκι του τρόμου

Η φωτιά παρέσυρε στον θάνατο επτά άτομα

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάποια από τα θύματα της φωτιάς στο τρενάκι του τρόμου σε Λούνα Παρκ της Αυστραλίας
Σαν σήμερα 9 Ιουνίου, η τραγωδία στο τρενάκι του τρόμου © Youtube

Σαν σήμερα 9 Ιουνίου 1979, η φωτιά στο τρενάκι του τρόμου σε λούνα παρκ της Αυστραλίας που κόστισε τη ζωή σε εννέα άτομα

Σαν σήμερα 9 Ιουνίου 1979 η Αυστραλία συνταράσσεται από την είδηση ότι η φωτιά που ξέσπασε στο τρενάκι του τρόμου σε Λούνα Παρκ στο Σίδνεϊ παρέσυρε στον θάνατο επτά άτομα, έξι παιδιά και έναν ανήλικα. Η τραγωδία καταγράφηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια του Λούνα Παρκ. Σήμερα, στον τόπο όπου τα παιδιά και ο ενήλικας έχασαν τη ζωή τους υπάρχει μνημείο, που μαρτυρά την τραγωδία. 

Το τρενάκι του τρόμου ήταν το πιο ξακουστό από τα παιχνίδια του Λούνα Παρκ. Όπως περιγράφεται, η βόλτα ξεκινούσε όταν τα αυτοκίνητα έμπαιναν από μια πόρτα που έγραφε «Η πόρτα της κόλασης». Στη συνέχεια ακολούθησαν πολλές στροφές για περίπου 180 μέτρα. Η βόλτα ήταν γεμάτη με σκελετούς που χορεύουν, ένα τέρας πιθήκου, ένα κεφάλι δράκου, τον Δράκουλα σε ένα νεκροταφείο και έναν σκελετό σε ένα κουτί. Στη βόλτα υπήρχε επίσης ένα ψεύτικο τζάκι, το οποίο, σύμφωνα με μάρτυρες, ήταν το σημείο όπου ξεκίνησε η πραγματική φωτιά. 

Η φωτιά στο τρενάκι του τρόμου και οι επτά νεκροί

Όλα συνέβησαν το βράδυ της 9ης Ιουνίου του 1979, περίπου στις 22:15. 35 άτομα βρίσκονταν στο τρενάκι του τρόμου όταν πυκνός καπνός άρχισε να βγαίνει από τις πόρτες της σήραγγας. Οι εργαζόμενοι άρχισαν να τραβούν τα «βαγόνια», όμως, λόγω της χαμηλής πίεσης του νερού και των ελλείψεων στο πυροσβεστικό σύστημα, η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς τη διαδρομή. Είναι ενδεικτικό ότι χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.  Οι αρχικές πληροφορίες ότι όλοι οι πολίτες που επέβαιναν στο τρενάκι διασώθηκαν, γρήγορα διαψεύστηκαν. Συνολικά επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους: ο John Godson και τα δύο παιδιά του, Damien και Craig, και τέσσερις μαθητές του Waverley College , Jonathan Billings, Richard Carroll, Michael Johnson και Seamus. Rahilly.

Η αστυνομία της Αυστραλίας εκτίμησε ότι την ώρα που η φωτιά μαινόταν τα επτά άτομα επιχείρησαν να διασωθούν αναζητώντας την έξοδο, όμως, φαίνεται ότι αν παρέμεναν στα βαγόνια τους μπορεί να είχαν επιζήσει. 

Το πόρισμα του ιατροδικαστή για τα πιθανά αίτια της φωτιάς

Άμεσα ξεκίνησε έρευνα για την τραγωδία. Ο ιατροδικαστής Kevin Sidney Anderson εξέδωσε το πόρισμά του στις 3 Σεπτεμβρίου 1979. Σε αυτό ανέφερε ότι «η αιτία της πυρκαγιάς δεν μπορεί να δηλωθεί με βεβαιότητα» και αποδέχθηκε τη μαρτυρία των ειδικών ότι η μόνιμη καλωδίωση και τα αντικείμενα που βρίσκονταν στη διαδρομή ήταν απίθανο να είναι η πηγή ανάφλεξης – αλλά δεν μπορούσε να αποκλειστεί εντελώς. Ο Άντερσον δήλωσε ότι «η πιο πιθανή αιτία της φωτιάς ήταν η ανάφλεξη εύφλεκτων απορριμμάτων από τσιγάρο ή σπίρτο... πετάχτηκε από άτομο που επέβαινε στο τρένο».

Η έρευνα του Άντερσον εξέτασε ζητήματα πέρα ​​από την πηγή ανάφλεξης. Διαπίστωσε ότι η διοίκηση του Λούνα Παρκ είχε αποτύχει να αναπτύξει ένα κατάλληλο πρόγραμμα κατάσβεσης της πυρκαγιάς παρά τις συστάσεις του Συμβουλίου του North Sydney και της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεκαοκτώ μήνες νωρίτερα. Η έκθεση του Anderson ανέφερε ότι ενώ οι ιδιοκτήτες και η διοίκηση του πάρκου απέτυχαν στο καθήκον τους να φροντίζουν τους θαμώνες, η αποτυχία δεν ήταν «αυτός ο υψηλός βαθμός αμέλειας που ήταν απαραίτητος για να υποστηρίξει μια κατηγορία εγκληματικής αμέλειας». Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας ζήτησε νέους διαγωνισμούς για τη λειτουργία του πάρκου στις 31 Ιουλίου 1979. 

Το 1987, μια κυβερνητική έρευνα από την Εθνική Αρχή Εγκλήματος άνοιξε εκ νέου έρευνα για τη φωτιά. Δεν παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία, αλλά διαπιστώθηκε ότι η αστυνομική έρευνα για το περιστατικό ήταν ανεπαρκής. Μέχρι σήμερα η αιτία της πυρκαγιάς δεν έχει γίνει γνωστή. 

Τον Μάιο του 2007, η Anne Buckingham, ανιψιά του Abe Saffron, ισχυρίστηκε σε μια συνέντευξη στην Sydney Morning Herald ότι ο θείος της ήταν υπεύθυνος για τη φωτιά. Ο Saffron είχε συσχετιστεί με άλλες επτά εμπρηστικές επιθέσεις τα δύο επόμενα χρόνια μετά την πυρκαγιά στο τρενάκι του τρόμου. Μάλιστα, η ανιψιά του ισχυρίστηκε ότι η επίθεση ήταν μέρος ενός σχεδίου για να αποκτήσει τον έλεγχο της μίσθωσης του Λούνα Παρκ. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.