Κοσμος

CNN: Ο Νετανιάχου πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε εκεχειρία και πολιτική επιβίωση

Με αφορμή την πρόταση του Αμερικανού προέδρου

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Μεταξύ εκεχειρίας και πολιτικής επιβίωσης με αφορμή την Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί σύντομα να αναγκαστεί να επιλέξει: Να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς ή να διατηρήσει την κυβέρνησή του στην εξουσία. 

Επί μήνες, ο Νετανιάχου ισορροπούσε επιφυλακτικά αυτές τις ανταγωνιστικές επιταγές αρνούμενος να σκεφτεί καν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, καθώς κατηγορούσε τις «παραληρηματικές απαιτήσεις» της Χαμάς για την κατάρρευση των προηγούμενων γύρων διαπραγματεύσεων. Αλλά αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρουσίασε δημόσια την Παρασκευή την τελευταία πρόταση του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός -μια πρόταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη εκεχειρία και την οποία η Χαμάς μπορεί να είναι έτοιμη να αποδεχθεί- ο Νετανιάχου δεν έχει πλέον χρόνο.

Νετανιάχου: «Ο Μπίμπι έχει στριμωχτεί»

«Νομίζω ότι ο Μπίμπι έχει στριμωχτεί τώρα», δήλωσε ο Αβίβ Μπουσίνσκι, πρώην σύμβουλος του Νετανιάχου, χρησιμοποιώντας το παρατσούκλι του πρωθυπουργού. Ο Μπάιντεν «αναγκάζει τον Μπίμπι να βγάλει τη μάσκα του και να πει: 'Εντάξει, τώρα είναι η ώρα των χρημάτων. Είσαι υπέρ μιας συμφωνίας;", είπε.

Καθώς το Ισραήλ αναμένει την απάντηση της Χαμάς στην τελευταία πρόταση, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ και άλλα ακροδεξιά μέλη του συνασπισμού του Νετανιάχου απειλούν ήδη να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και να προκαλέσουν την κατάρρευσή της.

Εν μέσω της χορωδίας των απειλών από τη δεξιά του πλευρά, ο Νετανιάχου προσπαθεί να επαναδιατυπώσει την τελευταία πρόταση κατάπαυσης του πυρός, επιμένοντας στον Μπεν Γκβιρ και σε άλλους ότι οι όροι της συμφωνίας δεν είναι όπως τους όρισε ο Μπάιντεν. 

Οι προσπάθειές του να πείσει τους ακροδεξιούς υπουργούς προκειμένου να αποφύγει να επιλέξει μεταξύ μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και της επιβίωσης της κυβέρνησής του έχουν μέχρι στιγμής πέσει στο κενό. Ο Μπεν Γκβιρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το γραφείο του Νετανιάχου αρνήθηκε να ακολουθήσει τη δέσμευση να του δείξει το σχέδιο πρότασης, αφήνοντάς τον πεπεισμένο ότι ο πρωθυπουργός έχει κάτι να κρύψει.

Εάν ο Μπεν Γκβιρ ή ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς δεν κάνουν πίσω στις απειλές τους να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση, ο Νετανιάχου θα επιστρέψει στην μοναδική επιλογή που ενδεχόμενως να διαθέτει.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ έχει προσφερθεί να παράσχει ένα «δίχτυ ασφαλείας» για να διατηρήσει την κυβέρνηση στην εξουσία προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά με τον τρόπο αυτό θα παρέδιδε επίσης στον Λαπίντ τα κλειδιά για την επιβολή πρόωρων εκλογών μόλις εφαρμοστεί η συμφωνία.

Νετανιάχου: Κέρδη στις δημοσκοπήσεις

Για πρώτη φορά φέτος πάντως, ο Νετανιάχου ξεπέρασε τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο Μπένι Γκαντζ ως καταλληλότερος πρωθυπουργός με 36% έναντι 30%, σύμφωνα με έρευνα του καναλιού 12 την περασμένη εβδομάδα.

Και μια πλειάδα πρόσφατων δημοσκοπήσεων έδειξαν ότι το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Γκαντζ παραπαίει, ενώ το Λικούντ του Νετανιάχου σημειώνει μέτρια κέρδη. Η Εθνική Ενότητα θα εξακολουθήσει να κερδίζει μια πλειονότητα εδρών στην Κνέσετ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, αλλά το πλεονέκτημα 19 εδρών του κόμματος έναντι του Λικούντ τον Δεκέμβριο έχει μειωθεί σε πλεονέκτημα τεσσάρων εδρών στη δημοσκόπηση του καναλιού 12 της περασμένης εβδομάδας.

Η βελτίωση της πολιτικής θέσης του Νετανιάχου συνέπεσε με την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Εν τω μεταξύ, η απειλή του Γκαντζ να εγκαταλείψει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο λόγω της έλλειψης μακροπρόθεσμης στρατηγικής του Νετανιάχου στη Γάζα φαίνεται να είναι η αιτία της πτώσης της υποστήριξής του.

Μια δημοσκόπηση του ισραηλινού καναλιού 11 τη Δευτέρα έδειξε ότι η υποστήριξη του ισραηλινού κοινού για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι ανέρχεται στο 40%, με το 27% να είναι αντίθετο και το 33% να μην είναι σίγουρο.

Πηγή: CNN