Κοσμος

Υπόθεση Ρικ Ένις: Σε ηλικία 12 ετών είχε σκοτώσει τη μητέρα και τον πατριό του

Η Λόρι Ζλεσίνσκι ήταν το τρίτο θύμα του

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρικ Ένις
Ρικ Ένις © Youtube

Υπόθεση Ρικ Ένις: Πώς η έρευνα για μια αγνοούμενη 24χρονη μετατράπηκε σε έρευνα για ανθρωποκτονία και αποκάλυψε δυο ακόμη δολοφονίες

Η Λόρι Ζλεσίνσκι, μια 24χρονη που μόλις είχε αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο Auburn της Αλαμπάμα με πτυχίο Ψυχολογίας, εξαφανίστηκε ξαφνικά στις 10 Ιουνίου 2006. Θα πήγαινε στο σπίτι μιας φίλης για μια «βραδιά κοριτσιών» μαζί με άλλες φίλες από το πανεπιστήμιο, με ταινίες, πίτσα και ποτά. Η Λόρι τηλεφώνησε γύρω στις 6.30΄ μμ εκείνο το απόγευμα Σαββάτου στη φίλη της Λίντζι για να της πει ότι θα σταματούσε να ψωνίσει μπίρες πριν πάει στο σπίτι της, όπου θα μαζεύονταν όλες. Στο βάθος ακουγόταν μια άλλη φωνή, του Ρικ Ένις, με τον οποίο ήταν χρόνια φίλοι.

Η Λόρι όμως δεν πήγε ποτέ στη βραδινή συγκέντρωση, ούτε ενημέρωσε σχετικά, πράγμα εντελώς ασυνήθιστο για εκείνη. Η Λίντζι τηλεφώνησε πολλές φορές εκείνο το Σαββατοκύριακο στο σπίτι της κι άφησε μηνύματα στον τηλεφωνητή της. Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου η Λόρι δεν εμφανίστηκε στη δουλειά της, σε ένα τοπικό κέντρο ψυχικής υγείας. Η Λίντζι και μια συνάδελφος πήγαν στην κατοικία της Λόρι να τσεκάρουν.

Η Λόρι έμενε σε ένα τροχόσπιτο που της είχαν αγοράσει οι γονείς της, ώστε να μένει μόνη της κοντά στο πανεπιστήμιο, και βρισκόταν σε ένα περιποιημένο πάρκο με άλλα τροχόσπιτα. Όταν έφτασαν οι κοπέλες, είδαν ότι η πόρτα ήταν ξεκλείδωτη και η Λόρι, όπως και το αυτοκίνητό της, έλειπαν. Ο σκύλος της ο Πήνατ φαινόταν χαρούμενος και ταϊσμένος -σαν κάποιος να τον φρόντιζε, αν και η Λόρι έλειπε ήδη μέρες. Η Λίντζι ανησύχησε πολύ γιατί ήξερε ότι η Λόρι δεν θα εγκατέλειπε ποτέ το σκυλάκι της. Πρόσεξε επίσης ότι έλειπαν τα τρία χαλάκια που είχε η Λόρι στο πάτωμα της κουζίνας για τον σκύλο, καθώς και ο εξωτερικός κάδος απορριμμάτων.

Η μητέρα της ειδοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου από έναν άλλο συνάδελφο της Λόρι.

Λόρι Ζλεσίνσκι
© Youtube

Έφυγε αμέσως από τη δουλειά και κατευθύνθηκε προς το τροχόσπιτο, ενώ αμέσως ειδοποίησε και τον σύζυγό της. Όταν έφτασε στο τροχόσπιτο, ανακάλυψε κάτι επίσης ανησυχητικό: Το μακρύ καλώδιο από το τηλέφωνο του υπνοδωματίου της έλειπε. Η μητέρα της Λόρι ανέφερε την εξαφάνιση της κόρης της στις 13 Ιουνίου. Η τελευταία θέαση της 24χρονης Λόρι ήταν στο βίντεο που βρήκε η αστυνομία από το κατάστημα που ψώνιζε μπίρες -όπως είχε πει στη Λίντζι ότι θα έκανε.

