Κοσμος

Το ιστορικό Μουσείο Μόδας του Μπαθ θα ανοίξει τις πύλες του σε νέο χώρο το 2030

Ο νέος σχεδιασμός, τα 100.000 αντικείμενα και τα πολύτιμα εκθέματα

Newsroom
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μουσείο Μόδας Μπαθ: Ανοίγει τις πύλες του σε νέο χώρο το 2030 - Ο νέος σχεδιασμός, τα 100.000 αντικείμενα και τα πολύτιμα εκθέματα

Το φθινόπωρο του 2030 θα ανοίξει ξανά το εμβληματικό Μουσείο Μόδας στην πόλη Μπαθ της νοτιοδυτικής Αγγλίας, καθώς αρχιτέκτονες έχουν αναλάβει το πρότζεκτ μετεγκατάστασής του. Το Μουσείο Μόδας έκλεισε τον Οκτώβριο του 2022 όταν ο οργανισμός διαχείρισης προστατευόμενων τοποθεσιών, National Trust πήρε πίσω την παλιά του έδρα, τις Αίθουσες Συνεδριάσεων στο κέντρο της πόλης.

Για τη στέγαση του Μουσείου στην Αγγλία επιλέχθηκε διατηρητέο κτίριο, στο οποίο στεγαζόταν το ​αλιό ταχυδρομείο και τώρα ανατέθηκε στους αρχιτέκτονες να μετατρέψουν τον χώρο σε ένα «πολιτιστικό ίδρυμα τελευταίας τεχνολογίας του 21ου αιώνα».

Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2027 και σχεδιάζεται το Μουσείο να ανοίξει τις πόρτες του το φθινόπωρο του 2030.

Πώς θα είναι ο νέος χώρος του Μουσείου Μόδας του Μπαθ στην Αγγλία

Εκτός από τις αίθουσες με τα εκθέματα της συλλογής του, θα υπάρχουν χώροι εκπαίδευσης για εργαστήρια, διαλέξεις και σχολικές επισκέψεις, σύμφωνα με το BBC.

«Η συλλογή του Μουσείου Μόδας, όπως και η αρχιτεκτονική του Μπαθ, είναι μια απίστευτη πηγή έμπνευσης και είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την ομάδα του Mουσείου για να τη μεταφέρουμε στο ευρύτερο κοινό» δήλωσε ο Τομ Έντερσον, συνιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου 6a architects, που ανέλαβε το έργο.

Υπάρχουν περίπου 100.000 αντικείμενα στη συλλογή του Μουσείου Μόδας, διακοσμημένα γάντια από την εποχή του Σαίξπηρ μέχρι δημιουργίες από κορυφαίους σχεδιαστές της σημερινής εποχής. Τα πολύτιμα εκθέματα δείχνουν διαφορετικές πτυχές της ιστορίας της μόδας και αποτελούν ως επί το πλείστον δωρεές στο Μουσείο από ιδιώτες και οργανισμούς κατά τη διάρκεια των 50 και πλέον ετών λειτουργίας του το Μπαθ.

Κάθε χρόνο από το 1963 το Μουσείο προσκαλεί ειδικό από τη βιομηχανία να επιλέξει το Φόρεμα της Χρονιάς που συμπυκνώνει την κυρίαρχη διάθεση της μόδας, αντιπροσωπεύει την χρονιά που πέρασε και αιχμαλωτίζει τη φαντασία.