Κοσμος

Οι υπερορθόδοξοι εταίροι του Νετανιάχου υποστηρίζουν τη συμφωνία με την Χαμάς

Ποιοι αντιδρούν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οργή κατά Νετανιάχου μετά από 100 μέρες πολέμου Ισραήλ - Χαμάς
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται πιέσεις για να παραιτηθεί μετά από 100 μέρες πολέμου © ΕΡΑ / ABIR SULTAN

Iσραήλ: Οι υπερορθόδοξοι κυβερνητικοί εταίροι του Νετανιάχου υποστηρίζουν τη συμφωνία

Ο μεγαλύτερος εταίρος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στον κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσε την Τρίτη ότι θα υποστηρίξει μια μελλοντική συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων από την αιχμαλωσία της Χαμάς, ακόμη και αν αυτή συνεπάγεται αναθεώρηση της στρατηγικής του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα.

Η δήλωση του Shas, ενός υπερορθόδοξου εβραϊκού κόμματος που κατέχει 11 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου, ακολούθησε παρόμοιες δηλώσεις τη Δευτέρα του Yitzhak Goldknopf, ηγέτη του δεύτερου τέτοιου κόμματος του συνασπισμού, του United Torah Judaism, που έχει επτά έδρες.

«Η θέση μας είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα μεγαλύτερο από την αξία της ζωής και την εντολή να λυτρώνονται οι αιχμάλωτοι, επειδή οι ζωές τους αντιμετωπίζουν πραγματικό και παρόντα κίνδυνο», ανέφερε σε δήλωσή του ο Goldknopf, υπουργός στέγασης του Ισραήλ.

Παρομοίως επικαλούμενη θρησκευτική υποχρέωση, η Shas δεσμεύτηκε για «πλήρη υποστήριξη» της πρότασης. Ενθάρρυνε τον Νετανιάχου και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο να «αντισταθούν σε όλες τις πιέσεις για το τέλος της επιστροφής των ομήρων».

Η συνδυασμένη υποστήριξη των δύο κομμάτων - τα οποία κατέχουν 18 από τις 72 έδρες που ελέγχει η διευρυμένη κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του Νετανιάχου - θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιστάθμιση της αντίθεσης των ακροδεξιών εταίρων σε μια πρόταση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Ισραήλ: Ποιοι είναι οι αντίπαλοι της συμφωνίας

Οι αντίπαλοι της συμφωνίας - το κόμμα Εβραϊκή Δύναμη του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir και το κόμμα Θρησκευτικός Σιωνισμός του υπουργού Οικονομικών Bezalel Smotrich - ελέγχουν 13 έδρες και έχουν απειλήσει να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση για τη συμφωνία.

Αμφότεροι εκφράζουν ανησυχίες ότι η πρόταση θα σταματήσει την προσπάθεια για εξολόθρευση της Χαμάς.  Ο Νετανιάχου έχει πει ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τον πόλεμο χωρίς να ανατρέψει και να αφοπλίσει την οργάνωση - ενώ η Χαμάς επιμένει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να τερματίσει την ισραηλινή επίθεση εναντίον της στη Γάζα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που προβλήθηκε από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan την Κυριακή, το 40% των Ισραηλινών υποστηρίζει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, η οποία παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, ενώ το 27% είναι αντίθετο και το 33% αναποφάσιστο.

Το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι αν το Ισραήλ προσχωρήσει στη συμφωνία αυτό θα σημάνει τον τερματισμό του πολέμου, ενώ το 34% προέβλεψε την επανάληψη των μαχών και το 26% ήταν αναποφάσιστο.

Στην ερώτηση αν το Ισραήλ θα πετύχει να ανατρέψει τη Χαμάς, το 32% απάντησε ναι, το 42% απάντησε όχι και το 26% ήταν αναποφάσιστο, διαπίστωσε το Kan.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.