Κοσμος

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ χαρακτήρισε την UNRWA τρομοκρατική οργάνωση

Διακόπτει κάθε σχέση με την υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ισραήλ: Η Κνεσέτ χαρακτηρίζει την υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ, UNRWA τρομοκρατική οργάνωση

Η βουλή του Ισραήλ χαρακτήρισε την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή (UNRWA) τρομοκρατική οργάνωση σε νομοσχέδιο που πέρασε η Κνεσέτ την Τετάρτη.

Ισραήλ: Διακόπτει όλους τους δεσμούς με την UNRWA

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο πέρασε κατά πλειοψηφία 42-6 ψήφους, προβλέπει την κατάργηση της ασυλίας και των προνομίων των εργαζομένων της υπηρεσίας.

Το Ισραήλ θα διακόψει στη συνέχεια όλους τους δεσμούς με την υπηρεσία και τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού στο ισραηλινό έδαφος θα κλείσουν, όπως μετέδωσε η Jerusalem Post.

Το νομοσχέδιο για την κατάργηση των προνομίων ονομάζεται επίσημα «Νομοσχέδιο για την κατάργηση της ασυλίας και των προνομίων της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA)».

Το Ισραήλ διαθέτει στοιχεία για τη σχέση UNRWA - Χαμάς

Η UNRWA είναι ένα παράρτημα του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνο για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των δύο εκατομμυρίων πολιτών που βρισκόταν στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με διάταγμα των Ηνωμένων Εθνών του 1947, ο ΟΗΕ και οι αξιωματούχοι του πρέπει να απολαμβάνουν ορισμένες ασυλίες και προνόμια. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ασυλία από νομικές ενέργειες, απαλλαγή ή έκπτωση από φόρους, απαλλαγή από απαγορεύσεις εισαγωγών ή εξαγωγών και απαλλαγή από φόρο εισοδήματος.

Αυτή η ενέργεια απορρέει από τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι διαθέτει ενοχοποιητικά στοιχεία που υποδεικνύουν τη σχέση της UNRWA με τη Χαμάς.

Η απάντηση της UNRWA

Ο εκπρόσωπος της UNRWA, Αντνάν Αμπού Χασνάχ απάντησε στην είδηση, υποστηρίζοντας: «Το Ισραήλ πρέπει να γνωρίζει ότι αν δεν είμαστε εμείς στη Γάζα, θα βρεθεί κάποιος άλλος που θα είναι πιο ακραίος. Η UNRWA ήταν το μόνο μετριοπαθές πράγμα στη Γάζα».

Διεθνής κατακραυγή για το Ισραήλ

Το Ισραήλ βρίσκεται υπό συνεχή πίεση για ανθρωπιστικά και στρατιωτικά θέματα - την Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι οποιαδήποτε αναγκαστική μετεγκατάσταση ανθρώπων από την πόλη της Ράφα θα ήταν «έγκλημα πολέμου».

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις δεν απέκλεισε να υπάρξουν συνέπειες για το Ισραήλ εάν προχωρήσει σε μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκονται καταφύγιο, λόγω των αμερικανικών αντιρρήσεων

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για εκεχειρία. Την Κυριακή, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αρχές της χώρας είναι έτοιμες να ανταλλάξουν περίπου 800 Παλαιστίνιους κρατουμένους με 40 ομήρους.