Κοσμος

Νεκρόπολη βρεφών ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη στη Γαλλία

Μπροατά σε μία μεγάλη ανακάλυψη βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι στη Γαλλία

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεκρόπολη βρεφών ανακαλύφθηκε στη Γαλλία
© Institut national de recherches archéologiques préventives

Η αποκάλυψη μιας νεκρόπολης για μωρά φέρνει στο φως νέες πληροφορίες για τις ταφικές συνήθειες των ανθρώπων της αρχαιότητας στη Γαλλία

Μια ανασκαφή στο ιστορικό κέντρο της Auxerre, στη Γαλλία, έφερε στο φως μια νεκρόπολη αφιερωμένη στα θνησιγενή και πολύ μικρά παιδιά. Βρισκόταν στην περιφέρεια μιας ευρύτερης νεκρόπολης για τον γενικό πληθυσμό και ήταν σε χρήση από τον 1ο έως τον 3ο αιώνα.

Η οχυρωμένη πόλη Autessiodurum ιδρύθηκε από τους Γαλάτες Senones το 30 π.Χ. στις όχθες του ποταμού Yonne. Υπό ρωμαϊκή κυριαρχία, βρισκόταν στη διασταύρωση πολλών σημαντικών οδών της εποχής, αλλά δεν απέκτησε αξιόλογη πολιτική σημασία μέχρι που έγινε επαρχιακή πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον 3ο αιώνα. Νέες οχυρώσεις περιέκλεισαν την πόλη τον 4ο αιώνα. Κάτω από αυτούς τους προμαχώνες βρέθηκε η νεκρόπολη.

Η σημασία αυτής της νεκρόπολης για τα ταφικά ήθη

Η νεκρόπολη περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία ταφικών πρακτικών. Τα μωρά και τα πολύ μικρά παιδιά (νηπιακής ηλικίας) θάβονταν σε κεραμικά δοχεία, ξύλινα φέρετρα, φλοιό δέντρων και άλλα ασυνήθιστα στις κατοπινές εποχές μνημεία. Μερικές φορές καλύπτονταν με θραύσματα αμφορέων ή με ένα άλλο σύνολο κεραμικού υλικού. Ένας τάφος επισημαίνεται με μια επαναχρησιμοποιημένη πέτρα χαραγμένη με σχήμα ροζέτας. Υπάρχουν ενδείξεις για πολύπλοκες ταφικές τελετουργίες πολλαπλών σταδίων που εκτελούνταν στις ταφές.

Στους τάφους των βρεφών οι αρχαιολόγοι εντόπισαν επίσης μαργαριτάρια, νομίσματα και άλλα πολύτιμα για την εποχή αντικείμενα, τα οποία τοποθετούνταν εκεί για προστασία των βρεφών στη μεταθανάτια ζωή.

Εκείνο που εντυπωσιάζει τους αρχαιολόγους είναι η πυκνότητα των τάφων, ενώ ήδη θεωρείται ότι η ανασκαφή της Auxerre, όπως και αυτή της Narbonne και άλλες πρόσφατες, φέρνει πολλές νέες γνώσεις και ερωτήματα σχετικά με τις ταφικές πρακτικές που σχετίζονται με τα πολύ μικρά παιδιά και τα μωρά που γεννιούνταν νεκρά ή πέθαιναν αμέσως μετά τη γέννησή τους, στην αρχαιότητα.

Με στοιχεία από inrap.fr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.