Κοσμος

Αυχενικό διάστρεμμα υπέστη η πρωθυπουργός της Δανίας μετά τη χθεσινή επίθεση

Εκτός κινδύνου αλλά σοκαρισμένη η Μέτε Φρεντέρικσεν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν © ΕΡΑ/IDA MARIE ODGAARD

Δανία: Ελαφρύ αυχενικό διάστρεμμα υπέστη η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν κατά την επίθεση σε βάρος της

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν υπέστη ένα ελαφρύ αυχενικό διάστρεμμα, κατά την επίθεση που δέχθηκε από έναν άνδρα στο κέντρο της Κοπεγχάγης χθες, έγινε σήμερα γνωστό από το γραφείο της.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1umg7u0ar0p)

Σοκαρισμένη από το περιστατικό η Μέτε Φρεντέρικσεν

«Πέραν αυτού, η πρωθυπουργός είναι σώα και αβλαβής, όμως έχει σοκαριστεί από το περιστατικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ προστίθεται ότι η Φρεντέρικσεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για έναν ιατρικό έλεγχο, μετά το περιστατικό αργά χθες το βράδυ.

Όλες οι επίσημες υποχρεώσεις της πρωθυπουργού ακυρώθηκαν για σήμερα, σύμφωνα με το γραφείο της.

Η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας 39χρονος άνδρας θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστή για μια προκαταρκτική ανάκριση σε σχέση με την επίθεση σε βάρος της πρωθυπουργού.

Άγνωστο το κίνητρο του δράστη                         

Ούτε η αστυνομία ούτε το γραφείο της πρωθυπουργού έχουν κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με το κίνητρο του δράστη ή εάν αυτός οπλοφορούσε.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες είπε στη δανέζικη εφημερίδα ΒΤ ότι είδαν τη Μέτε Φρεντέρικσεν να φθάνει στην πλατεία, ενώ κάθονταν κοντά σε ένα σιντριβάνι λίγο πριν τις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας).

«Ένας άνδρας ήλθε από την αντίθετη κατεύθυνση και την έσπρωξε δυνατά στον ώμο, γεγονός που την έκανε να χάσει την ισορροπία της», χωρίς, όμως, να πέσει, σύμφωνα με τους μάρτυρες.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν
© ΕΡΑ/IDA MARIE ODGAARD

Ποια είναι η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν

Η Μέτε Φρεντέρικσεν (γεννημένη στις 19 Νοεμβρίου του 1977) είναι Δανή πολιτικός, Πρωθυπουργός της χώρας, Ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών από το 2015. Αποτελεί μέλος του Φόλκετινγκ (κοινοβούλιο της Δανίας) από το 2001 εκπροσωπώντας την Κοπεγχάγη, υπηρέτησε ως υπουργός απασχόλησης υπό την Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ από το 2011 έως το 2014 και Υπουργός Δικαιοσύνης από το 2014 μέχρι τη διαδοχή της ως αρχηγός του κόμματος.

Μετά τις γενικές εκλογές του 2019, το αντιπολιτευόμενο "κόκκινο μπλοκ" κομμάτων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς (Σοσιαλδημοκράτες, Κοινωνικοί Φιλελεύθεροι, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, Κόκκινη Πράσινη Συμμαχία, και από τις συνιστώσες χώρες της Δανίας, το φεροϊκό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η γροιλανδική Κοινότητα των Ινουίτ και Σιουμούτ) κέρδισαν τις 95 από τις 179 έδρες του κοινοβουλίου, με τη Βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ να δίνει την έγκριση της για διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Στις 27 Ιουνίου 2019 ανέλαβε την πρωθυπουργία της Δανίας διαδεχόμενη τον Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Είναι η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, μετά την Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Δανίας σε ηλικία μόλις 41 ετών.

Η Μέτε Φρεντέρικσεν έχει εργαστεί ως σύμβουλος νεολαίας για τη Δανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων. Εξελέγη στο κοινοβούλιο εκπροσωπώντας την Κοπεγχάγη στις εκλογές της 20ής Νοεμβρίου 2001. Μετά την εκλογή της, η Φρεντέρικσεν ονομάστηκε ως εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα όπως ο πολιτισμός, τα μέσα ενημέρωσης και η ισότητα των φύλων. Έγινε ο εκπρόσωπος του κόμματος για κοινωνικές υποθέσεις μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2005.Επίσης, μετά τις εκλογές του 2005, διετέλεσε αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Τον Μάιο του 2010, αποκαλύφθηκε ότι η κόρη της Φρεντέρικσεν, μαζί με παιδιά από πολλούς άλλους σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς, φοιτούσαν σε ιδιωτικό σχολείο. Μαζί με τους συναδέλφους της, ο δανικός τύπος την κατηγόρησε για υποκρισία, καθώς μια βασική πολιτική του κόμματος είναι η προώθηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Το 2005, η Φρεντέρικσεν άσκησε ανοικτή κριτική στους γονείς που έστελναν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία. Απαντώντας στις επικρίσεις, δήλωσε ότι η γνώμη της για την ιδιωτική εκπαίδευση έχει βελτιωθεί από το 2005, και ότι θα ήταν υποκριτικό να βάλει τη δική της πολιτική καριέρα μπροστά από το συμφέρον της κόρης της.

Υπό την ηγεσία της Φρεντέρικσεν, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών έχει μετακινηθεί προς τα αριστερά όσον αφορά την οικονομία, αλλά έχει γίνει πιο δύσπιστο στο θέμα της μαζικής μετανάστευσης. Σε μια πρόσφατη βιογραφία της, δήλωσε: «Για μένα, καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ότι ο φόρος της άναρχης παγκοσμιοποίησης, της μαζικής μετανάστευσης και της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων καταβάλλεται από τις κατώτερες τάξεις».

Στις εκλογές του 2015 το Φιλελεύθερο Κόμμα σχημάτισε κυβέρνηση με στήριξη άλλων κομμάτων. Η Σμιτ ανακοίνωσε την παραίτησή της από την Πρωθυπουργία και από την αρχηγία των Σοσιαλδημοκρατών, όπου και την διαδέχθηκε στην προεδρία του κόμματος, ενώ ανέλαβε ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, για δεύτερη φορά πρωθυπουργός.

Στις εκλογές του Ιουνίου 2019 το Φιλελεύθερο κόμμα ηττήθηκε στις εκλογές, ενώ το κόκκινο μπλοκ (Σοσιαλδημοκράτες, Σοσιαλιστές, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, Κόκκινο-Πράσινο Συνασπισμό, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα των Φερόες και Σίμιουτ της Γροιλανδίας) κέρδισε την πλειοψηφία των 95 από τις 179 έδρες. Στις 27 Ιουνίου 2019 ανέλαβε την πρωθυπουργία διαδεχόμενη τον Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Να σημειωθεί ότι η Φρεντέρικσεν βρίσκεται στην 72η θέση στη λίστα του Forbes των ισχυρότερων γυναικών παγκοσίως για το 2023.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.