Κοσμος

Τι έγινε όταν έφτασε ιντερνέτ του Έλον Μασκ σε απομακρυσμένη φυλή του Αμαζονίου

Οι Μarubo ζουν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Βραζιλία: Τι έγινε όταν πήγε ιντερνετ σε απομακρυσμένη φυλή του Αμαζονίου

Οι ηγέτες μιας απομακρυσμένης φυλής στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου διηγήθηκαν πώς η άφιξη του διαδικτύου προκάλεσε στα μέλη της εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην πορνογραφία, ενώ κάποιοι έπεσαν θύμα διαδικτυακών απάτης.

Η φυλή Marubo, η οποία για εκατοντάδες χρόνια ζούσε σε μικρές καλύβες διάσπαρτες κατά μήκος του ποταμού Itui στη Βραζιλία, εισήχθη πέρυσι για πρώτη φορά στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας χάρη στο δορυφορικό πρόγραμμα Starlink του Elon Musk. Η κοινότητα των 2.000 κατοίκων ανακάλυψε γρήγορα τα απίστευτα οφέλη που είχε να προσφέρει η νεοαποκτηθείσα τεχνολογία.

Αμαζόνιος: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι του διαδικτύου

Οι κάτοικοι των φυλών ήταν ξαφνικά σε θέση να καλέσουν βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ τα ιατρικά ελικόπτερα μπορούσαν να φτάσουν στους τραυματίες μέσα σε λίγες ώρες αντί για ημέρες. Μπορούσαν επίσης να συνδεθούν άμεσα με συγγενείς ή φίλους που είχαν κατασκηνώσει δεκάδες μίλια πιο κάτω στο ποτάμι ή ακόμη πιο μακριά.

Αλλά λίγο αφότου οι κάτοικοι του Marubo γνώρισαν τις χαρές του διαδικτύου, οι κίνδυνοι άρχισαν γρήγορα να αποκαλύπτονται. Τώρα οι ηγέτες των αυτοχθόνων φυλών αναφέρουν ότι πολλοί περνούν ώρες με scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εφήβους εθισμένους στο πορνό.

Ο 40χρονος Enoque Marubo δήλωσε στους δημοσιογράφους των New York Times ότι το διαδίκτυο έχει μεταμορφώσει τον άλλοτε απλό και ανθεκτικό στην τεχνολογία τρόπο ζωής που ο λαός του τηρούσε επί αιώνες. «Άλλαξε τη ρουτίνα τόσο πολύ που ήταν επιζήμιο», παραδέχτηκε ο Enoque. «Στο χωριό, αν δεν κυνηγάς, δεν ψαρεύεις και δεν φυτεύεις, δεν τρως», είπε.

Εν τω μεταξύ, ο Alfredo Marubo - όλα τα μέλη της φυλής έχουν το ίδιο επώνυμο - δήλωσε ότι η ξαφνική έκθεση στην πορνογραφία προκάλεσε ανησυχητική αύξηση της απροκάλυπτης σεξουαλικής συμπεριφοράς σε μια κουλτούρα όπου τα φιλιά σε δημόσιο χώρο θεωρούνται σοκαριστικά. Είπε ότι οι νεαροί άνδρες μοιράζονταν βίντεο σε ομαδικές συνομιλίες, προσθέτοντας ότι ορισμένες εξέχουσες προσωπικότητες της φυλής ανέφεραν πιο επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά.

Η TamaSay Marubo, η πρώτη γυναίκα στην οποία ανατέθηκε ηγετικός ρόλος στη φυλή, δήλωσε ότι ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν ανοίξει τα μάτια των νέων της φυλής στον κόσμο, τους είχαν επίσης κάνει να εγκαταλείψουν τις ευθύνες τους για να περνούν ώρες στα smartphones τους.

Αρκετά μέλη της φυλής δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι οι παραδόσεις της ομάδας θα χαθούν και εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους ότι ο κοινωνικός ιστός της φυλής μολύνεται από φήμες που κυκλοφορούν στις ομαδικές συνομιλίες. Άλλοι εξήγησαν ότι ορισμένοι χρήστες του διαδικτύου είχαν υποστεί κακοποίηση από αγνώστους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πέσει θύματα απάτης.

Ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο πορνό, οι διαδικτυακές απάτες, η παραπληροφόρηση και η μείωση των κοινωνικών δεξιοτήτων στην πραγματική ζωή είναι όλα υποπροϊόντα της συνεχούς χρήσης του διαδικτύου που ταλαιπωρούν εδώ και καιρό τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Αλλά σε αντίθεση με όσους ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα - οι οποίοι εξοικειώθηκαν με το διαδίκτυο και τα smartphones καθώς η τεχνολογία αναπτύχθηκε σταθερά με την πάροδο του χρόνου - η ζωή των ανθρώπων του Marubo άλλαξε αμέσως καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με τις πλήρεις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας εν μία νυκτί.

Πηγή: Daily Mail