Κοσμος

Ακτιβιστές σε 127 πόλεις απαιτούν άμεσα μέτρα για την κλιματική αλλαγή πριν τις ευρωεκλογές

Τριήμερη διαμαρτυρία εν μέσω φόβων για άνοδο της ακροδεξιάς

Newsroom
21’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή πραγματοποιούν τριήμερη διαμαρτυρία εν μέσω προεκλογικής περιόδου της ΕΕ

Ακτιβιστές σε όλη την Ευρώπη πραγματοποιούν τριήμερες διαμαρτυρίες για την προστασία της δημοκρατίας και την κλιματική αλλαγή, καθώς αγωνίζονται να επαναφέρουν τα πράσινα ζητήματα στην ατζέντα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές την επόμενη εβδομάδα.

Η κλιματική αλλαγή πιο απειλητική από ποτέ

Το περασμένο έτος ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί και η κλιματική κρίση δείχνει πιο απειλητική από ποτέ. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκες για τα ακροδεξιά κόμματα που επιδιώκουν να καταργήσουν τους πράσινους κανονισμούς.

Ακτιβιστές συγκεντρώνονται σε 127 πόλεις σε 14 χώρες για απαιτώντας άμεση δράση για το κλίμα και τη φύση. Η Φρίντα Έγκελινγκ, εκπρόσωπος του «Fridays For Future Berlin», δήλωσε: «Ενώ οι πλημμύρες, η έλλειψη νερού και οι καύσωνες απειλούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Ευρώπη, οι δεξιοί εξτρεμιστές πυροδοτούν φόβους για την προστασία του κλίματος και θέλουν να ανακαλέσουν τους νόμους για το κλίμα».

«Αντί να τρομοκρατείται από συνθήματα της δεξιάς, το νέο κοινοβούλιο της ΕΕ πρέπει να λάβει μια σαφή απόφαση υπέρ της προστασίας του κλίματος και της δημοκρατίας».

Η Μία Μαντσίνι, από την ομάδα «Good Food Good Farming», είπε ότι οι εκλογές ήταν «κρίσιμες» ως εμπόδιο στην άνοδο της ακροδεξιάς η όποια θέλει να καταργήσει τις πράσινες συμφωνίες.

«Η περιβαλλοντική δράση δεν έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των αγροτών», είπε. «Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το περιβάλλον και η γεωργία μας, στην πραγματικότητα, εξαρτώνται το ένα από το άλλο».

Εξασθενεί το περιβαλλοντικό κίνημα

Πριν από τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019, είχαν πραγματοποιηθεί μεγάλης κλίμακας πορείες για το κλίμα με «πρωταγωνίστρια» τη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ σε όλη την Ευρώπη. Οι ακτιβιστές λένε ότι αύξησαν τις ψήφους σε κόμματα με φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα και προκάλεσαν την ευρεία υποστήριξη μεταξύ των κεντρώων κομμάτων.

Πέντε χρόνια αργότερα, το κίνημα για το κλίμα φαίνεται να έχει χάσει μέρος της δυναμικής του σε σύγκριση με το 2019. Συγκεκριμένα, ήταν αναγκασμένοι να μεταφέρουν τις εβδομαδιαίες πορείες διαμαρτυρίας τους στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των lockdown της πανδημίας και διχασμένοι ως προς το πώς να ανταποκριθούν σε όλες τις άλλες κρίσεις που κυριαρχούν στις ειδήσεις.

Κάποιοι άλλοι έχουν γίνει κυνικοί και σκεπτικιστές με τους ρυθμούς της αλλαγής θεωρώντας ότι οι μεγάλες αλλά φιλειρηνικές διαμαρτυρίες μπορούν να επιτύχουν πολύ περισσότερα.

