Κοσμος

Η νέα κάψουλα Starliner της Boeing συνδέθηκε με ασφάλεια με τον διαστημικό σταθμό

Παρά τις διαρροές ηλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η νέα κάψουλα Starliner της Boeing συνδέθηκε με ασφάλεια με τον διαστημικό σταθμό
© BoeingSpace/X

Boeing: Η Starliner συνδέθηκε με ασφάλεια με τον διαστημικό σταθμό

Η νέα κάψουλα Starliner της Boeing και το πρώτο διμελές πλήρωμα της NASA προσδέθηκαν με ασφάλεια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Πέμπτη, ανταποκρινόμενοι σε μια βασική δοκιμασία για την απόδειξη της ικανότητας του σκάφους.

Το CST-100 Starliner, με επιβαίνοντες τους βετεράνους αστροναύτες Barry «Butch» Wilmore και Sunita «Suni» Williams, έφτασε στην πλατφόρμα μετά από πτήση σχεδόν 27 ωρών μετά την εκτόξευσή του από τον διαστημικό σταθμό Cape Canaveral στη Φλόριντα.

Η τελική προσέγγιση του διαστημικού σκάφους στον ISS και η πρόσδεση, μετά από ένα σύντομο διάστημα κατά το οποίο ο Wilmore χειροκίνητα ήλεγχε την κάψουλα, προβλήθηκε σε διαδικτυακή μετάδοση της NASA.

«Είναι ωραίο να είμαστε συνδεδεμένοι με τη μεγάλη πόλη στον ουρανό», είπε ο Wilmore στον ασύρματο προς τον έλεγχο αποστολής στο Χιούστον λίγο μετά την πρόσδεση.

Τα σχέδια προβλέπουν ότι οι δυο αστροναύτες θα παραμείνουν στο σταθμό για περίπου οκτώ ημέρες και στη συνέχεια θα αναχωρήσουν με το Starliner.

Διαρροές ηλίου

Mε φόντο τα παραπάνω, δυο νέες διαρροές ηλίου, εκτός της ήδη γνωστής, ανιχνεύθηκαν κατά την πτήση του διαστημικού οχήματος Starliner της Boeing που μεταφέρει δύο αστροναύτες της Nasa νωρίτερα σήμερα.

Συνολικά, το Starliner μετρά πλέον τρεις πηγές διαρροής ηλίου. Η μία ανιχνεύθηκε πριν από την απογείωση της αποστολής που αναμένεται επί χρόνια και τελικά πραγματοποιήθηκε χθες από τον Φλόριντα.

Αποφασίσθηκε να μην επιδιορθωθεί αυτή η πρώτη διαρροή που εντοπίζεται σε έναν από τους προωθητήρες του σκάφους, διότι, σύμφωνα με την ανάλυση της Nasa είναι «μικρή και δεν αποτελεί κίνδυνο». Το ήλιον δεν είναι εύφλεκτο αέριο, αλλά χρησιμοποιείται στο σύστημα πρόωσης του σκάφους.

Οι δύο άλλες διαρροές είναι καινούργιες και εντοπίσθηκαν αφού το σκάφος μπήκε σε τροχιά, ανακοίνωσε η Nasa X. «Δυό από τις βαλβίδες του ηλίου έκλεισαν».
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.