Κοσμος

Σε κατ' οίκον νοσηλεία ο Ρόμπερτ Φίτσο - Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο

15 ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο
Ρόμπερτ Φίτσο: Σε κατ' οίκον νοσηλεία ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας © EPA / MARTIN DIVISEK

Ρόμπερτ Φίτσο: Σε κατ' οίκον νοσηλεία ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας - 15 ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του

Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο Ρόμπερτ Φίτσο. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας μεταφέρθηκε στο σπίτι του στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα, μετά από 15 ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο της Μπάνσκα Μπίστριτσα, έπειτα από την απόπειρα δολοφονίας του. 

Ο Ρόμπερτ Φίτσο δέχτηκε επίθεση από ένοπλο στις 15 Μαΐου, ενώ χαιρετούσε υποστηρικτές μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην πόλη Χάντλοβα της κεντρικής Σλοβακίας. Πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στην κοιλιακή χώρα και διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Μπάνσκα Μπίστριτσα όπου υποβλήθηκε σε δύο πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις. Ο δράστης της επίθεσης, ο 71χρονος Γιουράι Τσίντουλα, συνελήφθη και έχει προφυλακιστεί, κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προμελέτης.

Το περιστατικό - η πρώτη σοβαρή απόπειρα δολοφονίας με στόχο Ευρωπαίο πολιτικό ηγέτη εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια - υπογραμμίζει τη βαθιά πόλωση στην πολιτική ζωή της χώρας αυτής της κεντρικής Ευρώπης με πληθυσμό 5,4 εκατομμύρια κατοίκους.

Σλοβακία: Τι σημαίνει η απόπειρα δολοφονίας του Ρόμπερτ Φίτσο;

Oι πυροβολισμοί κατά πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ήταν η πρώτη απόπειρα δολοφονίας Ευρωπαίου εθνικού ηγέτη από το 2003, όταν σκοτώθηκε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς. Με τον 59χρονο Φίτσο να αντιμετωπίζει τραύματα απειλητικά για τη ζωή του, η επίθεση δημιούργησε ερωτήματα όχι μόνο για τη χώρα του αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία η Σλοβακία είχε διαφορές υπό την ηγεσία του.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ©JAKUB GAVLAK/ EPA

Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο;

Ο Φίτσο ηγείται του κόμματος Smer από την ίδρυσή του το 1999. Είναι ο μακροβιότερος ηγέτης της χώρας από τότε που ιδρύθηκε κατά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας το 1993. Ο Φίτσο, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αξίωμά του στο παρελθόν εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά, επέστρεψε στην εξουσία για τέταρτη θητεία ως πρωθυπουργός της μικρής, αποκλεισμένης από την ξηρά κεντροευρωπαϊκής χώρας τον Οκτώβριο. Το κόμμα του ηγείται ενός τριμερούς συνασπισμού που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την ΕΕ και έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση.

Το σημείο της δολοφονικής επίθεσης κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού
Το σημείο της δολοφονικής επίθεσης κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού ©JAKUB GAVLAK/ EPA

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.