Κοσμος

Η SpaceX εκτόξευσε τον γιγαντιαίο πύραυλο Starship στο διάστημα (βίντεο)

Ο Starship έχει ύψος σχεδόν 122 μέτρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Space X
Space X / © EPA/GARY I ROTHSTEIN

Space X: Εκτόξευσε τον γιγαντιαίο πύραυλο Starship στο διάστημα

Ο γιγάντιος πύραυλος Starship της SpaceX εκτοξεύτηκε στο διάστημα από το νότιο Τέξας την Πέμπτη για την τέταρτη δοκιμαστική του πτήση.

Το διαστημόπλοιο που αποτελείται από το σκάφος Starship το οποίο τοποθετημένο στην κορυφή του πανύψηλου πυραυλοκινητήρα Super Heavy, εκτοξεύτηκε από την τοποθεσία εκτόξευσης Starbase της εταιρείας κοντά στο χωριό Boca Chica στο νότιο Τέξας, στέλνοντας ισχυρά ωστικά κύματα να διαπερνούν την πυκνή ομίχλη της ακτής του Κόλπου.

Το κάτω μέρος του πυραυλικού συστήματος, που ονομάζεται Super Heavy, αποκολλήθηκε από ανώτερο μέρος του Starship τρία λεπτά μετά την πτήση, δεκάδες μίλια (χλμ.) πάνω από το έδαφος, στέλνοντας το Starship στο δρόμο του προς το διάστημα.

Σχεδιασμένος για να είναι φθηνότερος και ισχυρότερος από τον πύραυλο Falcon 9 της SpaceX, ο Starship - που έχει ύψος σχεδόν 122 μέτρα (400 πόδια) - αντιπροσωπεύει το μέλλον της κυρίαρχης επιχείρησης δορυφορικών εκτοξεύσεων και αστροναυτών της εταιρείας. Πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από τη NASA τα επόμενα χρόνια για την προσεδάφιση των πρώτων αστροναυτών στο φεγγάρι από το 1972.

Η πρώτη εκτόξευση του πυραύλου τον Απρίλιο του 2023 εξερράγη λίγα λεπτά μετά την απογείωση, περίπου 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) πάνω από το έδαφος. Κατά την επόμενη προσπάθεια τον Νοέμβριο, το Starship έφτασε για πρώτη φορά στο διάστημα, αλλά εξερράγη αμέσως μετά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.