Οι νέοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς

«Φοβάμαι ότι πολλοί νέοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς», είπε ο Szmo Kacprzak από την ομάδα «Fridays for Future Poland». «Γι’ αυτό βλέπουμε όλο και περισσότερους νέους να χρησιμοποιούν άμεση δράση για να επηρεάσουν την πολιτική, αντί για διαδηλώσεις».

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ριζοσπάστες ακτιβιστές για το κλίμα έχουν κλείσει αυτοκινητόδρομους και έχουν ρίξει μπογιές σε έργα τέχνης προσπαθώντας να ταράξουν τους πολιτικούς και να αναλάβουν δράση.

Οι ακτιβιστές αντιμέτωποι με ολοένα και πιο αυστηρή νομοθεσία

Σε πολλά μέρη, οι ακτιβιστές αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο αυστηρή νομοθεσία. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα, πέντε μέλη της γερμανικής  Letzte Generation παρόμοια με την «Just Stop Oil», κατηγορήθηκαν για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» σύμφωνα με το άρθρο 129 του γερμανικού ποινικού κώδικα. Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο νόμος εφαρμόζεται σε μια μη βίαιη ομάδα διαμαρτυρίας.

Αυτό το Σαββατοκύριακο ο Γερμανός μηχανικός Wolfgang Metzeler-Kick που έγινε ακτιβιστής, ο οποίος δεν συνδέεται με τις άλλες ομάδες, μπαίνει στην 85η ημέρα απεργίας πείνας στο κέντρο του Βερολίνου. Η υγεία του έχει επιδεινωθεί, σύμφωνα με την ομάδα ιατρικής υποστήριξης του, η οποία την Τετάρτη παραιτήθηκε από την ευθύνη για τη φροντίδα του.

Υποδεικνύοντας τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα του και την υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ο Metzeler-Kick είπε: «Σαφώς, τα [ιατρικά] μου αποτελέσματα είναι άσχημα. Αλλά τα αποτελέσματα της Γης είναι επίσης άσχημα – για εμάς».

Όλαφ Σόλτς: Οι διαμαρτυρίες για το κλίμα είναι λάθος

Ο Metzeler-Kick και τρεις άλλοι απεργοί πείνας – υποστηριζόμενοι από δεκάδες άλλους που συμμετέχουν σε νηστείες αλληλεγγύης που οργανώνει η εκστρατεία «Scientists for Future» ζήτησαν από τον γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σόλτς, να προβεί σε δεσμευτικές δηλώσεις επιβεβαιώνοντας την κλιματική κρίση και να υποσχεθεί να αλλάζει «ριζικά» πορεία.

Ο Σόλτς περιέγραψε τη διαμαρτυρία ως «λάθος» και είπε ότι η άσκηση βίας για την επίτευξη αλλαγής –είτε εναντίον άλλων είτε εναντίον του εαυτού μας– ήταν κακό για τη δημοκρατία.

9 στους 10 Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η κλιματική κρίση είναι σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αλλά ορισμένες πολιτικές για τη μείωση των ρύπων έχουν αποδειχθεί μη δημοφιλείς στους ψηφοφόρους.

Διχασμένες οι απόψεις των Ευρωπαίων για την κλιματική πολιτική

Παρά το γεγονός αυτό, οι αναλυτές είναι δύσπιστοι ότι η Ευρώπη βιώνει μια εκτεταμένη αντίδραση στις πράσινες πολιτικές που οι φτωχότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

Τον Μάρτιο, μια έρευνα 15.000 ψηφοφόρων στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία διαπίστωσε ότι οι απόψεις τους για την κλιματική πολιτική ήταν διχασμένες σε μεγάλο βαθμό σε ιδεολογικές γραμμές και είχαν ελάχιστη σχέση με το εισόδημα, το χάσμα πόλης-υπαίθρου ή άλλους παράγοντες.

Ο Nils Redeker, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Jacques Delors και συν-συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε: «Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων εξακολουθεί να επιθυμεί μια πιο φιλόδοξη κλιματική πολιτική και θα υποστήριζε μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών».