Κοσμος

Στιβ Μπάνον: Διαταγή να εκτίσει την ποινή φυλάκισης για τον στενό συνεργάτη του Τραμπ

Για περιφρόνηση του Κογκρέσου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στιβ Μπάνον: Διαταγή να εκτίσει την ποινή φυλάκισης

Ο Στιβ Μπάνον, πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, πρέπει να παρουσιαστεί στη φυλακή έως την 1η Ιουλίου για να εκτίσει τετράμηνη ποινή για περιφρόνηση του Κογκρέσου, δήλωσε την Πέμπτη ομοσπονδιακός δικαστής.

Η απόφαση σημαίνει ότι ο Μπάνο που διατηρεί επιρροή στον κύκλο του Τραμπ, θα βρίσκεται πιθανότατα πίσω από τα κάγκελα για ένα κρίσιμο τμήμα της αμερικανικής προεδρικής εκστρατείας, καθώς ο πρώην πρόεδρος Τραμπ αντιμετωπίζει τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η εντολή του περιφερειακού δικαστή των ΗΠΑ Καρλ Νίκολς στην Ουάσινγκτον εκδόθηκε αφού ομοσπονδιακό εφετείο απέρριψε τον περασμένο μήνα την αίτηση του Μπάνον να ανατρέψει την καταδίκη του για την άρνηση κλήτευσης από επιτροπή του Κογκρέσου που διερευνούσε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ο Μπάνον δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο ότι θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να παρέμβει, θεωρώντας τη δίωξή του ως πολιτικά υποκινούμενη.

«Όλο αυτό έχει να κάνει με ένα πράγμα: να κλείσει το κίνημα MAGA», δήλωσε ο Μπάνον, αναφερόμενος στο σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ «Make America Great Again».

Ο Μπάνον είχε καταδικαστεί το 2022 για δύο πλημμεληματικές κατηγορίες περιφρόνησης του Κογκρέσου επειδή αρνήθηκε να παραδώσει έγγραφα ή να καταθέσει στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ηγούνταν οι Δημοκρατικοί.

Ο Μπάνον θα είναι ο δεύτερος πρώην κορυφαίος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου του Τραμπ που θα οδηγηθεί στη φυλακή επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με την επιτροπή. Ο Πίτερ Ναβάρο, πρώην σύμβουλος για θέματα εμπορίου, εκτίει επί του παρόντος ποινή τεσσάρων μηνών.

Πηγή: Reuters