- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια ήταν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στις «πορείες ενότητες» στη Γαλλία, οι οποίοι έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα κατά του φόβου της διεθνούς τρομοκρατίας. Οι διαδηλωτές τίμησαν με την παρουσία τους 17 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά το τριήμερο των επιθέσεων που εξαπέλυσαν ακραίοι ισλαμιστές στο Παρίσι και συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινότητα. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τουλάχιστον 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη Γαλλία. Ήταν η μεγαλύτερη πορεία στην ιστορία της χώρας. Στο Παρίσι διαδήλωσαν 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ στην «πορεία ενότητας» έλαβαν μέρος και περίπου 50 ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ξένων κρατών. Στην κορυφή της πορείας ήταν οι συγγενείς των θυμάτων από τις επιθέσεις στο σατιρικό έντυπο Charlie Hebdo, στο εβραϊκό κατάστημα τροφίμων και της 27χρονης αστυνομικού που σκοτώθηκε στο Μονρούζ. Η πλατεία της Δημοκρατίας του Παρισιού ήταν το σημείο αφετηρίας της ιστορικής πορείας, η οποία κατέληξε στην πλατεία του Έθνους. «Είμαι Charlie, εβραίος, αστυνομικός», «Ελευθερία, ισότητα, σκιτσάρετε, γράφετε», «Είμαι μουσουλμάνος αλλά όχι τρομοκράτης», ήταν μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό.
Πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πρωτεύουσες του κόσμου όπως το Λονδίνο, την Μαδρίτη, το Βερολίνο, την Ουάσινγκτον και το Μόντρεαλ. Ειδικότερα, στην Μαδρίτη εκατοντάδες μουσουλμάνοι με πλακάτ που έφεραν το σύνθημα «Όχι στο όνομά μας» πραγματοποίησαν συγκέντρωση δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό, όπου το 2004 σκοτώθηκαν 200 άνθρωποι σε βομβιστική επίθεση ισλαμιστών.
Ανάμεσα στους παγκόσμιους ηγέτες που πήραν μέρος στην πορεία ήταν η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος του Μάλι, Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντόναλντ Τουσκ και ο βασιλιά και η βασίλισσα της Ιορδανίας. Το «παρών» από ελληνικής πλευράς έδωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς. «Η Γαλλία υπήρξε ένας φάρος ελευθερίας για ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα είμαστε όλοι στο πλευρό της Γαλλίας. Είμαστε ενωμένοι μαζί με τους Γάλλους, σκεφτόμαστε το ίδιο ακριβώς πράγμα, δηλαδή την ελευθερία, τα ιδεώδη της Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Επιπλέον είμαστε μαζί σας σε αυτή τη μάχη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ιδεωδών. Αυτό επιδιώκουμε, γι’ αυτό ήμασταν όλοι εδώ σήμερα. Αυτό που ζήσαμε ήταν καταπληκτικό».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αποκάλεσε, χθες, το Παρίσι «πρωτεύουσα του κόσμου». Περίπου 2.000 αστυνομικοί και 1.350 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας για την προστασία των διαδηλωτών.
Εν τω μεταξύ, πηγή της εβραϊκής κοινότητας της Γαλλίας ανακοίνωσε πως οι τέσσερις Εβραίοι θύματα του τζιχαντιστή Αμεντί Κουλιμπαλί κατά την επίθεση στο εβραϊκό παντοπωλείο της Πορτ ντε Βενσέν θα ταφούν την Τρίτη στο Ισραήλ.
«Οι τέσσερις οικογένειες αποφάσισαν να ενταφιάσουν τους νεκρούς τους στο Ισραήλ. Οι τέσσερις κηδείες θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Τρίτης στο κοιμητήριο του Όρους των Ελαιών» στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε η ίδια πηγή. «Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανταποκρίθηκε στο αίτημα των οικογενειών των θυμάτων... και ζήτησε από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές να βοηθήσουν στον “επαναπατρισμό” των σορών στο Ισραήλ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ.