Κοσμος

«Θα σε ψάχνω μέχρι τέλους»: Ιάπωνας αναζητά τη γυναίκα του που χάθηκε στο τσουνάμι του 2011

Η συγκινητική ιστορία ενός Ιάπωνα που χρόνια μετά αναζητά ό,τι απέμεινε από τη σύζυγό του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Θα σε ψάχνω μέχρι τέλους»: Ιάπωνας αναζητά τη γυναίκα του από το 2011
Μέχρι τώρα, ο Yasuo έχει καταδυθεί περισσότερες από 600 φορές στην αδιάκοπη προσπάθειά του να βρει την εξαφανισμένη σύζυγό του@ YouTube

Ένας Ιάπωνας έγινε δύτης μόνο και μόνο για να εντοπίσει ό,τι απέμεινε από τον έρωτα της ζωής του που χάθηκε στο καταστροφικό τσουνάμι του 2011

Ο Yasuo Takamatsu δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να βρει τη γυναίκα του Yuko που χάθηκε στη θάλασσα μετά το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία το 2011.

Το τσουνάμι που έπληξε την Χονσούιν της Ιαπωνίας το 2011 έμεινε στην ιστορία ως μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία, η οποία προκάλεσε και την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα. Εκείνη την ημέρα, μια σειρά από γιγαντιαία κύματα σκότωσαν πάνω από 20.000 ανθρώπους, ενώ πάνω από 2.500 αγνοούνται μέχρι σήμερα. Η Γιούκο,  η σύζυγος του 66χρονου Ιάπωνα ήταν από εκείνους τους ανθρώπους που δεν βρέθηκαν ποτέ. Όμως, εκείνος για κάποιον λόγο δεν εγκατέλειψε ποτέ τις προσπάθειες να εντοπίσει τη γυναίκα του, ακόμα κι αν είναι για να της δώσει την πρέπουσα τελετή αποχαιρετισμού...

Η ιστορία του Ιάπωνα έχει εμπνεύσει σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές

Σύμφωνα με το περιοδικό The New York Times, ο Yasuo ξεκίνησε την αναζήτησή του από το σημείο όπου εθεάθη για τελευταία φορά η σύζυγός του και στη συνέχεια μετακινήθηκε στις παραλίες της Onagawa. Επίσης, επιχείρησε να μπει στο δάσος και στα βουνά, αλλά αφού δεν κατάφερε να τη βρει στη στεριά για δύο χρόνια, ο Yasuo αποφάσισε να βουτήξει κάτω από το νερό τον Σεπτέμβριο του 2013. Άρχισε να παίρνει μαθήματα κατάδυσης από έναν εκπαιδευτή ονόματι Masayoshi Takahashi, ο οποίος ηγείτο επίσης μιας μικρής ομάδας που προσφέρθηκε εθελοντικά να καθαρίσει τα συντρίμμια του τσουνάμι κατά μήκος της ακτογραμμής και να ανασύρει πτώματα που εγκλωβιστηκαν μέσα σε βυθισμένα οχήματα.

O Μασαγιόσι βοήθησε τον Γιασουό να χρησιμοποιήσει τις κατάλληλες μεθόδους για να αναζητήσει τη σύζυγό του, και διατηρούσαν χάρτες και αρχεία των υποβρύχιων επιχειρήσεων έρευνας του Γιασουό. Λόγω της συνεχούς ροής των ρευμάτων, τα συντρίμμια κάτω από τον ωκεανό μετακινούνταν από καιρό εις καιρόν, αναγκάζοντας τον Yasuo να ψάχνει επανειλημμένα στις ίδιες περιοχές. Ο Masayoshi βοήθησε επίσης τον Yasuo στην πρόσβαση σε ορισμένες απαγορευμένες περιοχές, όπως οι αλιευτικές διαδρομές με επικίνδυνα ρεύματα, όπου έπρεπε να συντονίζονται με την ακτοφυλακή και τους ψαράδες μετά από κάθε κατάδυση.

Ξεπερνώντας τους φόβους του, ο Yasuo έκανε την πρώτη του κατάδυση και έφτασε σε βάθος 16 ποδιών, αλλά η προσπάθειά του δεν ήταν επιτυχής. Δεν εγκατέλειψε την ελπίδα και συνέχισε, παρόλο που ακόμα δεν έχει βρει κανένα στοιχείο για τη σύζυγό του. «Είναι σαν να πηγαίνω να τη δω κάπου στη θάλασσα... Όταν ψάχνω ή κατά τη διάρκεια των κανονικών ασκήσεων, νιώθω σαν να είναι κοντά μου», δήλωσε ο Yasuo στο Bloomberg Quicktake. «Γι' αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε την αναζήτηση χωρίς να τα παρατήσουμε. Το τελευταίο μήνυμα που μου έστειλε, έγραφε: «Θέλω να πάω σπίτι». Είμαι σίγουρος ότι θέλει να γυρίσει σπίτι και θα την φέρω σπίτι. Θα πηγαίνω να την ψάχνω, όσο αντέχει το σώμα μου», λέει συγκινώντας τους δημοσιογράφους.

Η γνωριμία του Γιασούο με τη γυναίκα της ζωής του 

Η άτυχη γυναίκα εργαζόταν σε υποκατάστημα τράπεζας στο Σεντάι, όταν ο σεισμός έπληξε την περιοχή.

Ο Yasuo είχε οδηγήσει τη σύζυγό του στο χώρο εργασίας της εκείνο το πρωί πριν μεταφέρει την πεθερά του σε νοσοκομείο στο Ishinomaki. Όταν χτύπησε η καταστροφή, ο Yasuo έβγαινε από το νοσοκομείο. Ευτυχώς έλαβε νέα από το πανεπιστήμιο του γιου του ότι ήταν ζωντανός, αλλά δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με την κόρη του και τη σύζυγό του. Αφού έλαβε ένα τελευταίο μήνυμα από τη Γιούκο, ο Γιασούο πίστεψε ότι μπορεί να είχε απομακρυνθεί σε ένα νοσοκομείο στο όρος Χορικίρι, περίπου 800 τετραγωνικά πόδια από την ακτή. Δεν μπόρεσε να φτάσει στο σημείο και κατέληξε να επιστρέψει στο σπίτι του με την ελπίδα ότι η Γιούκο θα επέστρεφε στο τέλος. Λίγες ώρες αργότερα και έχοντας ψάξει σε όλα τα καθορισμένα σημεία εκκένωσης, ο Γιασούο εντόπισε ασφαλή την κόρη του, όμως, δεν είχε εντοπίσει κανένα ίχνος της γυναίκας του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milwaukee Independent, το ζευγάρι γνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1988, όταν εκείνη ήταν 25 ετών, ήδη τραπεζική υπάλληλος και εκείνος στρατιώτης στις χερσαίες δυνάμεις της Ιαπωνίας.  Ας σημειωθεί ότι η ιστορία του Yasuo καταγράφηκε και από τον σκηνοθέτη Anderson Wright στην ταινία «The Diver». Μέχρι τώρα, ο Yasuo έχει καταδυθεί περισσότερες από 600 φορές στην αδιάκοπη προσπάθειά του να βρει την εξαφανισμένη σύζυγό του.

Με στοιχεία από New York Times Magazine, DailyNet

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.