Κοσμος

Αφροαμερικανοί επιβάτες της American Airlines υποστηρίζουν ότι δεν τους άφησαν να επιβιβαστούν λόγω χρώματος

Δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αφροαμερικανοί επιβάτες της American Airlines υποστηρίζουν ότι δεν τους άφησαν να επιβιβαστούν λόγω χρώματος
© EPA

American Airlines: Μαύροι επιβάτες έκαναν αγωγή για διακρίσεις

Τρεις μαύροι άνδρες κατηγόρησαν την American Airlines για «κραυγαλέες φυλετικές διακρίσεις» σχετικά με την προσωρινή απομάκρυνση τους από μια πτήση της 5ης Ιανουαρίου από το Φοίνιξ προς τη Νέα Υόρκη, σε ομοσπονδιακή αγωγή που κατατέθηκε την Τετάρτη.

Οι άνδρες δήλωσαν ότι κάθονταν σε ένα αεροπλάνο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Sky Harbor του Φοίνιξ, όταν ένας υπάλληλος της αεροπορικής εταιρείας τους ζήτησε να κατέβουν από το αεροπλάνο. Καθώς έβγαιναν, οι επιβάτες παρατήρησαν ότι όλοι οι μαύροι άνδρες στην πτήση, οκτώ συνολικά, φαίνεται να είχαν απομακρυνθεί. Οι άνδρες δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον, σύμφωνα με την αγωγή, η οποία κατατέθηκε για λογαριασμό τους από τον νομικό βραχίονα της Public Citizen, μιας φιλελεύθερης μη κερδοσκοπικής ομάδας, και τη δικηγορική εταιρεία Outten & Golden.

American Airlines: Δεν επιβιβάστηκαν λόγω μιας «μυρωδιάς»

Μόλις οι άνδρες βγήκαν από το αεροπλάνο, ζήτησαν εξηγήσεις από έναν υπάλληλο της αεροπορικής εταιρείας, ο οποίος είπε ότι τους είχαν απομακρύνει λόγω καταγγελίας για οσμή σώματος, αν και κανείς δεν είχε κατηγορήσει τους άνδρες για προσβλητική οσμή, σύμφωνα με τη μήνυση. Ένας εκπρόσωπος της American είπε τότε στους άνδρες ότι το παράπονο είχε προέλθει από μια λευκή αεροσυνοδό.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη όλους τους ισχυρισμούς περί διακρίσεων και θέλουμε οι πελάτες μας να έχουν μια θετική εμπειρία όταν επιλέγουν να πετάξουν μαζί μας», ανέφερε η American σε ανακοίνωσή της. «Οι άνθρωποι μας διερευνούν επί του παρόντος το θέμα, καθώς οι ισχυρισμοί δεν αντικατοπτρίζουν τις βασικές μας αξίες ή τον σκοπό μας».

Οι άνδρες ζητούν αποζημίωση για τον «φόβο, τον εξευτελισμό, την αμηχανία, τον ψυχικό πόνο, την ταλαιπωρία και την ταλαιπωρία» που υπέστησαν και ποινική αποζημίωση, σύμφωνα με την αγωγή, η οποία κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μπρούκλιν.

American Airlines: Κατηγορίες για ρατσισμό στο παρελθόν

Ζητούν επίσης αλλαγές στην American, η οποία έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν κατηγορίες για ρατσισμό. Το 2017, η N.A.A.C.P. προειδοποίησε τους μαύρους ταξιδιώτες για την αεροπορική εταιρεία, αναφέροντας διάφορα παραδείγματα διακρίσεων, όπως τις χαρακτήρισε. Η ομάδα απέσυρε την προειδοποίησή της περίπου εννέα μήνες αργότερα, αφού η American άρχισε να ασχολείται με τις καταγγελίες της οργάνωσης.

«Αυτή η υπόθεση είναι εκ μέρους των τριών μεμονωμένων εναγόντων για να ζητήσουν αποζημίωση για όσα πέρασαν, αλλά είναι κάτι μεγαλύτερο από αυτό», δήλωσε ο Michael Kirkpatrick, ο επικεφαλής δικηγόρος που ασχολείται με την υπόθεση για το Public Citizen Litigation Group. «Αυτό που ελπίζουμε να πετύχουμε με αυτή την υπόθεση είναι κάποιες αλλαγές στο μέλλον, όπου η American Airlines θα μεταρρυθμίσει τις πρακτικές της και θα αλλάξει την κουλτούρα της».

Οι άνδρες δήλωσαν ότι περίμεναν περίπου μία ώρα στην πύλη έξω από το αεροπλάνο προτού τους επιτραπεί να επιβιβαστούν ξανά.

Πηγή: NYT

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.