Κοσμος

Ώρα Ευρωεκλογών - Πόσοι ψηφίζουν και πόσοι εκλέγονται στην ΕΕ

Tα στοιχεία και οι αριθμοί

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Πόσοι ψηφίζουν και πόσοι εκλέγονται στην ΕΕ - Tα στοιχεία και οι αριθμοί

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον καθώς σε λιγότερες από 48 ώρες, ανοίγουν οι κάλπες στην Ελλάδα για τις Ευρωεκλογές 2024. Ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρώπης οι εκλογές διεξάγονται ήδη από χθες, 6 Ιουνίου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 9 Ιουνίου. Περίπου 360 εκατομμύρια άνθρωποι σε 27 χώρες έχουν δικαίωμα ψήφου σε αυτές. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων συγκέντρωσε ορισμένα σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις εκλογές και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στοιχεία και αριθμοί για τις Ευρωεκλογές 2024

Πότε διεξάγονται οι ευρωεκλογές;

Η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του Ευρωκοινοβουλίου διεξάγεται ήδη από χθες 6 Ιουνίου έως την Κυριακή 9 Ιουνίου σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε διάφορες ημερομηνίες για κάθε χώρα.

Οι Ολλανδοί είναι οι πρώτοι που ψήφισαν στις 6 Ιουνίου. Τους ακολούθησαν σήμερα 7 Ιουνίου οι ψηφοφόροι στην Ιρλανδία. Οι εκλογείς στη Λετονία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία ψηφίζουν αύριο, Σάββατο 8 Ιουνίου. Η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Ιταλία ψηφίζουν για δύο ημέρες στις 7-8 Ιουνίου και στις 8-9 Ιουνίου αντίστοιχα. Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου.

Στοιχεία και αριθμοί για τις Ευρωεκλογές 2024 © OLIVIER HOSLET/ EPA

Ποιοι ψηφίζουν;

Σχεδόν 360 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου στην ΕΕ. Το κατώτατο όριο ηλικίας ποικίλλει, όμως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι τα 18 έτη.

Για πρώτη φορά στη Γερμανία, ανήλικοι έχουν επίσης το δικαίωμα να ψηφίσουν, καθώς η ηλικία ψήφου για τις ευρωεκλογές έχει μειωθεί από τα 18 στα 16 έτη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εκλογέων στη Γερμανία από περίπου 61,5 εκατ. το 2019 σε λίγο κάτω από 65 εκατ. φέτος.

Ποιοι εκλέγονται;

Συνολικά 720 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα εκλεγούν, μεταξύ πολλών χιλιάδων υποψηφίων.

Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι λιγότερα αυτή τη φορά, εν μέρει λόγω της συρρίκνωσης του κοινοβουλίου μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το 2020.

Πού βρίσκεται η έδρα του Ευρωκοινοβουλίου;

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει δύο έδρες -- στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) και στο Στρασβούργο (Γαλλία).

Τις περισσότερες φορές η ολομέλεια συγκαλείται στο Στρασβούργο για την ψήφιση νόμων. Οι συνεδριάσεις του κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες γίνονται συνήθως σε καθημερινή βάση για άλλα κοινοβουλευτικά ζητήματα.

Οι ψηφοφόροι πρόκειται να επιλέξουν τα μέλη και άλλων νομοθετικών σωμάτων της ΕΕ;

Όχι, οι εκλογές γίνονται μόνο για τις έδρες του Ευρωκοινοβουλίου.

Το άλλο κύριο νομοθετικό σώμα της ΕΕ, το Συμβούλιο της ΕΕ, εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των χωρών μελών. Σε αυτό, υπουργοί των χωρών μελών συναντώνται σε διάφορες συνθέσεις, για παράδειγμα όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών ή οι υπουργοί Παιδείας της ΕΕ, για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -που προτείνει σχέδια νόμου για εξέταση, τροποποίηση ή ακόμη και απόρριψη από τους άλλους δύο θεσμούς - δεν εκλέγεται. Αποτελείται από 27 Επιτρόπους περιλαμβανομένου του/της προέδρου της Επιτροπής, ο καθένας από τους οποίους διορίζεται από τη χώρα του/της μετά τις ευρωεκλογές.

