Κοσμος

Σ’ αυτή την παραλία οι ντόπιοι πήραν τον νόμο στα χέρια τους

Ο υπερτουρισμός έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο συγκεκριμένο νησί

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σ’ αυτή την παραλία οι ντόπιοι πήραν τον νόμο στα χέρια τους
© Unsplash/Calo des Moro

Ο υπερτουρισμός έχει φέρει τους κατοίκους της Μαγιόρκα στα άκρα και να τι σκοπεύουν να κάνουν στην πιο δημοφιλή παραλία του νησιού

Μία από τις ειδυλλιακότερες παραλίες της Ισπανίας έχει γίνει μήλον της έριδος ανάμεσα σε τουρίστες και ντόπιους, με τους τελευταίους να προειδοποιούν ότι έχουν ανεχθεί αρκετές από τις συνέπειες του υπερτουρισμού και ότι από εδώ και στο εξής θα οργανώνουν πολιτικές αντεπίθεσης σε τουρίστες και influencers.

Η Ισπανία και τα νησιά της είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες και κυρίως για τους Βρετανούς που κάθε χρόνο κατακλύζουν παραλίες, καταλύμματα και ξενοδοχεία, προκειμένου να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα, ωστόσο και εδώ, όπως και παντού στον κόσμο ο υπερτουρισμός έχει αρχίσει να δυσκολεύει την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων.

Κάπως έτσι θσπίστηκε ο «κανόνας των έξι ποτών» που ισχύει σε όλα τα ισπανικά νησιά στο πλαίσιο της καταστολής του τουρισμού, όπως και η απαγόρευση του αλκοόλ μεταξύ 9.30 μ.μ. και 8 π.μ. Αυτό όμως δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσα υπόσχονται οι ντόπιοι να κάνουν προκειμένου να ανακαταλάβουν μία από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας, που εδώ και χρόνια βουλιάζει από τις ορδές των τουριστών.  Η συγκεκριμένη παραλία, η οποία κατατάσσεται στις 25 καλύτερες παραλίες του κόσμου στη μακρά λίστα με τις 50 καλύτερες παραλίες του κόσμου του 2023, δεν είναι άλλη από την Calo des Moro, η οποία βρίσκεται στη Μαγιόρκα. Περιγράφεται ως «ένας από τους τελευταίους παραδείσους της Μαγιόρκα», ενώ πρόσφατα έγινε επίσης τοποθεσία που προστέθηκε στη μαζική απαγόρευση του καπνίσματος στις παραλίες της Ισπανίας.

Η πονηρή εκστρατεία διαμαρτυρίας για τον υπερτουρισμό

Βρίσκεται σε έναν μικρό όρμο κρυμμένο από την κύρια παραλία και διαθέτει ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά που είναι κάτι περισσότερο από ειδυλλιακά. Όμως, το μικροσκοπικό νησάκι δεν χωράει άλλους και δεν αντέχει άλλη... κακοποίηση (σκουπίδια, φωνές, φασαρία, πολλά ντεσιμπέλ) και το ίδιο ισχύει και για τους μόνιμους κατοίκους του. Και κάπως έτσι ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα μία ηλεκτρονική εκστρατεία εναντίον των τουριστών στην πλατφόρμα Mallorca Platja Tour [Majorcan Beach Tour], πρακτικά ένα κάλεσμα «αντεπίθεσης» προς τους ντόπιους όλης της νότιας ακτής του νησιού στην παραλία Sa Rapita.

Για την ακρίβεια, την επόμενη Κυριακή 16 Ιουνίου, το κάλεσμα θέλει τους ντόπιους να συσπειρώνονται και να κατεβαίνουν για μία βουτιά σ’ αυτό το μέρος που εδώ και χρόνια, τους καλοκαιρινούς μήνες το βλέπουν με το κυάλι και αδυνατούν να το απολαύσουν έστω και για λίγο, λόγω της φρενίτιδας που ο υπερτουρισμός έχει φέρει στον τόπο τους.

 «Το Calo des Moro είναι ένα σύμβολο της μαζικοποίησης των παραλιών μας και γι' αυτό επιλέξαμε να πάμε εκεί και να κάνουμε μια βουτιά στις 16 του μηνός», αναφέρει ένας υποστηρικτής της καμπάνιας που θυμίζει το ΄Tourists, go home΄ που είχε ξεκινήσει πριν από κάποια χρόνια στη Βενετία, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.

«Ποιος ντόπιος από τη Μαγιόρκα θα τολμούσε να πάει για μπάνιο, έστω για μία βουτιά στην Calο des Moro μια οποιαδήποτε Κυριακή του καλοκαιριού; Αδύνατον! Είναι γεμάτη από Instagrammers που πάνε μόνο και μόνο για να βγάλουν τη φωτογραφία τους», εξηγεί κάτοικος που συμμετέχει σε αυτό το κίνημα ανακατάληψης της παραλίας από τους τουρίστες.

Κάπου εδώ ας σημειωθεί ότι αυτή η κίνηση δεν είναι παρά η πιο πρόσφατη, σε μία έντονη περίοδο αντιτουριστικών αισθημάτων που επικρατεί στην Ισπανία. Μόλις τον Μάιο, στην πρωτεύουσα της Μαγιόρκα Πάλμα, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία 15.000 ατόμων, όπου τα συνθήματα «οι τουρίστες να πάνε σπίτι τους» ακούγονταν από τα πλήθη.

Με στοιχεία από Ladbible.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.