Κοσμος

Γιατί και πώς ο Σαρλ Μισέλ σχεδιάζει εκδίκηση κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

To περιστατικό που έβαλε πάγο στις σχέσεις τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μισέλ: Σχεδιάζει εκδίκηση κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
© EPA/JUAN PENA

Σαρλ Μισέλ: Σχεδιάζει εκδίκηση κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Στις Βρυξέλλες ακούγεται έντονα ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσπαθεί να «εξουδετερώσει» την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την ισχυρή επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οκτώ διπλωμάτες της ΕΕ, αξιωματούχοι και αξιωματούχοι εθνικών κυβερνήσεων δήλωσαν στο POLITICO ότι ο Μισέλ επιχειρεί να ματαιώσει μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν με σκοπό να πάρει ο ίδιος τη θέση. «Το παιχνίδι του είναι τόσο προφανές: να κάνει τη φον ντερ Λάιεν να σκοντάψει και να ονειρεύεται τη δική του κορυφαία θέση», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Σαρλ Μισέλ: Ο πόλεμος στα παρασκήνια με την φον ντερ Λάιεν

Στο παρασκήνιο, ο πόλεμος εξουσίας μεταξύ των δύο κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κορυφώθηκε με ακυρωμένα γεύματα και στρατηγικά σχεδιασμένες δηλώσεις της μιας πλευράς εναντίον της άλλης. Η τεταμένη δυναμική εκτέθηκε σε κοινή θέα σε μια επίσκεψη στην Άγκυρα το 2021, όταν ο Μισέλ άρπαξε τη μοναδική διαθέσιμη καρέκλα δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο, αφήνοντας τη φον ντερ Λάιεν σε έναν κοντινό καναπέ, σε αυτό που έγινε γνωστό ως Sofagate. Αργότερα η ίδια προέβη σε καταγγελίες για σεξισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η στρατηγική του θα είναι να κάνει χωριστές συναντήσεις μετους αρχηγούς κρατών αντί να συζητήσει τις κορυφαίες θέσεις εργασίας μαζί με όλους τους παρόντες, όπως παραδοσιακά γίνονται αυτές οι συμφωνίες, είπαν μερικοί από τους οκτώ διπλωμάτες. Για να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, ο Μισέλ προεδρεύει της παραπάνω διαδικασίας που θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης των ηγετών της ΕΕ για τον διορισμό της προέδρου της Επιτροπής.

«Δεν είναι υποψήφιος. Όπως ανέφερε πολλές φορές ο πρόεδρος, είναι και θα είναι απόλυτα επικεντρωμένος στη δουλειά του ως πρόεδρος της EUCO και στην ενοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επίτευξη ουσιαστικών αποφάσεων», δήλωσε, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Πολλά κράτη μέλη ανησυχούν ότι ο Σαρλ Μισέλ δεν θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο, αλλά θα ακολουθήσει μια προσωπική ατζέντα εκδίκησης», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί μεταξύ πολλών συναδέλφων τους.

Καθώς οι αξιωματούχοι προετοιμάζουν μια συμφωνία μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για τους επόμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και για τον επόμενο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, ορισμένοι φοβούνται ότι ο Μισέλ χρησιμοποιεί την ευκαιρία για να εκδικηθεί.

Στις Βρυξέλλες, εξάλλου υπάρχει αντίδραση κατά της φον ντερ Λάιεν και του συγκεντρωτικού στυλ ηγεσίας της. Η Γαλλία, της οποίας ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι μία από τις σημαντικότερες φωνές στο τραπέζι των ηγετών, έχει δηλώσει επιφυλακτικότητα για την υποστήριξή της. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι, οι οποίοι συμμετέχουν στον συνασπισμό του ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν, επιτίθενται όλο και περισσότερο στο ενδεχόμενο συνεργασίας της με δεξιούς ηγέτες και κόμματα. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.