Κοσμος

Ο Μπάιντεν παρουσιάσε νέο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στο Ισραήλ και κάλεσε τη Χαμάς να το αποδεχθεί

Το σχέδιο είναι σε γνώση και της Χαμάς, διαμέσου του Κατάρ, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τζο Μπάιντεν: Παρουσίασε νέο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Παρασκευή τη Χαμάς να συμφωνήσει σε μια νέα προσφορά του Ισραήλ για την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέγοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η φονική σύγκρουση.

Mπάιντεν: Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή τη στιγμή

«Με μια κατάπαυση του πυρός, αυτή η βοήθεια θα μπορούσε να διανεμηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε όλους όσοι τη χρειάζονται», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Ως κάποιος που έχει μια ισόβια δέσμευση στο Ισραήλ, ως ο μόνος Αμερικανός πρόεδρος που έχει πάει ποτέ στο Ισραήλ σε περίοδο πολέμου, ως κάποιος που μόλις έστειλε τις αμερικανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν άμεσα το Ισραήλ όταν δέχθηκε επίθεση από το Ιράν, σας ζητώ να κάνετε ένα βήμα πίσω, να σκεφτείτε τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή», είπε. «Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή τη στιγμή».

Το Ισραήλ πρότεινε ένα συνολικό σχέδιο τριών φάσεων, η πρώτη εκ των οποίων θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα περιλαμβάνει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις κατοικημένες περιοχές του θύλακα.

Κατά τις έξι εβδομάδες το Ισραήλ και η Χαμάς θα διαπραγματευτούν ώστε να φτάσουμε στη δεύτερη φάση, που θα σηματοδοτήσει τη μόνιμη παύση των εχθροπραξιών. Εάν οι διαπραγματεύσεις κρατήσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί, για όσο συνεχίζονται και οι συνομιλίες.

Στη δεύτερη φάση θα γίνει ανταλλαγή κρατουμένων και θα απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν, και η τρίτη περιλαμβάνει ένα μεγάλο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

Μια πρόταση για τους ομήρους που είχε υποβληθεί νωρίτερα φέτος, ζητούσε την απελευθέρωση των ασθενών, ηλικιωμένων και τραυματιών ομήρων στη Γάζα με αντάλλαγμα μια εκεχειρία έξι εβδομάδων, η οποία θα μπορούσε να παραταθεί ώστε να επιτραπεί η παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.

Mια άλλη προτεινόμενη συμφωνία κατέρρευσε νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού το Ισραήλ αρνήθηκε μόνιμο τερματισμό του πολέμου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και επιτέθηκε στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα.

Η Χαμάς δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα λάβει μέρος σε περισσότερες διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επίθεσης, αλλά ήταν έτοιμη για μια «πλήρη συμφωνία», συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής ομήρων και αιχμαλώτων, εάν το Ισραήλ σταματούσε τον πόλεμο.

Οι συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και άλλων για τη διευθέτηση μιας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος στον πόλεμο της Γάζας έχουν επανειλημμένα αδιέξοδο, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη για την έλλειψη προόδου.

Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν θα συναντηθεί την Παρασκευή με διπλωμάτες από 17 χώρες που έχουν πολίτες που κρατούνται όμηροι στη Γάζα από τη Χαμάς.

Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι περισσότεροι από 36.280 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ επιτέθηκε στον θύλακα ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Η επίθεση της Χαμάς σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς .

Πηγή: Reuters