Κοσμος

Ναι του Νετανιάχου σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Γάζα

Aποκλείει όμως τον τερματισμό του πολέμου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γάζα: Ναι του Νετανιάχου σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πρώτη φάση ενός σχεδίου που προωθούν οι ΗΠΑ για την κατάπαυση πυρός του πολέμου στη Γάζα, που συνεπάγεται μια περιορισμένη απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την απαραίτητη συμφωνία για το τι θα ακολουθήσει.

Τα αποσπάσματα που διέρρευσαν από μια κεκλεισμένων των θυρών κοινοβουλευτική συνεδρίαση, τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν αμέσως από αξιωματούχους, έδειξαν ότι το Ισραήλ βλέπει τη δυνατότητα να εισέλθει σε μια αρχική εκεχειρία στη Γάζα, αν και έχει αποκλείσει τον τερματισμό του πολέμου, όπως απαιτεί η Χαμάς.

Νετανιάχου: Αντιδράσεις από τους ακροδεξιούς

Ένας ακροδεξιός ισραηλινός εταίρος του συνασπισμού κατηγόρησε τη Δευτέρα τον Νετανιάχου ότι προσπαθεί να «ξεπλύνει» μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, την οποία προωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, και επανέλαβε την απειλή ότι θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ δήλωσε στην κοινοβουλευτική του ομάδα ότι ο Νετανιάχου τον κάλεσε να διαβάσει την πρόταση, αλλά οι βοηθοί του πρωθυπουργού απέτυχαν δύο φορές να προσκομίσουν το έγγραφο. «Οποιοδήποτε σχέδιο πρέπει να συνεπάγεται την ανατροπή της Χαμάς», δήλωσε.

Ένα άλλο σκληροπυρηνικό μέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, ο οποίος έχει επίσης απειλήσει να παραιτηθεί εάν το Ισραήλ συμφωνήσει στην προτεινόμενη συμφωνία, δήλωσε ότι το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να αυξηθεί η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς.

«Η επικίνδυνη πρόταση για την οποία μίλησε ο πρόεδρος Μπάιντεν έγινε από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο χωρίς εξουσιοδότηση και κατά παράβαση του νόμου και δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση του Ισραήλ και το κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο Σμότριχ.