Κοσμος

Η κυβέρνηση της Αργεντινής καταργεί τον τομέα προστασίας για την έμφυλη βία

Σε μια προσπάθεια του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι να μικρύνει το κράτος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αργεντινή: Η κυβέρνηση του Χαβιέρ Μιλέι διαλύει τον τομέα προστασίας για την έμφυλη βία

Η κυβέρνηση του προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, ανακοίνωσε το κλείσιμο του πρώην Υπουργείου Γυναικών και το αρμόδιο για την προστασία κατά της έμφυλης βίας σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Χαβιέρ Μιλέι θέλει να εξαλείψει τις πολιτικοποιημένες οργανώσεις

«Σύμφωνα με την εντολή του Προέδρου Χαβιέρ Μιλέι να μειώσει το μέγεθος του κράτους και να εξαλείψει τις πολιτικοποιημένες οργανώσεις, τον Δεκέμβριο του 2023 - την ημερομηνία κατά την οποία ανέλαβαν τα καθήκοντά τους οι νέες αρχές - η Εθνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Γυναικών, Φύλων και Διαφορετικότητας θα μετατραπεί σε υφυπουργείο ενώ θα ολοκληρωθεί το κλείσιμο του», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

Αυτή η ρύθμιση πέρασε στην δικαιοδοσία  του υπουργείου Δικαιοσύνης και σήμερα επιλύθηκε η οριστική εξάλειψή της, προσθέτει το σημείωμα.

Σύμφωνα με τα κριτήρια της κυβέρνησης Μιλέι, το μέχρι σήμερα υφιστάμενο Υπουργείο Γυναικών «δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για πολιτικούς σκοπούς, για να προπαγανδίσει και να επιβάλει μια ιδεολογική ατζέντα, να προσλάβει αγωνιστές και να οργανώσει συνομιλίες και εκδηλώσεις».

Αργεντινή: 245 γυναικοκτονίες ετησίως κατά μέσο όρο

Το υπουργείο υποστηρίζει πως καμία από τις δράσεις και τις ενέργειες που έγιναν δεν οδήγησε σε μείωση του ποσοστού εγκληματικότητας, σε σχέση με τον αριθμό των γυναικοκτονιών που καταγράφονται στη χώρα, κατά μέσο όρο 245 ετησίως.

Η διοίκηση Μιλέι ισχυρίζεται ότι εντόπισε σαφή αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων με διαφορετικές κυβερνητικές υπηρεσίες που είναι αφιερωμένες στο ίδιο καθήκον. Δικαιολόγησε επίσης την απόφαση της επικαλούμενη την ανάγκη μείωσης της υπερσυντήρησης κτιρίων, κατασκευών και περισσότερων από οκτακοσίων υπαλλήλων, με διαφορετικούς μισθούς. Χρήματα που το κράτος της Αργεντινής δεν έχει αρκετά.

Το κλείσιμο του Υφυπουργείου Προστασίας κατά της Βίας των Φύλων είχε ήδη προβλεφθεί από την επικεφαλής του τμήματος, Κλαούντια Μπάρτσα, η οποία υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της από τη θέση.

Από την πλευρά τους, πηγές από τη Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HR) ανέφεραν ότι πρόκειται για «αναδιάρθρωση» και ότι η ιεραρχία του Υφυπουργείου «καταργήθηκε με στόχο τη βελτιστοποίηση των πόρων και τις επικαλύψεις».

Το τμήμα Προστασίας κατά της Βίας των Φύλων ήταν το τελευταίο εναπομείναν όργανο του πρώην Υπουργείου Γυναικών, Φύλων και Διαφορετικότητας, το οποίο έκλεισε ο Μιλέι μετά την ανάληψη της Προεδρίας στις 10 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

Μέχρι στιγμής φέτος, η Αργεντινή έχει καταγράψει 127 περιπτώσεις σεξιστικής βίας

Τα στατιστικά στοιχεία παρέμειναν σταθερά την τελευταία δεκαετία, αφού από το 2014 το Εθνικό Μητρώο Γυναικοκτονιών του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει καταγράψει κατά μέσο όρο 245 δολοφονίες ετησίως, με 2.446 άμεσα θύματα γυναικοκτονίας συνολικά την προαναφερθείσα περίοδο.