Κοσμος

Ποιον θα επιλέξει η Γερμανία αν ναυαγήσει η υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν;

Tα ονόματα που εξετάζονται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Θα έχει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν 2η θητεία στην Κομισιόν; ©CHRISTOPHER NEUNDORF/ EPA

Ε.Ε: Ποιον θα επιλέξει η Γερμανία αν ναυαγήσει η υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν;

Η πιθανή πολιτική πτώση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να αποβεί ευλογία για τους Πράσινους της Γερμανίας.

Σε περίπτωση που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν επιλεγεί για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - κάτι που είναι πολύ πιθανό, δεδομένης της πιθανότητας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι σημαντικά πιο εχθρικό προς τη Γερμανίδα ηγέτιδα μετά τις ευρωεκλογές της 6ης-9ης Ιουνίου - οι Πράσινοι της Γερμανίας μπορούν να ποντάρουν στην εξασφάλιση μιας σημαίνουσας θέσης επιτρόπου που θα αυξήσει σημαντικά το προφίλ του κόμματος στις Βρυξέλλες.

Και αυτό διότι η συμφωνία συνασπισμού μεταξύ των τριών κομμάτων που κυβερνούν τη Γερμανία - το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) - προβλέπει ότι οι Πράσινοι μπορούν να προτείνουν έναν υποψήφιο για άλλη κορυφαία θέση, σε περίπτωση που ο πρόεδρος της Επιτροπής «δεν προέρχεται από τη Γερμανία».

Γερμανία: Ποιοι βρίσκονται στην λίστα των υποψηφίων;

Στη λίστα των υποψηφίων, σύμφωνα με αρκετούς Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και ευρωβουλευτές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν τις εσωτερικές διαβουλεύσεις, βρίσκονται δύο πολιτικοί που λίγοι στην Ευρώπη έχουν στο ραντάρ τους: Η Φραντσίσκα Μπράντνερ και ο Σβεν Γκίγκολντ, οι οποίοι είναι υφυπουργοί στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, ηγέτη των Πρασίνων και αντικαγκελάριο της Γερμανίας.

Και οι δύο υποψήφιοι διαθέτουν σημαντική εμπειρία στην ΕΕ, αλλά η Μπράτνερ, η οποία είναι υπεύθυνη για την πολιτική ΕΕ και την εμπορική πολιτική στο υπουργείο Οικονομίας, φαίνεται να βρίσκεται στην πρώτη θέση για μια πιθανή θέση στην Επιτροπή.

«Στο τέλος, ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι ποια θέση της Επιτροπής θα γίνει τελικά διαθέσιμη», δήλωσε ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις εσωτερικές διαβουλεύσεις των Πρασίνων.

Η νυν υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, έχει αναφερθεί ως πιθανή υποψήφια για τη θέση του επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ με κύρος, την οποία κατέχει σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ. Ωστόσο, θεωρείται πολύ απίθανο η Μπέρμποκ να εγκαταλείψει τη σημερινή της θέση, ιδίως καθώς μπορεί να φαντάζεται τις πιθανότητές της να διεκδικήσει την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου έτους.

Πηγή: Politico

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.