Κοσμος

Έφοδος των βελγικών αρχών στο Ευρωκοινοβούλιο για την «ρωσική» ανάμειξη

Στο επίκεντρο ξανά βουλευτές του AfD

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευρωκοινοβούλιο: Έφοδος των βελγικών αρχών με στόχο την επιρροή της Ρωσίας

Η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές την Τετάρτη σε σχέση με τη «ρωσική ανάμειξη» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου.

Οι έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε μια ιδιωτική κατοικία στις Βρυξέλλες και σε γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες, συνδέονται με τη λεγόμενη υπόθεση «Russiagate», όπου φέρεται ότι ευρωβουλευτές προσεγγίστηκαν και πληρώθηκαν για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα μέσω του ιστότοπου «Φωνή της Ευρώπης».

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εν λόγω υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αυτό», ανέφεραν οι βελγικές αρχές επιβολής του νόμου.

Σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν την έρευνα, η βελγική αστυνομία εξετάζει τις διασυνδέσεις ενός κοινοβουλευτικού βοηθού που έχει εργαστεί για την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) - ένα αμφιλεγόμενο πολιτικό κόμμα που έχει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση - και τώρα εργάζεται για τον ακροδεξιό Ολλανδό ευρωβουλευτή Μαρσέλ ντε Γκράαφ.

Ευρωκοινοβούλιο: Στο στόχαστρο το τελευταίο διάστημα το AfD για συναλλάγες με ξένες δυνάμεις

Το AfD έχει ταλαιπωρηθεί από μια σειρά σκανδάλων τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα τη σύλληψη, τον Απρίλιο, ενός βοηθού του ευρωβουλευτή Μαξιμιλιάν Κραχ. Οι γερμανικές αρχές ανέφεραν ότι ο βοηθός ήταν «υπάλληλος μιας κινεζικής μυστικής υπηρεσίας».

Λίγο αργότερα, οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές της Δρέσδης ξεκίνησαν προκαταρκτικές έρευνες σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο Κραχ είχε δεχθεί πληρωμές από τη Ρωσία και την Κίνα «για το έργο του ως ευρωβουλευτής». Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η βελγική και η γερμανική αστυνομία έκαναν έρευνα στο γραφείο του Krah στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με την έρευνα για την κατασκοπεία.

Ο Κραχ, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής υποψήφιος του AfD στις ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την προεκλογική εκστρατεία και θα παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο του κόμματός του, αφού οι κατηγορίες για κατασκοπεία και διαφθορά, καθώς και ένα πρόσφατο εμπρηστικό σχόλιο για τη Waffen-SS της ναζιστικής εποχής, ταλαιπώρησαν την υποψηφιότητά του.

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρνήθηκε να σχολιάσει την εν εξελίξει έρευνα, αλλά επιβεβαίωσε ότι οι αρχές είχαν πρόσβαση σε ένα γραφείο.

Πηγή: Politico