Κοσμος

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Νότιας Αφρικής θα υπάρξει κυβερνητικός συνασπισμός

Μετά από τριάντα χρόνια αδιάκοπης πρωτοκαθεδρίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Nότια Αφρική: Για πρώτη φορά στην ιστορία της θα υπάρξει συνασπισμός
© EPA/PAOLO AGUILLAR

Nότια Αφρική: Για πρώτη φορά στην ιστορία της θα υπάρξει συνασπισμός

Τα κόμματα της Νότιας Αφρικής προετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις, καθώς το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) φαίνεται ότι θα μείνει μακριά από την πλειοψηφία για πρώτη φορά στα 30 χρόνια της δημοκρατίας.

Νότια Αφρική: Τιμωρία στο κόμμα του Μαντέλα

Ενώ το κόμμα του αείμνηστου Νέλσον Μαντέλα φαινόταν πιθανό να παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη μετά τις εκλογές της Τετάρτης, οι ψηφοφόροι φάνηκε να τιμωρούν το πρώην απελευθερωτικό κίνημα για την πολυετή οικονομική παρακμή, η οποία άφησε πολλούς στη φτώχεια.

Με τα αποτελέσματα από σχεδόν το 70% των εκλογικών τμημάτων, το ANC λαμβάνει το 41,8% των ψήφων, μια κατακόρυφη πτώση από το 57,5% που εξασφάλισε στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2019.

Η φιλοεπιχειρηματική Δημοκρατική Συμμαχία (DA) βρισκόταν στη δεύτερη θέση με 22,6%. το uMkhonto we Sizwe (MK), ένα νέο κόμμα του οποίου ηγείται ο πρώην πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, βρισκόταν στο 12,2%. Το MK ξεπέρασε τους μαρξιστές Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας (EFF), το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, το οποίο κατείχε ποσοστό 9,5%.

Το μερίδιο των ψήφων των πολιτικών κομμάτων θα καθορίσει τον αριθμό των εδρών που θα λάβουν στην Εθνοσυνέλευση, η οποία στη συνέχεια εκλέγει τον επόμενο πρόεδρο. Αυτός θα μπορούσε να είναι ακόμη ο ηγέτης του ANC, ο εν ενεργεία πρόεδρος Cyril Ramaphosa.

Ωστόσο, μια ντροπιαστική εμφάνιση στις κάλπες κινδυνεύει να τροφοδοτήσει μια αμφισβήτηση της ηγεσίας - αλλά ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ANC Nomvula Mokonyane δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί.

«Κανείς δεν πρόκειται να παραιτηθεί ... Συλλογικά, όλοι μας, εξακολουθούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτός (ο Ramaphosa) πρέπει να παραμείνει πρόεδρος του ANC», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο κέντρο των αποτελεσμάτων.

«Η ηγεσία του ANC θα συνεδριάσει, οι δομές του ANC θα διαβουλευτούν. Προς το παρόν δεν συζητάμε με κανέναν», δήλωσε η ίδια.

Το ANC είχε κερδίσει όλες τις προηγούμενες εθνικές εκλογές από την ιστορική ψηφοφορία του 1994 που έθεσε τέρμα στην κυριαρχία της λευκής μειονότητας, αλλά την τελευταία δεκαετία οι Νοτιοαφρικανοί παρακολούθησαν την οικονομία να παραμένει στάσιμη, την ανεργία και τη φτώχεια να ανεβαίνουν και τις υποδομές να καταρρέουν, οδηγώντας σε τακτικές διακοπές ρεύματος.

Εικασίες και διαβουλεύσεις

Οι εικασίες ήταν έντονες σχετικά με το ποιο κόμμα ή ποια κόμματα μπορεί να προσεγγίσει το ANC για να σχηματίσει συνασπισμό και να παραμείνει στην κυβέρνηση, ή ποιες άλλες διαπραγματεύσεις μπορεί να γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Ο ηγέτης της DA, John Steenhuisen, δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο και ότι η πρώτη του κίνηση θα είναι να συναντηθεί με άλλα μέλη του Πολυκομματικού Χάρτη (MPC), μιας συμμαχίας 11 κομμάτων της αντιπολίτευσης που σχηματίστηκε πριν από τις εκλογές, για να δει αν θα μπορούσε να επεκταθεί.

«Οι εκλογές (έχουν) πραγματοποιηθεί τώρα, πρέπει να παίξουμε το χαρτί που μας έδωσαν οι ψηφοφόροι, οπότε θα εξετάσουμε μια ποικιλία επιλογών που θα υπάρχουν», δήλωσε στο Reuters.

«Δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεργαστούμε με το ANC, αλλά όχι με το ANC του Cyril Ramaphosa», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του MK Nhlamulo Ndhlela.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.