Κοσμος

Ο υπερτουρισμός και ξηρασία στεγνώνουν τις αποθήκες νερού του Αλγκάρβε

Eγκρίθηκαν άμεσα επενδύσεις σε μονάδες αφαλάτωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπερτουρισμός και ξηρασία στεγνώνουν τις αποθήκες νερού του Αλγκάρβε
© Unsplash

Πορτογαλία: Ο υπερτουρισμός στεγνώνει τις αποθήκες νερού του Αλγκάρβε

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας υποσχέθηκε την Πέμπτη να επιταχύνει τις επενδύσεις ύψους 366 εκατομμυρίων ευρώ (397,7 εκατ. δολάρια) για την καταπολέμηση της «συστημικής ξηρασίας» στην εξαρτώμενη από τον τουρισμό νότια περιοχή του Αλγκάρβε και να παράσχει γρήγορα νερό ισοδύναμο με την αστική χρήση ενός έτους εκεί.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Μαρία ντα Γκράκα Καρβάλιο δήλωσε ότι οι επενδύσεις θα περιλαμβάνουν μια μονάδα αφαλάτωσης, την επισκευή 125 χιλιομέτρων σωλήνων για τη μείωση των απωλειών νερού, τη διασύνδεση ορισμένων ταμιευτήρων και τη χρήση επεξεργασμένων λυμάτων στα γήπεδα γκολφ.

Η ίδια δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η νέα κυβέρνηση, η οποία ορκίστηκε τον Απρίλιο, «δεν θα συζητήσει περαιτέρω τα έργα και θέλει να τα εκτελέσει το συντομότερο δυνατό», κυρίως με τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ για την ανάκαμψη από την πανδημία.

Το Αλγκάρβε είναι η περιοχή με τα περισσότερα προβλήματα λειψυδρίας και η ξηρασία εκεί «έχει γίνει πλέον μόνιμη, συστημική», δήλωσε η Καρβάλιο.

Μελέτη του 2022 έδειξε ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αφήσει την Ιβηρική χερσόνησο στην χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 1.200 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία της περιβαλλοντικής υπηρεσίας APA, 36 από τους 60 ταμιευτήρες που παρακολουθεί σε όλη τη χώρα ήταν γεμάτοι πάνω από 80% τον Μάιο, αλλά στο Αλγκάρβε τα επίπεδα νερού ήταν μεταξύ 22% και 43%.

Η κυβέρνηση ήρε τον περασμένο μήνα ορισμένους περιορισμούς που επιβλήθηκαν τον Φεβρουάριο στην κατανάλωση νερού στην περιοχή, αφού οι βροχές γέμισαν εν μέρει τα φράγματα.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.