Κοσμος

Σε συναγερμό η Ευρώπη υπό τον φόβο ρωσικών σαμποταζ

Μέτρα σε Γερμανία, Πολωνία και Λιθουανία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Σε συναγερμό η Ευρώπη υπό τον φόβο ρωσικών σαμποταζ
© EPA/JAKUB GAVLAK

Eυρώπη: Σε συναγερμό υπό τον φόβο ρωσικών σαμποταζ 

Οι υπηρεσίες ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε επιφυλακή για ένα πιθανό νέο όπλο του πολέμου της Ρωσίας - τον εμπρησμό και το σαμποτάζ - μετά από σειρά μυστηριωδών πυρκαγιών και επιθέσεων σε υποδομές στη Βαλτική, στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο Ikea στο Βίλνιους της Λιθουανίας αυτόν τον μήνα, λίγοι εδωσαν σημασία μέχρι που ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασε την υποψία ότι πρόκειται για έργο ξένου σαμποτέρ.

Ευρώπη: Προσπάθειες αποσταθεροποίησης εκ μέρους της Ρωσίας

Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι κάποιο από τα περιστατικά σε όλη την ήπειρο είναι συντονισμένο, οι υπηρεσίες ασφαλείας πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει τη Δύση.

Επισημαίνουν ότι μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι επιχειρήσεις των ξένων μυστικών υπηρεσιών αποτελούνταν από κατασκόπους και τους μεσάζοντες, αλλά στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τέτοια άτομα μπορούν να δρουν, αφήνοντας κανένα αποτύπωμα, καθώς οι σαμποτέρ πληρώνονται με μερικές εκατοντάδες ευρώ ή με κρυπτονόμισμα.

Είναι τέτοια η αναδυόμενη ανησυχία ότι αυτές οι υβριδικές επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι έργο της Ρωσίας που το θέμα τέθηκε σε μια σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, με τους αξιωματούχους ασφαλείας της Ολλανδίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας να προειδοποιούν για τα εθνικά τρωτά σημεία.

Ένας υπουργός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι ανησυχούν βαθύτατα για «σαμποτάζ, φυσικό σαμποτάζ, που οργανώνεται, χρηματοδοτείται και γίνεται από Ρώσους».

Σωρεία περιστατικών ανά την Ευρώπη

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τουσκ αποκάλυψε ότι οι πολωνικές αρχές συνέλαβαν εννέα άτομα σε σχέση με πράξεις δολιοφθοράς που φέρεται να διαπράχθηκαν με εντολή ρωσικών υπηρεσιών. Είπε ότι τα εγκλήματα φέρονται να περιλαμβάνουν «ξυλοδαρμούς, εμπρησμούς και απόπειρες εμπρησμού», ενώ οι ερευνητές εξετάζουν αν η Ρωσία εμπλέκεται στην πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο στη Βαρσοβία, έναν ισχυρισμό που η ρωσική πρεσβεία χαρακτήρισε θεωρία συνωμοσίας.

Τον Απρίλιο, ένας Βρετανός κατηγορήθηκε ότι ενορχήστρωσε εμπρηστική επίθεση σε δύο μονάδες που συνδέονταν με Ουκρανό επιχειρηματία σε βιομηχανική περιοχή στο Λέιτον του ανατολικού Λονδίνου, αφού φέρεται να είχε στρατολογηθεί από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Η Εισαγγελία του Στέμματος υποστήριξε ότι «συμμετείχε σε δραστηριότητες που στόχευαν επιχειρήσεις συνδεδεμένες με την Ουκρανία, προκειμένου να ωφελήσει το ρωσικό κράτος».

Την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την άμυνα, δήλωσε ότι η χώρα έχει ήδη πέσει θύμα ρωσικού σαμποτάζ. «Έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες επιχειρήσεις στην Εσθονία. Προσέλαβαν 10 άτομα για να επιτεθούν στο αυτοκίνητο του υπουργού Εσωτερικών και στο αυτοκίνητο ενός δημοσιογράφου. Αυτή είναι η φυσιολογική συμπεριφορά της Ρωσίας. Λυπούμαστε που το λέμε, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ρωσία είναι όλο και πιο επιθετική απέναντι στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις χώρες του ΝΑΤΟ", είπε.

Αναφερόταν σε περιστατικά τον Φεβρουάριο, όταν έσπασαν τα τζάμια των αυτοκινήτων του υπουργού Εσωτερικών, Lauri Läänemets, και ενός δημοσιογράφου. Έξι άτομα συνελήφθησαν λίγο αργότερα, μεταξύ των οποίων Ρώσοι υπήκοοι και διπλοί Ρώσοι-Εσθονες πολίτες, δήλωσε ο εισαγγελέας.

Στη Γερμανία, υπάρχουν επίσης υποψίες για επιθέσεις που καθοδηγούνται από ξένες μυστικές υπηρεσίες, εκτός από ένα κύμα κυβερνοεπιθέσεων το 2023 από μια ομάδα χάκερ που συνδέεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Τον περασμένο μήνα συνελήφθησαν δύο Γερμανο-Ρώσοι υπήκοοι ως ύποπτοι για σχεδιασμό επιθέσεων δολιοφθοράς, μεταξύ άλλων σε στρατιωτική βάση στη Βαυαρία. Ο κύριος ύποπτος κατηγορείται για σχεδιασμό έκρηξης, εμπρησμό και επαφές με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.