Η αστυνομία ανέκρινε τον Ρικ Ένις. Ο Ρικ είχε γνωρίσει τη Λόρι τα χρόνια των σπουδών της και είπε στους ντετέκτιβ ότι καλλιεργούσαν μαζί μαριχουάνα. Ήταν μαζί της στο τρέιλερ τη μέρα που εξαφανίστηκε, αλλά υποστήριξε ότι ήταν μια χαρά όταν έφυγε, ίσως για να πουλήσει «χόρτο». Η αστυνομία, ωστόσο, δεν βρήκε κανένα στοιχείο ότι η Λόρι διακινούσε ναρκωτικά όταν ερεύνησε το τρέιλερ της -και αυτό ήταν κάτι αδιανόητο για τους γονείς και τους φίλους της.

Το αυτοκίνητο της Λόρι βρέθηκε τέσσερις μέρες μετά την εξαφάνισή της, καμένο σε ένα αδιέξοδο κοντά στο μπόουλινγκ, όπου δούλευε ο Ρικ. Αυτό μετέτρεψε την υπόθεση εξαφάνισης σε πιθανή ανθρωποκτονία. Οι αστυνομικοί ανέκριναν ξανά τον Ρικ τη μέρα που βρήκαν το αυτοκίνητο της Λόρι, στις 14 Ιουνίου, και παρατήρησαν ανεξήγητες γρατσουνιές στα χέρια και τα μπράτσα του. Υπήρχε επίσης ασυνέπεια στις δηλώσεις του.

Ρικ Ένις
Ρικ Ένις © Youtube

Η Λίντζι είπε στους ντετέκτιβ ότι σύμφωνα με όσα της είχε πει η Λόρι, πριν εξαφανιστεί, ο Ρικ Ένις της είχε στείλει ένα ερωτικό γράμμα -πράγμα που ο Ρικ παραδέχτηκε στην αστυνομία. Αλλά η Λόρι έβλεπε μόνο φιλικά τον Ρικ και επρόκειτο να του μιλήσει γι' αυτό. Όταν η αστυνομία ερεύνησε το αυτοκίνητο του, βρήκε ένα μαχαίρι, χειροπέδες και ένα κουτί με καθαριστικά. Δε βρήκε όμως κανένα άλλο στοιχείο που να φανερώνει ότι είχε σκοτώσει τη Λόρι, ούτε βρέθηκε ποτέ το πτώμα της. Έτσι, δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο και ο Ρικ Ένις κυκλοφορούσε για χρόνια ελεύθερος.

Ο Ρικ Ένις είχε σκοτεινό παρελθόν, το οποίο ανακάλυψαν αργότερα οι αστυνομικοί ερευνητές. Όταν ήταν 12 ετών σκότωσε τη μητέρα και τον πατριό του στο τροχόσπιτό τους στο βόρειο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα.

Ρικ Ένις
Ρικ Ένις © Youtube

Στις 4 Μαρτίου 1993, ένας αστυνομικός είδε τον 12χρονο Ρικ Ένις να περπατάει σε έναν αυτοκινητόδρομο στην κομητεία Μοντγκόμερι. Ήταν περίπου 60 χιλιόμετρα από το σπίτι της οικογένειάς του και είχε πάνω του ένα 38άρι πιστόλι. Νωρίτερα, ο Ρικ είχε τρακάρει το αυτοκίνητο της μητέρας του. Κλήθηκαν κι άλλοι αστυνομικοί και ο Ρικ τους πήγε στο σπίτι του, όπου ανακάλυψαν ότι ο 39χρονος πατριός του και η 40χρονη μητέρα του είχαν δολοφονηθεί άγρια.

