Κοσμος

Η Σλοβενία στις χώρες της Ευρώπης που αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος

Μετά την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Σλοβενία θα ενταχθεί στα ευρωπαϊκά κράτη που αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος

Η Σλοβενία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ενταχθεί στα ευρωπαϊκά κράτη που αναγνωρίζουν επίσημα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητη, μετά από απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Γκόλομπ και η οποία θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο της Λιουμπλιάνα για ψήφιση την Τρίτη, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Οργή από το Ισραήλ για την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους

Ο αριστερός συνασπισμός του πρωθυπουργού Γκόλομπ έχει άνετη πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα, επομένως αναμένεται η επικύρωση της απόφασης.

«Οι φρικαλεότητες που βλέπουμε καθημερινά στη Γάζα είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ στη σελίδα της κυβέρνησής του στην πλατφόρμα Χ. «Καλώ το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις του στη Γάζα και να χρησιμοποιήσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε.

Έτσι, η Σλοβενία προσχωρεί σε τρεις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, που αυτή την εβδομάδα αναγνώρισαν επισήμως την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ το οποίο απέσυρε τους πρεσβευτές του από αυτά τα κράτη.

143 από τα 193 μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος

Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς αντέδρασε επίσης αμέσως μετά την ανακοίνωση της σλοβενικής κυβέρνησης την Πέμπτη, την οποία περιέγραψε ως «ανταμοιβή που προσέφερε η Σλοβενία στην οργάνωση Χαμάς για δολοφονίες και βιασμούς» που διαπράχθηκαν στη στρατιωτική εισβολή στο νότιο Ισραήλ και πυροδότησε τα αντίποινα του ισραηλινού στρατού και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Επί του παρόντος, 143 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος. Από αυτά, δέκα είναι κράτη μέλη της ΕΕ, δηλαδή οι ευρωπαϊκές χώρες που έλαβαν αυτή την απόφαση κατά την κομμουνιστική περίοδο – η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, καθώς και η Κύπρος, η Σουηδία, η Ισπανία και η Ιρλανδία.