Κοσμος

Τον αρχαιότερο γαλαξία εντόπισε το super τηλεσκόπιο James Webb

Tι εντυπωσίασε τους αστρονόμους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διάστημα: Αστρονόμοι ανίχνευσαν το πιο μακρινό μαγνητικό πεδίο γαλαξία - Αποκαλύπτει ζωτικής σημασίας στοιχεία για την ιστορία του Σύμπαντος.
© ESO/J. Geach et al

James Webb: Εντόπισε τον αρχαιότερο γαλαξία

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ανίχνευσε και παρατήρησε τον αρχαιότερο και πιο μακρινό γαλαξία που γνωρίζουμε. Όπως είναι ευνόητο, η συνεχής ανακάλυψη από το James Webb ολοένα και μεγαλύτερης ηλικίας γαλαξιών ξαναγράφει στην ουσία την ιστορία του Σύμπαντος, το πώς εξελίχθηκε μετά τη γέννησή του και τη μελλοντική του κατάσταση.

James Webb: Ο γαλαξίας υπήρχε 290 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη

Πρόκειται για έναν γαλαξία που έλαβε την ονομασία JADES-GS-z14-0 και τα δεδομένα δείχνουν ότι υπήρχε περίπου 290 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη – το μυστηριώδες κοσμικό φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν.

Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι γνωστή ως εποχή του επαναιονισμού. Mια εποχή που τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες άρχισαν για πρώτη φορά να διαπερνούν τα σκοτεινά, πυκνά σύννεφα αερίου γύρω τους και έτσι το Σύμπαν μετατράπηκε στον διάφανο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.

«Αυτοί οι γαλαξίες είναι σαν αστραφτερά νησιά σε μια θάλασσα από κατά τα άλλα ουδέτερο, αδιαφανές αέριο. Χωρίς το James Webb, δεν θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε αυτούς τους πολύ πρώιμους γαλαξίες, πόσο μάλλον να μάθουμε τόσα πολλά για τον σχηματισμό τους. Το JWST έχει εντοπίσει αρχαίους γαλαξίες από αυτήν την εποχή στο παρελθόν, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι γίνονται μάρτυρες της ίδιας της γέννησής τους, και επομένως της κατασκευής των πρώτων αστρικών συστημάτων στο Σύμπαν», αναφέρει ο Κάσπερ Χέιντζ, επίκουρος καθηγητής αστροφυσικής στο Cosmic Dawn Center (DAWN) στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο για να εξετάσουν δώδεκα γνωστούς πρώιμους γαλαξίες που χρονολογούνται όχι περισσότερο από 600 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Τότε, το σύμπαν μας, ηλικίας 13,8 δισεκατομμυρίων ετών, ήταν περίπου το 3% της τρέχουσας ηλικίας του. 

Εντυπωσιακή η φωτεινότητα και το μέγεθός του

Οι αστρονόμοι λένε ότι η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της ανακάλυψης δεν είναι τόσο η αρχαιότητα και η απόστασή του, αλλά μάλλον το μεγάλο του μέγεθος και η φωτεινότητά του. Αυτό υποδηλώνει πολύ μεγάλο αριθμό άστρων, γεγονός όμως που έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσα θεωρία που αναφέρει ότι μετά τη Μεγάλη Έκρηξη υπήρξε μια μακρά περίοδος κατά την οποία το νεογέννητο διαστημικό περιβάλλον δεν μπορούσε να υποστηρίξει τη γέννηση άστρων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.