Κοσμος

Κίνα: Ρεκόρ εκατομμυρίων μαθητών στις «σκληρότερες» εισαγωγικές εξετάσεις στο κόσμο

Καλή τύχη τους ευχήθηκε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Οι περισσότεροι κινέζοι μαθητές έχουν μόνο μια ευκαιρία στις δυσκολότερες εξετάσεις στον κόσμο

Ένας αριθμός ρεκόρ μαθητών λυκείου σε όλη την Κίνα έχουν αρχίσει την επώδυνη διαδικασία των εξετάσεων σε άκρως ανταγωνιστικό επίπεδο που θα μπορούσε να κρίνει το μέλλον τους σε μια χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα οικονομίας και αυξανόμενη ανεργία.

Gaokao: Η πιο ζόρικη εισαγωγική εξέταση κολεγίου στον κόσμο

Σύμφωνα με το CNN, oι διήμερες εθνικές εισαγωγικές εξετάσεις στο κολέγιο, γνωστές ως «gaokao», είναι το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό τεστ στον κόσμο. Έχει επίσης χαρακτηριστεί από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ως «η πιο σκληρή» εισαγωγική εξέταση κολεγίου στον κόσμο λόγω της αυστηρής βαθμολόγησης, της ανταγωνιστικότητας και της έντασής της, με τους μαθητές να πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα όσα έμαθαν μέσα σε 12 χρόνια, σε λιγότερο από δύο ώρες.

Οι περισσότεροι κινέζοι μαθητές έχουν μόνο μια ευκαιρία © ΕΡΑ/ROMAN PILIPEY

Περισσότεροι από 13,4 εκατομμύρια μαθητές εγγράφηκαν για τις εξετάσεις φέτος, ξεπερνώντας το περσινό ρεκόρ των 12,9 εκατομμυρίων, καθιστώντας το μεγαλύτερο «gaokao» που έγινε ποτέ στην Κίνα.

Οι Κινέζοι μαθητές περνούν χρόνια μελετώντας για τις υπερβολικά δύσκολες εξετάσεις, καθώς η υψηλή βαθμολογία είναι ο μόνος τρόπος για να μπουν στα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας. Η εξέταση περιλαμβάνει θέματα όπως κινεζική λογοτεχνία, μαθηματικά, αγγλικά, φυσική, χημεία, πολιτική και ιστορία.

Γονείς περιμένουν με αγωνία έξω από τις πύλες του σχολείου © ΕΡΑ/ALEX PLAVEVSKI

Οι περισσότεροι μαθητές έχουν μόνο μια ευκαιρία

Η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών έχει μόνο μια ευκαιρία, σε αντίθεση με τους φοιτητές των ΗΠΑ που μπορούν να ξαναδώσουν εξετάσεις SAT.

Και το άγχος της πιθανής ανεργίας μεταξύ των νέων να είναι ένα ακόμη βάρος κατά την διάρκεια της εξέτασης.

Σήμερα Παρασκευή, την πρώτη μέρα των εξετάσεων, οι γονείς περίμεναν με αγωνία έξω από τις πύλες του σχολείου αφού έστειλαν τα παιδιά τους στις αίθουσες εξετάσεων. Πολλοί γονείς και δάσκαλοι ήταν ντυμένοι στα κόκκινα, το χρώμα της νίκης στην Κίνα, και κάποιοι κρατούσαν ηλιοτρόπια – που θεωρούνταν τυχερά λουλούδια για τους μαθητές.

Τα ηλιοτρόπια θεωρούνταν τυχερά λουλούδια για τους μαθητές © ΕΡΑ/ALEX PLAVEVSKI

Παράλληλα, ο αρχές έχουν εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα για τη διατήρηση της τάξης και της σταθερότητας γύρω από τους χώρους εξέτασης.

Στο Πεκίνο, η τροχαία εμφανίστηκε στους δρόμους ήδη από τις 6 το πρωί για να βοηθήσει στην ροή της κυκλοφορίας γύρω από ένα σχολείο κοντά στο Θερινό Παλάτι, ένα διάσημο ορόσημο δημοφιλές στους τουρίστες, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Στη Σαγκάη, οι εταιρίες ταξί άρχισαν να δέχονται κρατήσεις για φοιτητές που δίνουν εξετάσεις πριν από μια εβδομάδα, σύμφωνα με το Xinhua.

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ δημοσίευσε τις ευχές του στο Weibo

Καλή τύχη από τον Ντέιβιντ Μπέκαμ

Τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν γεμάτα από μηνύματα καλής τύχης και ενθάρρυνση, με το «gaokao» να αποτελεί κορυφαίο θέμα αναζήτησης στην πλατφόρμα Weibo που μοιάζει με X.

Πολλοί Κινέζοι celebrities - ακόμα και κάποιοι διεθνείς αστέρες - έχουν αναρτήσει στα social media ευχόμενοι καλή επιτυχία στους εξεταζόμενους.

Ο θρύλος του βρετανικού ποδοσφαίρου Ντέιβιντ Μπέκαμ δημοσίευσε τις ευχές του στο Weibo, όπου έχει 10 εκατομμύρια θαυμαστές.

«Θέλω απλώς να πω καλή τύχη σε όλους τους μαθητές που δίνουν τις εξετάσεις τους σύντομα. Έχετε δουλέψει τόσο σκληρά. Τζιν Μπανγκ Τι Μινγκ», o Μπέκαμ είπε σε ένα βίντεο, υιοθετώντας μια κινεζική φράση που σημαίνει επιτυχία σε σημαντικές εξετάσεις.