Κοσμος

H Λουιζιάνα εγκρίνει χειρουργικό ευνουχισμό για παιδεραστές

Αρκετές πολιτείες έχουν υιοθετήσει τον αναστρέψιμο χημικό ευνουχισμό

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Λουιζιάνα: Η πρώτη πολιτεία στις ΗΠΑ που εγκρίνει χειρουργικό ευνουχισμό για παιδεραστές 

Οι άνθρωποι που διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών στη Λουιζιάνα θα μπορούσαν να υποβληθούν σε χειρουργικό ευνουχισμό σύμφωνα με τη νομοθεσία που εγκρίθηκε από τους πολιτειακούς νομοθέτες, ένα μέτρο που φαίνεται να είναι το πρώτο του είδους του στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν ο κυβερνήτης το υπογράψει.

Λουιζιάνα: Η πρώτη πολιτεία που εισάγει την εν λόγω ποινή για παιδεραστές

Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το νομοθετικό σώμα της πολιτείας τη Δευτέρα, θα επιτρέπει στους δικαστές να διατάσσουν χειρουργικό ευνουχισμό για κατηγορούμενους που καταδικάζονται για ορισμένα βαριά σεξουαλικά εγκλήματα, όπως ο βιασμός, κατά παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών.

Ορισμένες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Λουιζιάνα, της Καλιφόρνιας και του Τέξας, έχουν ήδη νόμους που δίνουν στους δικαστές την εξουσία να διατάξουν χημικό ευνουχισμό σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα λιγότερο παρεμβατικό μέτρο που περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων που μπλοκάρουν τις ορμόνες.

Όμως η Λουιζιάνα θα είναι η πρώτη πολιτεία που θα επιτρέψει στους δικαστές να επιβάλουν χειρουργικό ευνουχισμό ως ποινή, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση για τους Ορθολογικούς Νόμους για τα Σεξουαλικά Αδικήματα (NARSOL), μια ομάδα υπεράσπισης που αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο απαιτεί την εξακρίβωση από έναν διορισμένο από το δικαστήριο ιατρικό εμπειρογνώμονα ότι ο κατηγορούμενος είναι «κατάλληλος για χειρουργική επέμβαση» προτού ο δικαστής μπορεί να διατάξει τη διαδικασία.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η τιμωρία είναι σκληρή και σημειώνουν ότι ο χειρουργικός ευνουχισμός, σε αντίθεση με τον χημικό ευνουχισμό, είναι μη αναστρέψιμος. «Είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αναποτελεσματική και, στη χειρότερη, βάρβαρη», δήλωσε η Sandy Rozek, εκπρόσωπος της NARSOL.

Αν και η νομοθεσία έλαβε την περισσότερη υποστήριξή της από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι κυριαρχούν στο νομοθετικό σώμα της Λουιζιάνα, εισήχθη από τη γερουσιαστή Ρετζίνα Μπάροου, Δημοκρατική.

Πηγή:Reuters