Αμέσως μετά, ο Ρικ ομολόγησε ότι σκότωσε τους γονείς του κι έδωσε μια λεπτομερή αναφορά στους ντετέκτιβ. Όπως είπε, πυροβόλησε τη μητέρα του στο πρόσωπο και την ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου με ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ. Αφού πέθανε, κάλυψε το πρόσωπό της με μια βελούδινη κουβέρτα κι έβαλε ένα τριαντάφυλλο στο στήθος της. Όταν ο πατριός του γύρισε από τη δουλειά, ο Ρικ τον πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο στο πρόσωπο. Ο Ρικ έμεινε με τα πτώματα των γονιών του δύο ημέρες, ενώ συνέχιζε να πηγαίνει στο σχολείο.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αστυνομικοί μίλησαν με φίλους και συγγενείς για να καταλάβουν τι οδήγησε στην τραγωδία. Παρά το γεγονός ότι ο Ρικ ήταν καλός μαθητής στο σχολείο, είχε προβλήματα στο σπίτι. Η θεία του ανέφερε ότι η μετακόμιση στο Μοντγκόμερι από το Μπράντλεϊ είχε επηρεάσει τον Ρικ Ένις επειδή δεν είχε κανέναν στο Μοντγκόμερι, είχε αφήσει πίσω όλους τους φίλους του. Οι αρχές ανακάλυψαν ότι είχε προμελετήσει τα εγκλήματα και μάλιστα απαριθμούσε σε μια λίστα τα πράγματα που έπρεπε να κάνει. Η λίστα περιλάμβανε και τη δολοφονία των τριών θετών αδελφών του, από τον πρώτο γάμο του πατριού του.

Ρικ Ένις
Ρικ Ένις © Youtube

Ο Ρικ Ένις είπε στους ανακριτές ότι διέπραξε τις δολοφονίες επειδή ήταν έξαλλος που η μητέρα του ήθελε να μετακομίσουν σε άλλη πόλη, ενώ εκείνος δεν ήθελε να φύγει από το σχολείο και τους φίλους του. Εκτός από τις δολοφονίες, ο Ρικ κατηγορήθηκε και για δύο διαρρήξεις που έγιναν στις 4 Μαρτίου 1993.

Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 1993, ο Ρικ δήλωσε ένοχος στο δικαστήριο για τις δολοφονίες της μητέρας και του πατριού του. Σύμφωνα με το νόμο της Αλαμπάμα, δε μπορούσε να δικαστεί ως ενήλικας επειδή ήταν κάτω των 14 ετών. Την υπόθεση χειρίστηκε το σύστημα σοφρωνισμού ανηλίκων και αφέθηκε ελεύθερος όταν ήταν 21 ετών.

Man accused of 2006 murder appears in court

Minutes ago Derrill Richard Ennis appeared in a Lee County courtroom for the first time. Ennis is charged with capital murder in a 12-year old murder case in Auburn. On Monday, August 6, Ennis was arrested in Pilot Montgomery County, VA and charged with two counts of capital murder in connection to the murder of Lori Ann Slesinski, who was reported missing in Auburn in 2006. Judge Jacob Walker did not grant Ennis a bond, arraignment will be next Wednesday at 2 CT. http://www.wtvm.com/…/man-accused-of-killing-auburn-woman-l…

Posted by Parker Branton on Thursday, August 23, 2018

Ο Ρικ Ένις κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της Λόρι Ζλεσίνσκι. Σχεδόν 16 χρόνια μετά την εξαφάνιση της Λόρι, στις 14 Απριλίου 2022, καταδικάστηκε σε ισόβια χωρίς δυνατότητα αναστολής. Δεν του επιβλήθηκε η θανατική ποινή, που προβλέπεται από την Πολιτεία της Αλαμπάμα, επειδή αυτή ήταν η επιθυμία της μητέρας της Λόρι. Η υπόθεση εξαφάνισης και δολοφονίας της Λόρι Ζλεσίνσκι καλύφθηκε από τα δελτία ειδήσεων όλων των δικτύων, πολλές εφημερίδες, podcast και δημοσιογραφικές εκπομπές («Oxygen», «48 Hours: A man with a past» κ.ά.)

Ρικ Ένις
Ρικ Ένις © Youtube

Ακούστε τα Podcast «Criminal minds» της Μιμής Φιλιππίδη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.