Κοσμος

Ακόμη τέσσερις ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς πέθαναν στη Γάζα

Eίχαν εμφανιστεί σε βίντεο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ισραήλ: Τέσσερις εκ των ομήρων της Χαμάς είναι νεκροί

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε τη Δευτέρα ότι τέσσερις ακόμη από τους ισραηλινούς ομήρους που απήγαγε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου πέθαναν στην αιχμαλωσία και ότι οι σοροί τους κρατούνται από την ισλαμιστική οργάνωση.

Ο στρατός αναγνώρισε τους τέσσερις άνδρες ως Chaim Peri, Yoram Metzger, Amiram Cooper και Nadav Popplewell, οι οποίοι είχαν κινηματογραφηθεί ζωντανοί σε βίντεο που είχε αναρτήσει η Χαμάς.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι δήλωσε ότι νέες πληροφορίες οδήγησαν στην επιβεβαίωση του θανάτου τους. Η Χαμάς είχε αναρτήσει ένα βίντεο του Popplewell τον περασμένο μήνα και ανέφερε ότι πέθανε από τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής.

«Εκτιμούμε ότι οι τέσσερις από αυτούς σκοτώθηκαν μαζί στην περιοχή (της νότιας πόλης της Γάζας) Χαν Γιουνίς πριν από μερικούς μήνες, ενώ κρατούνταν από τρομοκράτες της Χαμάς, την ώρα που οι δυνάμεις των IDF επιχειρούσαν στην Χαν Γιουνίς», δήλωσε ο Χαγκάρι σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν.

«Εξετάζουμε διεξοδικά τις συνθήκες του θανάτου τους και ελέγχουμε όλα τα ενδεχόμενα. Σύντομα θα παρουσιάσουμε τα ευρήματα, πρώτα στις οικογένειές τους και στη συνέχεια στο κοινό", είπε. «Θα τα παρουσιάσουμε με διαφάνεια, όπως κάναμε μέχρι τώρα».

Από τους περισσότερους από 250 ανθρώπους που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου, περίπου 120 παραμένουν στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινούς καταμετρητές. Πολλοί έχουν κηρυχθεί νεκροί από τις ισραηλινές αρχές.

Iσραήλ: Πώς αιχμαλωτίστηκαν οι όμηροι

Ο Peri βρισκόταν στο σπίτι του στο Kibbutz Nir Oz κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς. Προσπάθησε να απωθήσει τους ενόπλους, ενώ έκρυβε τη σύζυγό του πίσω από έναν καναπέ, δήλωσε αργότερα ο γιος του στο Reuters. Τελικά παραδόθηκε για να σώσει τη γυναίκα του, η οποία παρέμεινε κρυμμένη.

Ο Cooper και ο Metzger, επίσης από το Nir Oz, συνελήφθησαν μαζί με τις συζύγους τους, οι οποίοι επέστρεψαν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια μιας σύντομης εκεχειρίας του Νοεμβρίου.

Ο Popplewell, σύμφωνα με μια ομάδα υποστήριξης ομήρων, συνελήφθη μαζί με τη μητέρα του από το σπίτι της στο Kibbutz Nirim. Ο αδελφός του σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Η μητέρα του απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας του Νοεμβρίου.

Πηγή: Reuters