Κοσμος

Εκλογές στην Ινδία: Μακριά από μία σαρωτική νίκη το BJP του Μόντι - Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Σε εξέλιξη η καταμέτρηση ψήφων στις μεγαλύτερες εκλογές στον κόσμο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκλογές στην Ινδία: Ο Μόντι «διαψεύδει» τα exit poll – Μακριά από μία σαρωτική νίκη το BJP

Μπροστά σε μία ιστορική τρίτη θητεία φαίνεται πως βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, σύμφωνα με τα exit poll, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων στις ινδικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν σε επτά φάσεις μέσα σε έξι εβδομάδες με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να ψηφίζουν.

Προηγείται το BJP του Μόντι στις εκλογές της Ινδίας

Όπως αναφέρουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο συνασπισμός του κόμματος Bharatiya Janata (BJP) του Ναρέντρα Μόντι προηγείται, ωστόσο οι μέχρι τώρα τάσεις δείχνουν ότι το BJP μπορεί να μην καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία μόνο του, καθώς η ενωμένη αντιπολίτευση υπό την ηγεσία του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου κερδίζει έδαφος.

Η εκλογική αναμέτρηση είναι μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών συνασπισμών: της κυβερνητικής Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας (NDA) υπό την ηγεσία του BJP και του μπλοκ της αντιπολίτευσης INDIA (Indian National Developmental Inclusive Alliance), στο οποίο συμμετέχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Κογκρέσο. Η NDA αντιπροσωπεύει έναν κεντροδεξιό συνασπισμό, ενώ η συμμαχία INDIA κλίνει προς την κεντροαριστερά.

Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 π.μ. (τοπική ώρα), με τα πρώτα αποτελέσματα να δίνουν ένα προβάδισμα 100 εδρών στη συμμαχία του Ινδού πρωθυπουργού έναντι του INDIA με 69 έδρες, το οποίο όσο προχωρούσε η καταμέτρηση εξελισσόταν σε δυνατό αντίπαλο αφού πριν μερικές ώρες είχε 202 έδρες με το NDA να βρίσκεται μπροστά με 276 έδρες.

Οι τελευταίες τάσεις δείχνουν τη συμμαχία υπό την ηγεσία του BJP να βρίσκεται μία ανάσα από το φράγμα των 300 εδρών και να προηγείται με 298 έδρες, έναντι της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας INDIA που κερδίζει 227 έδρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, το συγκεκριμένο προβάδισμα είναι χαμηλότερο από τις προσδοκίες του BJP, καθώς ήλπιζε ότι η NDA θα ξεπερνούσε τις 400 έδρες.

Ινδοί ψηφοφόροι συμμετέχουν στις μεγαλύτερες εκλογές στον κόσμο © ΕΡΑ/MANU ARORA

Τα exit poll προκάλεσαν εκνευρισμό στις αγορές

Αυτές οι πρώτες τάσεις προκάλεσαν εκνευρισμό στις αγορές, με αποτέλεσμα οι μετοχές να σημειώσουν απότομη πτώση. Οι δείκτες NIFTY 50 και S&P BSE Sensex κατέγραφαν αμφότεροι πτώση 2% στις 08:00 (ώρα Ελλάδας).

Η ρουπία σημείωσε επίσης πτώση έναντι του δολαρίου και οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν αυξηθεί.

Οι αγορές είχαν σημειώσει άνοδο χθες, Δευτέρα, αφού τα exit poll έδειχναν την 1η Ιουνίου ότι ο Μόντι και το κόμμα του θα κατέγραφαν μεγάλη νίκη, με την Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία τους (NDA) να προβλέπεται να κερδίσει πλειοψηφία δύο τρίτων ή και μεγαλύτερη.

Στις 07:30 (ώρα Ελλάδας), τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν ότι η NDA προηγείται στα αρχικά στάδια της καταμέτρησης σε σχεδόν 300 από τις 543 διεκδικούμενες έδρες του κοινοβουλίου, κάτι που σημαίνει πως κερδίζει απλή πλειοψηφία.

Μέχρι τότε είχε καταμετρηθεί περίπου το 10% με 15% του συνόλου των ψηφοδελτίων, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Μόνο του το BJP κερδίζει σχεδόν 250 από τις έδρες στις οποίες προηγείται η NDA, σε σύγκριση με τις 303 που είχε κερδίσει το 2019. Οι τάσεις έφεραν επίσης τον Μόντι να προηγείται, μετά να υπολείπεται του πρώτου και στη συνέχεια να προηγείται και πάλι στην έδρα του στο Βαρανάσι, την ιερή πόλη των ινδουιστών.

Σημειώνεται πως ένα κόμμα ή μια συμμαχία πρέπει να κερδίσει 272 έδρες στο 543μελές κοινοβούλιο για να σχηματίσει κυβέρνηση.