Κοσμος

Ένοχος ο Ντόναλντ Τραμπ για όλες τις κατηγορίες στην υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς

Ιστορική ετυμηγορία εν μέσω προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ένοχος για όλες τις κατηγορίες στην υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς κρίθηκε από το δικαστήριο ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια ιστορική ετυμηγορία εν μέσω προεκλογικής περιόδου

Ο Ντόναλντ Τραμπ κρίθηκε ένοχος και για τις 34 κατηγορίες σχετικά με την παραποίηση αρχείων και τις κρυφές πληρωμές στην υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς.

Στη διάρκεια της δίκης, η υπεράσπιση επιχείρησε να πείσει τους 12 ενόρκους ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν συγκάλυψε τις αποδείξεις για τα χρήματα (130.000 δολάρια) που καταβλήθηκαν στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016. Επιχείρησε επίσης να τορπιλίσει την αξιοπιστία του σημαντικότερου μάρτυρα κατηγορίας, του πρώην έμπιστου του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, για να σπείρει αμφιβολίες στους ενόρκους.

Ο Κόεν ήταν εκείνος που έδωσε τα χρήματα, κατ’ εντολή του Ντόναλντ Τραμπ, στην Στόρμι Ντάνιελς, ώστε να εξασφαλίσει ότι η ιστορία της δεν θα τον έπληττε πριν από τις εκλογές.

Στη συνέχεια, ο Κόεν αποζημιώθηκε από τον Τραμπ αλλά τα χρήματα που έλαβε χαρακτηρίζονταν «νομικά έξοδα» στα λογιστικά έγγραφα της εταιρείας του μεγιστάνα, εξ ου και η κατηγορία της παραποίησης επαγγελματικών εγγράφων.

Ωστόσο, το δικαστήριο δεν πείστηκε. Αντιθέτως, στην ιστορική ετυμηγορία τους εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία των ΗΠΑ, οι 12 ένορκοι έκριναν ομόφωνα ένοχο τον Ντόναλντ Τραμπ για όλες τις κατηγορίες. 

Πρόκειται για τον πρώτο Αμερικανό πρόεδρο που καταδικάζεται για ποινικό αδίκημα. Η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 11 Ιουλίου.

Οργή Τραμπ για την ετυμηγορία στη δίκη για την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς

Οργισμένη ήταν η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. «Η πραγματική ετυμηγορία θα βγει στις 5 Νοεμβρίου από τον λαό» δήλωσε.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και εν νέου υποψήφιος κατήγγειλε -κατά την προσφιλή του μέθοδο- ότι πρόκειται για μια «στημένη απόφαση από την πρώτη ημέρα», επανέλαβε ότι δεν έχει κάνει τίποτα μεμπτό και πως είναι «ένας πολύ αθώος άνθρωπος».

Κατέληξε, δε, υποσχόμενος ότι θα συνεχίσει να παλεύει, πως θα αγωνιστεί μέχρι τέλους και «θα νικήσουμε».

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ο λογαριασμός του στο Truth Social είχε πάρει «φωτιά».

Κορυφαία στελέχη του ρεπουμπλικανικού κόμματος έσπευσαν να υπερασπιστούν τον υποψήφιό τους για την προεδρία των ΗΠΑ, επικρίνοντας την απόφαση του δικαστηρίου και κάνοντας λόγο για «ημέρα ντροπής». 

Η Elise Marie Stefanik, 4η στη σειρά των υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που θεωρείται ως η πιθανότερη υποψήφια για την θέση υποψήφιας αντιπροέδρου με τον Ντόναλντ Τραμπ, καταφέρθηκε εναντίον του θεσμού της Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για «διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα».

«Η σημερινή ετυμηγορία δείχνει πόσο διεφθαρμένο, στημένο και αντιαμερικανικό έχει γίνει το "εργαλειοποιημένο" σύστημα δικαιοσύνης υπό τον Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς. Υποστηρίζω πλήρως τον Πρόεδρο Τραμπ για την έφεση και προσβλέπω σε ένα ανώτερο δικαστήριο να αποδώσει δικαιοσύνη και να ανατρέψει αυτήν την ετυμηγορία. Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα: αυτή ήταν μια υπόθεση ζόμπι που παρουσιάστηκε παράνομα από έναν διεφθαρμένο εισαγγελέα που έκανε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει την αποτυχημένη εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν» δήλωσε η Stefanik.

Έξω από το δικαστήριο βρίσκονταν συγκεντρωμένοι τόσο οπαδοί όσο και επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ. Οι μεν δήλωσαν στα κανάλια ότι «φοβούνται ότι θα νικήσει και γι' αυτό έγινε όλο αυτό», οι δε κρατούσαν πλακάτ με το μονολεκτικό σύνθημα: «ένοχος».

Το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν άρχισε να αποκαλεί τον Τραμπ «καταδικασμένο εγκλματία».

Κινδυνεύει με φυλάκιση;

Είναι απίθανο να καταλήξει στη φυλακή ο Ντόναλντ Τραμπ. Η μέγιστη ποινή για τις κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος είναι φυλάκιση από ένα έως τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, καθώς ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ποινικό παρελθόν, το πιθανότερο είναι να του επιβληθεί κάποιο πρόστιμο.

Σε περίπτωση που η δικαιοσύνη κρίνει ότι πρέπει να του επιβληθεί αυστηρότερη ποινή από ένα πρόστιμο, τότε θα μπορούσε να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Το πιθανότερο είναι να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, ενώ θα ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του.

Μπορεί να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές;

Η καταδικαστική απόφαση τυπικά δεν πρόκειται να επηρεάσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ. Έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος, ίσως όμως να στερηθεί το δικαίωμα να ψηφίσει τον εαυτό του.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια καταδικαστική απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό πολιτικό κίνδυνο για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η αναμέτρηση με τον Τζο Μπάιντεν ενδεχομένως να κριθεί από μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους.

Ένας στους τέσσερις Ρεπουμπλικάνους δήλωσε τι δεν θα ψήφιζε τον Τραμπ εάν κριθεί ένοχος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε τον Απρίλιο. Στην ίδια έρευνα, το 60% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε τον Τραμπ εάν καταδικαστεί για έγκλημα.

Στην περίπτωση που εκλεγεί, πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να υπηρετήσει κανονικά τη θητεία του στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, καθώς τα μόνα προαπαιτούμενα από το αμερικανικό Σύνταγμα για έναν πρόεδρο είναι να έχει ηλικία άνω των 35 ετών και να είναι αμερικανός πολίτης, που έχει ζήσει στη χώρα τουλάχιστον 14 χρόνια.