Πόσος είναι ο πληθυσμός της ΕΕ;

Ο πληθυσμός της ΕΕ των 27 χωρών μελών συνολικά είναι λίγο κάτω από 450 εκατομμύρια. Οι χώρες έχουν όλες μαζί ένα ΑΕΠ που φθάνει σχεδόν τα 17 τρισεκατομμύρια ευρώ και οι εμπορικές ανταλλαγές τους αντιστοιχούν περίπου στο 15% του παγκόσμιου εμπορίου.

Πότε ιδρύθηκε η ΕΕ;

Με τη Συνθήκη της Ρώμης του 1957 ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αυτή η ομάδα χωρών χρησιμοποιεί το όνομα Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότερες χώρες έγιναν σταδιακά μέλη της ΕΕ από τότε. Η πιο σημαντική διεύρυνσή της σημειώθηκε το 2004 με την προσχώρηση 10 χωρών, κυρίως της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, της Κύπρου και της Μάλτας. Η Βρετανία είναι η μοναδική χώρα που έχει αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Αξιοποίησε την ψήφο σου»: Πάνω από 190 εκατ. προβολές για το σποτ του ΕΚ

Πάνω από 190 εκατ. φορές από τις 29 Απριλίου έχει προβληθεί το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υπογραμμίζει τη σημασία της εκλογικής διαδικασίας και της διαφύλαξης της δημοκρατίας, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Το βίντεο αυτό, το οποίο αποτελεί το κύριο εργαλείο των ενημερωτικών δράσεων του Κοινοβουλίου για τις εκλογές, αποτελείται από μαρτυρίες ηλικιωμένων πολιτών από διάφορες χώρες της ΕΕ που αφηγούνται στις επόμενες γενιές τις ιστορίες τους για τη δημοκρατία - υπογραμμίζοντας ότι η δημοκρατία και οι εκλογές δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Εκτός από τις 190 εκατομμύρια προβολές (έως τις 12 Μαΐου) σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιστοτόπους «streaming», «έξυπνες» τηλεοράσεις και οθόνες κινητών τηλεφώνων, το βίντεο στις διάφορες μορφές του για την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προβληθεί μέχρι στιγμής από περισσότερα από 63 τηλεοπτικά κανάλια σε 21 χώρες και θα συνεχίσει να προβάλλεται τις επόμενες εβδομάδες.

Με το σλόγκαν «Αξιοποίησε την ψήφο σου. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για εσένα» η δεύτερη φάση της θεσμικής προεκλογικής εκστρατείας του Κοινοβουλίου αναδεικνύει τη σημασία της δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, το κεντρικό βίντεο της εκστρατείας διερευνά περαιτέρω την ιστορία πολλών ευρωπαϊκών χωρών και τη σημασία της προστασίας των δημοκρατικών αξιών και αρχών.

Στο 4λεπτο φιλμ πρωταγωνιστούν σύγχρονοι αφανείς ήρωες, επιζώντες πολέμων και αυταρχικών καθεστώτων, οι οποίοι συνειδητοποίησαν στη ζωή τους τι σημαίνει να ζεις χωρίς δημοκρατία. Μιλώντας στα εγγόνια τους και στην κάμερα, αφηγούνται τα βιώματά τους, συγκλονίζουν με τις πληγές που κουβαλούν και θυμίζουν σε όλους μας αβίαστα την ευθύνη να συμμετάσχουμε στην εκλογική διαδικασία και να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Στην καμπάνια του ΕΚ συμμετείχαν συνολικά 54 άτομα, παππούδες-γιαγιάδες και τα εγγόνια τους, από 10 χώρες της ΕΕ. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Κοπεγχάγη και διήρκησαν 8 ημέρες και το συνολικό υλικό των συνεντεύξεων ξεπέρασε τις 15 ώρες.