Κοσμος

Ο Γκαντς στο σταυροδρόμι της πρόκλησης του Νετανιάχου

O έκτακτος κυβερνητικός εταίρος θέλει εκλογές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπένι Γκαντς: Στο σταυροδρόμι της πρόκλησης του Νετανιάχου
© EPA/PETER FOLEY

Μπένι Γκαντς: Στο σταυροδρόμι της πρόκλησης του Νετανιάχου

Ο πρώην στρατηγός Μπένι Γκαντς θα έρθει αντιμέτωος την επόμενη εβδομάδα με την εξέγερσή του κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις σχεδόν εννέα μήνες μετά τον πόλεμο στη Γάζα.

Γκαντς: Παραιτείται από την κυβέρνηση πολέμου - Πίσω στις δημοσκοπήσεις

Την Πέμπτη, το κεντρώο κόμμα του Γκαντζ πρότεινε τη διάλυση του κοινοβουλίου, λίγες ημέρες αφότου δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση ενότητας του Νετανιάχου, εκτός εάν ο πρωθυπουργός παρουσιάσει μια σαφή στρατηγική για την επόμενη ημέρα στη Γάζα.

Αλλά με την τελευταία δημοσκόπηση να δείχνει μια αξιοσημείωτη μεταστροφή προς τον Νετανιάχου, ο οποίος έλαβε ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ μετά την ανακοίνωση των εισαγγελέων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι ζήτησαν ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού, ο δρόμος προς τα εμπρός έχει γίνει πιο περίπλοκος.

Η δημοσκόπηση για την ισραηλινή τηλεόραση Channel 12 που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι το 36% θεωρεί ότι ο Νετανιάχου είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι του 30% που προτιμά τον Γκαντζ σε μια αμφίρροπη επιλογή μεταξύ τους. Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι το προβάδισμα του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Γκαντζ μειώνεται, δίνοντάς του 25 έδρες στο κοινοβούλιο, αν οι εκλογές διεξάγονταν τώρα, έναντι 21 του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου.

Ο Γκαντζ, πρώην διοικητής του στρατού και υπουργός Άμυνας στην προηγούμενη κυβέρνηση, διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του Νετανιάχου στις δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες, καθώς η εικόνα του πρωθυπουργού καταρρακώθηκε από την καταστροφική επίθεση στο Ισραήλ από ενόπλους υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Συμμετείχε σε μια κυβέρνηση ενότητας αμέσως μετά την επίθεση κατά του Ισραήλ υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι παραμερίζει τις πολιτικές σκοπιμότητες για το εθνικό συμφέρον.

Όμως, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον Γκαντί Άιζενκοτ, έναν άλλο κεντρώο πρώην στρατηγό, έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τα υπερορθόδοξα μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου, τα οποία παραμένουν αμετακίνητα αντίθετα σε οποιαδήποτε πολιτική διευθέτηση με τους Παλαιστίνιους.

«Κατά κάποιο τρόπο, ο Γκαντζ έχει στριμώξει τον εαυτό του, επειδή δεν μπορεί να υποχωρήσει, δεν μπορεί να κάνει πίσω από το τελεσίγραφο», δήλωσε ο Αβίβ Μπουσίνσκι, πρώην σύμβουλος επικοινωνίας του Νετανιάχου, ο οποίος σημείωσε ότι μέσα σε μία ώρα από τη δήλωση του Γκαντζ, ο Νετανιάχου είχε απορρίψει το αίτημά του.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.