Κοσμος

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερους θανάτους από ό,τι ο πόλεμος και οι ασθένειες μαζί, σύμφωνα με μελέτη

Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής θνησιμότητας αυξάνεται σε περιόδους καύσωνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
εργοστασιο, καπνος, αυτοκινητα, δρομος
Η μόλυνση του αέρα συνδέεται με περισσότερους από 7 εκατ. θανάτους ετησίως © Unsplash / Jacek Dylag

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βελτιωθεί η παρακολούθηση των ρύπων στην ατμόσφαιρα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε όλες της τις μορφές αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την υγεία από ό,τι ο πόλεμος, η τρομοκρατία, η ελονοσία, ο HIV, η φυματίωση, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ μαζί, προειδοποιούν ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

εργοστασιο, πλοια, θαλασσα, καπνος
© Unsplash / Chris Leboutillier

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για εκατομμύρια θανάτους

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, την Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai, το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Πλανητικής Υγείας του Boston College, το Centre Scientifique de Monaco, το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Mainz και το Ινστιτούτο Καρδιολογικής Έρευνας Victor Chang επικεντρώνονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την έκθεση στον καπνό των πυρκαγιών.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν τους λιγότερο γνωστούς παράγοντες καρδιακών παθήσεων, όπως είναι η ρύπανση του εδάφους, η ηχορύπανση και η φωτορύπανση, καθώς και η έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πάνω από 300.000 νέες συνθετικές χημικές ουσίες έχουν κατασκευαστεί από το 1950 και μετά με το προφίλ ασφάλειας πολλών από αυτές για τον άνθρωπο να είναι άγνωστο.

Επίσης, στην Ευρώπη εκτιμάται ότι 113 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται μακροπρόθεσμα από επίπεδα θορύβου της κίνησης πάνω από 55 ντεσιμπέλ κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής θνησιμότητας αυξάνεται σε περιόδους καύσωνα

Υπολογίζεται ότι η ρύπανση του αέρα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους συνδέεται με περισσότερους από επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, από τους οποίους πάνω από το 50% οφείλονται σε καρδιαγγειακά αίτια. Κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα ο κίνδυνος καρδιαγγειακής θνησιμότητας που σχετίζεται με τη ζέστη μπορεί να αυξηθεί κατά περισσότερο από 10%. Επιπλέον, σε παγκόσμιο επίπεδο ο καπνός των πυρκαγιών εκτιμάται ότι ευθύνεται για 339.000 έως 675.000 πρόωρους θανάτους ετησίως.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βελτιωθεί η παρακολούθηση αυτών των ρύπων για τον εντοπισμό των κοινοτήτων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η έκθεση σε συγκεκριμένους ρύπους αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.