Κοσμος

Στις κάλπες οι Νοτιοαφρικανοί για τις πιο κρίσιμες εκλογές από το τέλος του απαρτχάιντ

Το ANC το κόμμα του Μαντέλα για πρώτη φορά κινδυνεύει

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Nότια Αφρική: Οι πιο ανταγωνιστικές εκλογές από το τέλος του απαρτχάιντ

Οι Νοτιοαφρικανοί ψήφισαν την Τετάρτη στις πιο ανταγωνιστικές εκλογές μετά το τέλος του απαρτχάιντ, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο θα μπορούσε να χάσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία μετά από 30 χρόνια στην κυβέρνηση.

Νότια Αφρική: Ανεργία και διαφθορά σπρώχνουν τους πολίτες στα άκρα

Ουρές σχηματίστηκαν στις κύριες πόλεις του Γιοχάνεσμπουργκ, του Κέιπ Τάουν και του Ντέρμπαν, καθώς η ψηφοφορία ξεκίνησε γύρω στις 7 π.μ. (0500 GMT), ενώ ουρές παρατηρήθηκαν επίσης στο πρωινό κρύο στις συνοικίες στα περίχωρα των πόλεων και σε αγροτικές περιοχές.

«Μεγάλωσα αγαπώντας το ANC επειδή αγωνίστηκε για την ελευθερία που έχουμε σήμερα», δήλωσε ο ιδιοκτήτης επιχείρησης Skhumbuzo Mnyandu, 48 ετών, ο οποίος βγήκε να ψηφίσει στο KwaMashu, μια κωμόπολη κοντά στο Ντέρμπαν. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τους ψήφισα όλα αυτά τα χρόνια».

«Αλλά φέτος, άλλαξα λόγω των προβλημάτων με το κυβερνών κόμμα, και έτσι έγινα μέλος του κόμματος MK», είπε, αναφερόμενος στο uMkhonto we Sizwe, ένα νέο κόμμα που υποστηρίζεται από τον πρώην πρόεδρο Jacob Zuma.

Οι ψηφοφόροι στα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα ανέφεραν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και εγκληματικότητας, τις συχνές διακοπές ρεύματος και τη διαφθορά στις τάξεις του ANC ως λόγους για τους οποίους θα ψήφιζαν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Απογοητευμένοι περισσότεροι οι νέοι

Οι νέοι ψηφοφόροι που δεν έζησαν το απαρτχάιντ ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένοι από το ANC και τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. «Είμαστε νέοι και δεν υπάρχουν δουλειές για τους νέους. Έχουμε πτυχία, αλλά δεν βρίσκουμε δουλειά, δεν υπάρχει καμία διαφορά στην πραγματικότητα. Έτσι, είμαι εδώ για να κάνω τη διαφορά και να ψηφίσω το MK, ίσως τα καταφέρουν καλύτερα από το ANC», δήλωσε ο Nosipho Mkhize, ένας 28χρονος - η μέση ηλικία στη Νότια Αφρική.

Άλλοι ωστόσο ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στην αλλαγή. Ο συνταξιούχος Charles Louw, 62 ετών, δήλωσε ότι θα παραμείνει πιστός στο ANC, καθώς δεν εμπιστεύεται τις υποσχέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τον τερματισμό των διακοπών ρεύματος ή την πάταξη της εγκληματικότητας.

Με επικεφαλής τότε τον Nelson Mandela, το ANC ανέβηκε στην εξουσία στις πρώτες πολυφυλετικές εκλογές της Νότιας Αφρικής το 1994 και έκτοτε κερδίζει την πλειοψηφία στις εθνικές εκλογές που διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια, αν και το ποσοστό του έχει μειωθεί σταδιακά.

Αν δεν φτάσει το 50% αυτή τη φορά, το ANC θα πρέπει να συνάψει συμφωνία με ένα ή περισσότερα μικρότερα κόμματα για να κυβερνήσει - αχαρτογράφητα και δυνητικά δύσβατα νερά για μια «νεαρή» δημοκρατία που μέχρι στιγμής κυριαρχείται από ένα μόνο κόμμα.

Με το ANC να εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά να κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων, ο ηγέτης του, ο πρόεδρος Cyril Ramaphosa, είναι πιθανό να παραμείνει στη θέση του.

«Αν οι πρώτες ενδείξεις είναι σωστές, μπορεί να φτάσουμε ή να ξεπεράσουμε μόλις το 66% της συμμετοχής των ψηφοφόρων (που σημειώθηκε στις τελευταίες εκλογές του 2019)», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής, σε μια ενημέρωση περίπου έξι ώρες πριν από τις εκλογές.

«Οι πιο σημαντικές εκλογές»

Μετά την ψηφοφορία στο Σοβέτο, έναν τεράστιο δήμο έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ, ο Ramaphosa δήλωσε ότι το ANC διεξήγαγε μια ισχυρή εκστρατεία. «Δεν έχω καμία αμφιβολία στην καρδιά μου ότι ο λαός θα επενδύσει την εμπιστοσύνη του στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο», είπε.

Ο John Steenhuisen, ηγέτης του φιλοεπιχειρηματικού κόμματος Δημοκρατική Συμμαχία (DA), το οποίο κέρδισε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων στις τελευταίες εκλογές του 2019, κάλεσε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά για να φέρουν την αλλαγή στη Νότια Αφρική. «Αυτές είναι οι πιο σημαντικές εκλογές από το 1994», δήλωσε μετά τη ρίψη της ψήφου του στο Ντέρμπαν.

Άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που ελπίζουν να χαλαρώσουν τη λαβή του ANC στην εξουσία περιλαμβάνουν τους Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας (EFF), που ιδρύθηκαν από τον Julius Malema, έναν ακραίο πρώην ηγέτη της πτέρυγας νεολαίας του ANC. Το EFF θέλει να εθνικοποιήσει τα ορυχεία και τις τράπεζες και να κατασχέσει γη από τους λευκούς αγρότες για να αντιμετωπίσει τις φυλετικές και οικονομικές ανισότητες.

«Βλέπουμε τους εαυτούς μας να ξεπερνούν το ANC, όχι το DA. Η DA είναι μικρά παιδιά. Δεν έχουμε χρόνο για μικρά αγόρια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Malema καθώς έφτανε για να ψηφίσει στο Seshego, στη βόρεια επαρχία Limpopo. «Πάμε για τον πραγματικό γίγαντα, που είναι το ANC. Είμαστε σε εκλογές για να απομακρύνουμε το ANC», είπε.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη του EFF κυμαίνεται μεταξύ 10 και 12%, πολύ πιο κάτω από το ANC που βρίσκεται στο 37-44%, αλλά ο Malema θα μπορούσε να βρεθεί σε θέση να γίνει ρυθμιστής ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών.

Πηγή: Reuters